Parasutistul de 27 de ani, mort dupa ce s-a prabusit de la 3000 de metri, s-ar fi lovit de avion. A cazut cu 200 de km/ora

×
Codul embed a fost copiat

Sfarsit cumplit al unui parasutist din Cluj, cu 500 de salturi la activ. Barbatul de 27 de ani, instructor de zbor, a sarit cu parasuta din avion, de la 3000 de metri altitudine, dar s-a lovit la cap, se pare, chiar in momentul desprinderii de aparat.

Parasuta de rezerva i s-a deschis in avion, banuiesc anchetatorii, iar tanarul a fost tras afara de curentii de aer si s-a izbit de coada aeronavei. E posibil sa fi lesinat instantaneu. Cert e ca nu a mai schitat nicio miscare, spun martorii, si s-a zdrobit de sol. Avea doi copii si era antreprenor de succes, pasionat de sporturi extreme.

Vlad Lupas era parasutist sportiv, membru al aeroclubului SkyDive Transilvania din 2010. Avea doar 27 de ani si iubea salturile de la mare inaltime.

Pentru cel de sambata, a pornit de pe aerodromul Luncani si a urcat pana la 3000 de metri cu avionul. In aparat erau patru persoane - trei barbati si o femeie. Au sarit doi, iar Vlad era urmatorul. Surse din ancheta sustin ca in timp ce se pregatea, parasuta de rezerva i s-ar fi declansat si l-ar fi tras afara din avion.

Citește și
Accident autobuz Coreea de Sud
10 morti si 7 raniti intr-un accident de autocar produs in Coreea de Sud. Trei persoane sunt in stare grava
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Printr-o zmucire violenta, Vlad ar fi fost izbit de aripa din spate, de pe coada aparatului. Cei care cerceteaza cazul sustin ca aripa este indoita, iar tanarul e posibil sa fi lesinat in acel moment din cauza loviturii puternice.

Doru Baciu, reprezentantul aeroclubului: "Vlad e din 2010 la noi, e un instructor bun, profesionist, are undeva la 400, 500 de salturi. In momentul in care a vrut sa sara i s-a deschis parasuta secundara si s-a agatat de coada avionului."

Surse judiciare au declarat ca nu ar exista indicii ca ar fi incercat macar sa-si deschida parasuta. O alta varianta luata in calcul de anchetatori este ca in picaj ar fi tras de parasuta de rezerva, nestiind ca aceea deja se deschisese. Cert este ca barbatul s-a izbit de pamant cu o viteza de 200 de kilometri pe ora.

Stefan Pascuta: "Parastistul s-a prabusit pe un camp la aproximativ doi kilomentri de aerodrom. In acest moment politistii de la criminalistica fac cercetari pentru a stabili cu exactitate cauzele acestei tragedii. "

Prietenii si apropiatii sunt socati de tragedie si nu isi explica ce s-a intamplat, mai ales ca Vlad era un instructor experimentat, cu peste 500 de salturi la activ.

Seful aerodromului Luncani, coleg cu Vlad, spune ca si el a fost, acum 12 ani, intr-o situatie asemanatoare.

Doru Baciu, reprezentantul aeroclubului: "In 2004 am patit si eu la fel. Probabil ca Vlad s-a pierdut, in asemenea situatii te descurci cum poti. Eu am avut noroc, eu am reusit sa ma redresez"

Parasutistii cu experienta sustin ca in astfel de momente numai o minune te poate salva.

Ionut Rites, multiplu campion la parasutism: Se poate intampla sa se deschida secundara de la cui, de la x de la y, sunt fractiuni de secunda in care ai timp sa o bagi la loc, altfel daca o prinde curentul nu mai ai ce sa faci
Reporter: Dar nu se poate detasa?
Ionut Rites: Doar cea principala, asta fiind secundara se da jos doar cu ham si nu ai cum.

Vlad era casatorit, avea doi copii, iar sotia este insarcinata a treia oara. Ca antreprenor, el se ocupa de strategia comerciala a unei companii in care era asociat cu fratele sau si alti doi prieteni.

