Accident tragic al unui girocopter, in judetul Harghita. Ce a gasit procurorul la fata locului: "E trist si dezolant"

Ultima actualizare: 29-09-2015 07:05

Final infiorator pentru un barbat de 39 de ani, care s-a prapadit sub ochii prietenilor. Aparatul de zbor de mici dimensiuni in care se afla s-a prabusit si a luat foc.

Omul decolase de la Odorheiu Secuiesc, cu destinatia Targu Mures, cu un girocopter. In sub un minut dupa ce s-a desprins de sol ar fi avut probleme la motor si s-a dezintegrat intre copacii din apropierea pistei.

"E dezolant, trist si dezolant" spune procurorul care a ajuns la fata locului si a gasit o scena dezarmanta. Un morman de cenusa si resturi metalice, in care eventualele ramasite umane erau aproape imposibil de identificat.

Doru Corvin Deac, procuror al Parchetului Curtii de Apel Targu Mures: "Urmeaza sa vedem sa identificam, urmeaza si expertizele sa vedem daca a fost eroare de pilotaj sau defectiune tehnica."

Tragedia s-a petrecut langa Odorheiu Secuiesc, in judetul Harghita, la un kilometru departare de zona locuita. In momentul decolarii, barbatul era insotit de doi amici cu doua aparate asemanatoare. Unuia dintre ei i-a semnalat problemele, iar acesta a intors ca sa-l ajute. Din pacate nu a mai apucat sa faca nimic, ci doar sa vada dara de fum ce se ridica din padure.

"Daca a avut probleme la rotor n-a mai avut ce sa faca, a cazut”, spune localnic. “Aici se vede cum a intrat in padure."

Gheorghe Filip, purtatorul de cuvant al politiei: "A apucat sa semnaleze probleme, a cerut sa se intoarca dar nu a mai apucat"

Prietenii au sunat la 112. Pompierii au intervenit imediat si au stins focul care apucase sa cuprinda si un copac. Flacarile intretinute de combustibil au mistuit totul in cateva minute, chiar daca afara ploua.

Alin Neagoe avea 39 de ani si, dupa cum spun prietenii pilota de un an girocopterul cu care s-a prabusit.

Si-l cumparase ca sa faca naveta intre Tusnad, unde locuia, si Cluj Napoca, unde baiatul sau urmeaza cursurile unei scoli pentru copii cu nevoi speciale.

Mihai Lupu, prietenul pilotului: "Da, avea brevet. Era a lui aparatul, il mai pilotase."

Pasionat de sport si aventura, Alin Neagoe era instructor international de rafting. Amenajase un traseu pe Raul Olt, in defileul de la Tusnad, unde obisnuia sa insoteassca grupuri de turisti dornici si ei de aventura.

Pilotul a anuntat ca are probleme la rotor inainte de impact

Pilotul care a decedat sambata, dupa ce s-a prabusit cu girocopterul langa Odorheiu Secuiesc, a semnalat ca are probleme la rotor, cu cateva secunde inainte de impact, dar nu a mai avut timp sa aterizeze, susine unul dintre cei doi piloti si prieteni ai acestuia care au decolat cu aparatele lor, din acelasi loc si in acelasi interval de timp.

Barbatul de 39 de ani, originar din Bucuresti, decolase de pe aerodromul de langa municipiul Odorheiu Secuiesc. La cateva secunde dupa decolare, i-a anuntat pe ceilalti doi piloti de girocoptere ca are probleme la rotorul aparatului de zbor si le-a spus ca trebuie sa aterizeze de urgenta, manevra pe care nu a mai apucat sa o faca. Girocopterul s-a prabusit la marginea lizierei padurii de langa platoul Szejke, in apropierea muncipiului Odorheiu Secuiesc, iar in urma impactului cu solul aparatul a luat foc, pilotul murind carbonizat.

"Am decolat la 10,30 de pe aerodromul de langa Odorheiu Secuiesc si mergeam la Ghindari. in 30 de secunde (n.red - de la decolare), a raportat probleme si ne-a spus sa-i eliberam pista sa aterizeze. Am intors sa-l vad daca aterizeaza ok si l-am vazut cazand aici, un nor de fum si asta a fost. A spus ca are probleme la rotor: 'face stanga, dreapta, urgent, urgent, eliberati-mi pista'. Zburam impreuna de aproape un an si niciodata nu s-a mai intamplat sa aiba probleme. Aparatul era nou si facuse toata verificarea cu 20 de minute inainte de a zbura, inclusiv rotorul l-a verificat", a declarat sambata Mihai Lupu, din Bucuresti, prietenul pilotului decedat. Acesta a mai afirmat ca, in momentul decolarii, conditiile de zbor erau foarte bune, iar, atunci cand pilotul decedat a semnalat problema la aparatul de zbor, parea foarte stapan pe sine.

Seful Centrului Operational al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita, col. Ovidiu Dudu, a spus ca echipele de interventie au ajuns in scurt timp la fata locului, dar pentru pilot nu s-a mai putut face nimic.

"Am trimis la fata locului o ambulanta SMURD, o autospeciala de prima interventie si comanda si o autospeciala cu apa si spuma. Am solicitat sprijin de la Serviciul de Ambulanta, o grupa de jandarmi, de la off road si de la Salvamont. Ajunsi la fata locului am constatat ca incendiul era la un girocopter, un aparat mai mic decat un elicopter. Dupa localizarea si lichidarea incendiului, s-a gasit pilotul carbonizat. Este vorba de un barbat de 39 ani, din Bucuresti', a spus col Ovidiu Dudu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO