Taximetriștii și aplicațiile de ridesharing au profitat de greva STB. Cu cât au crescut tarifele

×
Codul embed a fost copiat

Un protest așa-zis spontan, despre care se știa încă de miercuri seară, cel al șoferilor din transportul în comun, le-a făcut dimineața un infern locuitorilor Capitalei.

Rămași fără troleibuze, autobuze și tramvaie, oamenii s-au înghesuit la metrou, au mers pe jos sau au apelat la servicii de taxi și car-share-ing. Șoferii de la STB sunt nemultumiți de salarii, condițiile de muncă, dar și de conducere. Spre după-amiază, greva a fost declarată ilegala de instanță.

Directorul STB, către șoferi: Rugămintea mea e următoarea: ieșiți pe traseu că nu vreau să fiți manipulați. O să aveți parte de toate drepturile!

Șoferi: Nu credem asta! Dacă aveam, le aveam de la început.

Aceasta era atmosfera miercuri noapte în depourile STB. Directorul Adrian Criț a încercat inutil să-și convingă angajații să pornească de dimineață în curse. Câteva ore mai târziu, călătorii așteptau degeaba zgribuliți prin stații. Unii au îndurat frigul și două ore în așteptarea un tramvai.

Citește și
Nicușor Dan
Nicușor Dan, despre greva STB: Este orchestrată de liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Bărbat: Nu circulă nimic.

Reporter: Nici tramvaiul?

Bărbat: Nimic, tot ce ține de STB.

Reporter: Unde trebuie să ajungeți?

Bărbat: La Faur.

Reporter: Cum vă încurcă acest protest?

Bărbat: Nasol..


Reporter: Cât timp ați așteptat, doamnă?

Femeie: Peste o jumătate de oră.

Reporter: Și a venit ceva?

Femeie: Nimic, acum îmi aștept o colegă să mă ia. Merg pe șoseaua București-Ploiești, nu cum să ajung cu metroul.

Metroul a fost prima soluție la îndemană, așa că responsabilii cu transportul subteran au suplimentat numărul trenurilor pentru a evita supra aglomerarea.

Femeie: Pleci de acasă știind un mijloc de transport să ajungi într-un loc și nu mai circulă. Trebuie să merg 4, 5 stații pe jos ca să ajung acasă. Nu știu dacă e organizată legal sau ilegal, dar a afectat multă lume.

Cei care au apelat la șoferii privați de pe aplicațiile mobile, au constatat ca prețul curselor a urcat vertiginos, în unele cazuri cu 40, chiar 50% față de o zi normală. Iar unii taximetriștii au profitat de disperarea oamenilor.

Reporter: Până la Universitate cam cât ne-ați lua?

Taximetrist: Cam 30 de lei.

Reporter: 30 de lei?

Taximetrist: Da.

Reporter: Cât e tariful?

Taximetrist: 1.99. Vi se pare mult 30 de lei? Trebuie să ocolim toată asta, Universitatea e sectorul 5 si aici e sectorul 1. 25 e bine?

Reporter: Știu că e cursă de vreo 7-8 lei în mod normal.

Potrivit STB, zilnic circulă pe toate traseele aproximativ 2 milioane de călătorii, iar asta ar putea însemna cel puțin 1 milion de oameni care călătoresc dus-întors pe lângă cei care au abonamente sau beneficiaza de gratuitate. Primarul General al Capitalei a reacționat.

E o grevă ilegală din multe motive. Există o obligație legală ca în cazul serviciului de transport public să se asigure în activitate măcar o treime. Ceea ce nu se întâmplă”, a spus Nicușor Dan.

Directorul STB susține că protestul a fost organizat de un lider de sindicat cu care este în conflict, cu scopul de a-l demite.

Nu e posibil așa ceva ca o persoană să blocheze transportul în comun în Capitală în funcție de interesele personale pe care le are. O majorare salarială unitară la toți angajații e un non sens într-o societate care a fost capușată în ultimii ani”, a transmis directorul STB.

Directorul STB a reclamat în instanță că se confruntă cu o grevă ilegală, iar judectorii i-au dat dreptate și au dispus reluarea imediată a serviciului de transport. Primele masini au iesit pe traseu in jurul orei 17.

Acest conflict poate fi rezolvat instant dacă cei care l-au pus director general, mă refer la PNL, își asumă răspunderea și-l demit”, a declarat liderul sindicatului reprezentativ al STB.

Potrivit primăriei generale, STB avea o datorie de peste 1,2 miliarde de lei din care s-a plătit deja aproape o jumătate. Salariul mediu net în STB este de aproximativ 4000 de lei. Despre mărirea cu 10% a salariilor, STB a propus negocieri după 15 februarie dată până la care se va vota bugetul companiei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Tribunalul a suspendat greva STB și a dispus reluarea imediată a activității
Tribunalul a suspendat greva STB și a dispus reluarea imediată a activității

Angajații Societății de Transport Bucureşti (STB) au întrerupt lucrul joi dimineaţa. Astfel, mai multe vehicule din parcul STB au fost blocate în depouri şi autobaze, iar transportul public de suprafață a fost oprit.

Nicușor Dan, despre greva STB: Este orchestrată de liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD
Nicușor Dan, despre greva STB: Este orchestrată de liderul de sindicat Vasile Petrariu, consilier PSD

Grevă generală la STB. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, într-o conferință de presă, că greva generală a angajaților STB este ilegală și că în stare de alertă nu se face grevă.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.