Accidentul s-a petrecut sambata la pranz, pe Aerodromul Luncani - aflat cam la o ora de mers cu masina de la Cluj-Napoca - deci un loc foarte apreciat pentru amatorii de SkyDiving din zona- asa cum numesc temerarii astfel de salturi cu parasuta.

Pentru Vlad Lupas, din pacate o eroare a fost fatala. Din primele date, se pare ca instructorul, desi experimentat, a gresit. Imediat dupa tragedie au venit aici rude si prietenii - cu totii distrusi de vestea mortii lui.

Specialistii de la CIAS, cei care cerceteaza evenimentele aviatice, au adunat probe de la fata locului. In alta parte, la Hangarul aerodromului, o zona privata, politistii si specialistii din aviatie studiaza aparatul de zbor, pentru a afla exact ce s-a intamplat.

Victima era directorul comercial al unui lant de restaurante

Tanarul era directorul comercial al unui lant de restaurante cu o cifra de afaceri anuala de peste zece milioane de euro, relateaza news.ro.

Politia Cluj a deschis, sambata dupa-amiaza, un dosar penal in rem pentru ucidere din culpa in cazul tanarului care a murit dupa ce a cazut cu parasuta de la aproximativ 3.000 de metri altitudine, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Cluj, Daniel Graur.

Tanarul in varsta de 28 de ani care a murit este Vlad Lupas, directorul comercial al lantului de restaurante Salad Box, a confirmat sursa citata. Afacerea in conducerea careia se afla Vlad Lupas a fost demarata in 2012, printr-o investitie initiala de 25.000 de euro.

Dupa doi ani de la inaugurarea primului restaurant Salad Box, proprietarii au deschis alte 25 de puncte in cele mai importante 13 orase din tara, dar si in centre comerciale din Budapesta si Heilbronn, in Germania, cifra de afaceri anuala a ajungand la peste zece milioane de euro anul trecut.

Barbatul s-ar fi lovit de avion in timpul saltului si a lesinat

Incidentul nefericit s-a petrecut pe raza localitatii Luncani, sambata, in jurul orei 11:00. Potrivit surselor de la fata locului, barbatul de 27 de ani s-a lovit la cap de o aripa a avionului si a lesinat, nemaifiind capabil sa-si deschida parasuta.

Purtatorul de cuvant al IPJ Cluj, Daniel Graur, a precizat pentru somesanul.ro ca politistii au fost sesizati in jurul orei 11:00 ca un tanar a fost gasit intre DN1 si Aries, in apropierea satului Luncani din comuna Luna. "Este vorba de un tanar de 27 de ani. Acesta era parasutist amator. Facem cercetari ca sa aflam ce s-a intamplat”, a declarat Graur.

Presa locala spune ca tanarul decesat este un om de afaceri, care era partener la un lant de restaurante. Medicii nu au mai putut face nimic pentru salvarea parasutistului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Un baietel a murit, iar fratele sau a ramas cu rani grave dupa ce au fost atacati de un pitbull, in Marea Britanie
Un baietel a murit, iar fratele sau a ramas cu rani grave dupa ce au fost atacati de un pitbull, in Marea Britanie

Intrega comunitate din oraselul Colchester, aflat in estul Marii Britanii, este in soc dupa ce un baietel de cativa ani, fratele sau mai mare, dar si o alta femeie au fost atacati de un caine din rasa pitbull.

10 morti si 7 raniti intr-un accident de autocar produs in Coreea de Sud. Trei persoane sunt in stare grava
10 morti si 7 raniti intr-un accident de autocar produs in Coreea de Sud. Trei persoane sunt in stare grava

10 persoane au murit si alte 7 au fost ranite in Coreea de Sud dupa ce un autocar, care circula pe o autostrada din apropiere de Ulsan (circa 300 de kilometri sud-est de Seul), a luat foc intr-un accident, informeaza agentiile internationale de presa.

A murit calcat pe trecerea de pietoni, cand se ducea spre casa. Barbatul in varsta de 61 de ani a ramas prins sub masina
A murit calcat pe trecerea de pietoni, cand se ducea spre casa. Barbatul in varsta de 61 de ani a ramas prins sub masina

Sfarsit neasteptat pentru un barbat de 61 de ani, din Bistrita Nasaud. Omul a murit lovit de o masina, in timp ce incerca sa traverseze strada.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.