Tortionarul Alexandru Visinescu este urmarit penal pentru genocid


Ultimul update: Vineri 06 Septembrie 2013 07:07
Data publicarii: Marti 03 Septembrie 2013 10:16
Categorie: Stiri actuale

Alexandru Visinescu este urmarit penal pentru genocid. Fostul comandant al inchisorii Ramnicu Sarat este asadar primul tortionar pus oficial sub invinuire, pentru exterminarea detinutilor condamnati din motive politice in perioada comunismului.

Astazi, procurorii Parchetului General i-au adus lui Visinescu la cunostinta ca va trebui sa dea socoteala in fata legii.

Fostul comandant al inchisorii Ramnicu Sarat intre 1956-1963 a fost pus oficial sub invinuire. Acuzatia este de genocid, pentru care risca 25 de ani de inchisoare daca nu chiar detentie pe viata.

 

"A supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora" - biroul de Presa al Parchetului General.

Unul dintre martorii supravietuitorii jura ca "Ion Mihalache a fost asasinat cu premeditare, Ofiterul politic si comandantul Visinescu l-au batut in permanenta, i-au creat conditii sa se imbolnaveasca si nu i-au dat ingrijire medicala. Intrau si aruncau cu galeata cu apa pe el, in plina iarna."

Si regretatul Corneliu Coposu isi amintea chiar ca "Ramnicu Sarat nu era numai cea mai dura puscarie, dar si un fel de inchisoare experimentala. Ca metoda de disciplină se aplica bataia. Intrau in celula 5-6 gardieni, gealati inarmati cu bastoane, si bateau toti detinutii pe rand, fara nicio justificare, pana cadeau jos."

A simtit-o asta si fruntasul taranist Ion Diaconescu: "Cu cat un detinut era socotit mai important, cu atat tratamentul era mai dur, adica era socotit un dusman periculos pentru regim si trebuia lichidat intr-un mod oarecare!..."

Tartorul acelor vremuri, Alexandru Visinescu se apara spunand ca a respectat niste ordine. Acum va trebui sa explice in detaliu pentru ca are toate sansele sa fie trimis in judecata.

Alexandru Visinescu este doar primul tortionar pus oficial pus sub acuzare. Cel putin asta afirma oficialii institutului de investigare a crimelor comunismului care sustin ca in cateva zile vor reclama la parchet un alt fost angajat al sistemului penitenciar. Si lista cuprinde peste 35 de nume de directori, adjuncti si gardieni care vor trebui sa dea socoteala.

CAZUL TORTIONARULUI ALEXANDRU VISINESCU

Alexandru Visinescu este urmarit penal pentru genocid, a anuntat Parchetul de la langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Alexandru Visinescu este urmarit penal pentru genocid, intrucat in perioada 1956-1963, cand a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, i-a supus pe detinutii politici la rele tratamente, batai si alte violente, i-a lipsit de hrana, medicamente si asistenta medicala, a anuntat, marti, Parchetul ICCJ.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica au inceput urmarirea penala a lui Alexandru Visinescu pentru genocid, "constand in aceea ca in perioada 1956-1963, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti)", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

UPDATE 11:20 Alexandru Visinescu a fost audiat, marti, aproximativ o ora, la Parchetul instantei supreme, in dosarul in care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului l-a denuntat pentru moartea unor detinuti politici intre 1956 si 1963.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii i-au adus la cunostinta lui Visinescu ca este pus sub acuzare pentru crime contra umanitatii. Alexandru Visinescu a plecat de la Parchetul instantei supreme in jurul orei 11.15, cu un taxi, impreuna cu cele doua persoane care l-au insotit la audieri, nepoti ai acestuia.

Inainte de a iesi din sediul Parchetului instantei supreme, unul dintre nepotii lui Visinescu a spus ca acestuia i s-a facut rau la audieri si ca va mai sta putin in holul institutiei. Barbatul a precizat ca Visinescu i-ar fi spus ca simte ca o gheara in piept si o durere la nivelul toracelui.

Alexandru Visinescu, audiat la Parchetul instantei supreme

Tortionarul Alexandru Visinescu a venit, marti dimineata, la Parchetul instantei supreme pentru a da declaratii in dosarul in care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului l-a denuntat pentru moartea unor detinuti politici intre 1956 si 1963.

Alexandru Visinescu a ajuns la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in jurul orei 10.00, fiind insotit de doua persoane. Acestia i-au imbranict pe jurnalisti si au spus ca presa l-a hartuit pe Visinescu in ultima perioada.

Cele doua persoane le-au dat jurnalistilor o hartie care ar fi o copie a cuponului de pensie a lui Visinescu, din care rezulta ca in iulie a primit 3.296 de lei.

Procurorii Parchetului instantei supreme au inceput in 30 august audierile in dosarul tortionarului Alexandru Visinescu. Anchetatorii i-au luat atunci o declaratie lui Valentin Cristea, singurul detinut politic de la Penitenciarul Ramnicu Sarat care mai este in viata.

Alexandru Visinescu s-a nascut la Buzau, in 1925, si a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din anul 1956 si pana la desfiintarea inchisorii, in 1963, fiind si ultimul comandant al inchisorii, unde a murit, in urma torturilor, Ion Mihalache.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav.

In 9 august, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a preluat de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului impotriva tortionarului Alexandru Visinescu.

Parchetul instantei supreme a precizat ca dosarul a fost preluat avand in vedere complexitatea cauzei si volumul mare de activitati procesuale si procedurale ce urmeaza a fi efectuate, in vederea solutionarii cu celeritate a acesteia.

Potrivit presedintelui executiv al IICCMER, Andrei Muraru, toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat "au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului", Alexandru Visinescu fiind "responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau".

Astfel, in urma investigatiilor desfasurate in ultimele luni de catre reprezentantii institutului, au fost identificate mai multe probe ce indica faptul ca, in perioada in care lt. col. (r.) Alexandru Visinescu (88 de ani in prezent) a indeplinit functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur, caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor si a ingrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament.

Reprezentantii institutului au aratat ca, intre anii 1956 si 1963, la Ramnicu Sarat s-au inregistrat cinci cazuri de deces posibil de documentat - Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Placinteanu, Victor Radulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu, cauzate de colaps cardio-vascular, insuficienta circulatorie cerebrala, hemoragie cerebrala sau afectiuni ale aparatului digestiv - ileus paralitic ireversibil -, asa cum rezulta din procesele verbale de constatare a decesului, in documente fiind consemnate semnele vizibile ale malnutritiei.

De asemenea, IICCMER a depus la Parchet plangerile detinutilor legate de tratamentele primite, asa cum sunt consemnate de referatele supraveghetorilor (plangeri pentru care au primit zile de izolare), ca marturii ce contrazic documentele legate de vizitele medicale. Inainte de a fi numit in functia de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu a detinut pozitii in sistemul penitenciar, activand in unitatile Mislea si Jilava, la inceputul anilor '50.

Visinescu a lucrat in cadrul grupei operative a inchisorii in perioada decembrie 1954 - aprilie 1956. Decizia autoritatilor de a dezafecta penitenciarul Ramnicu Sarat l-a propulsat pe fostul comandant in functia de inspector in cadrul aparatului central al Directiei Generale a Penitenciarelor. Ulterior, intre 1965 si 1976, a detinut functii de conducere in cadrul inchisorilor Ploiesti si Ilfov si a predat la scoala de subofiteri de penitenciare.

Potrivit IICCMER, Alexandru Visinescu este primul dintr-o lista cu 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP) care au exercitat functii in perioada 1950-1964. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc in Romania.

VIDEO PROTVPLUS.RO