Un profesor de la Universitatea din Bacău a intrat în greva foamei: ”Sunt deja 72 de ore de când nu am mâncat nimic”

12-09-2017 17:47


Conflict la Universitatea din Bacău, unde un profesor stă încă de vineri în cabinetul sau fără întrerupere. Şi tot de atunci, spune el, a intrat în greva foamei.

Bărbatul, de 52 de ani, predă la Facultatea de Inginerie şi susţine că postul i-a fost desfiinţat, în noul an academic. Asta din cauza că ar fi fost incomod pentru conducere, prin părerile sale privind anumite decizii luate în facultate.

Profesorul Marius Stamate preda de 26 de ani ani la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău. Bărbatul spune că a intrat în conflict cu superiorii lui în ultimii 3 ani.

Ca membru al Comisiei de Evaluare Profesională a protestat împotriva unor decizii care vizau alte cadre universitare. Acum, dascălul acuză conducerea că se poartă autoritar şi despotic în relaţia cu profesorii.

Marius Stamate: ”Sunt deja 72 de ore de când nu am mâncat nimic şi am băut numai apă. Până la această ora nu am fost contactat de vreun reprezentant al conducerii pentru a încerca să discutăm asupra acestei probleme. Voi continuă acest protest până când toate doleanţele mele vor fi rezolvate.”

Alţi doi colegi ar urma să îşi piardă şi ei locul de muncă de la 15 septembrie.

Gabriel Lazăr – coleg: ”În calitate de coleg şi prieten sunt îngrijorat de posibilele efecte ale acestei forme extreme de protest însă din punct de vedere al revendicărilor îl susţin necondiţionat. În ultimii ani am ajuns într-o situaţie care poate fi considerată disperată ca şi a colegului că după 26 de ani de muncă să fii aruncat în afară instituţiei din capriciile unei persoane sau a unui grup de persoane.”

Marius Stamate: ”Nu am fost înştiinţat oficial însă documentele universităţii care au fost aprobate în vara am aflat că au dispărut disciplinele pe care le-am predat atâţia ani. În aceste condiţii postul meu nu se poate rezilia în această luna când ministerul avizează toate posturile din învăţământul superior pentru un an de zile.”

Iulia Lazăr - ingineria mediului: ”Nu te poţi exprima în momentul de față că nu mai ai nevoie de cadre didactice calificate în condiţiile în care în universitate sunt profesori care au performanţe mult inferioare domnului profesor.”

Profesorul grevist a înmânat conducerii o lista cu solicitări, la care încă nu a primit răspuns.  Printr-un comunicat, cei din conducerea Universităţii spun că respectă atît legislaţia cît şi regulamentele interne ale universităţii şi că împărtăşesc o parte dintre nemulţumirile profesorului.

VIDEO PROTVPLUS.RO