Ţara care îşi produce întreaga flotă militară în România. Proiectele sunt strict secrete

Ultima actualizare: 20-12-2018 10:25

Curg comenzile la Şantierul Naval Damen Galaţi. Acum, este în lucru un spărgător de gheaţă care va opera în zona bazelor de cercetare ştiinţifică din Antarctica. Vasul este comandat de statul australian.

Până acum şantierul a onorat comenzi pentru 13 ţări, navele fiind adevărate bijuterii din punct de vedere al proiectării şi ingineriei.

Şantierul de la Galaţi a început să construiască nave militare în 2000. A fost, parctic, secretul care a salvat şantierul de la dezastru în timpul crizei economice declanşate în 2008. În timp, specialiştii de la malul Dunării au început să realizeze ambarcaţiuni tot mai sofisticate.

Doru Gaibăr, director tehnic: "În ultima perioadă, toate navele militare pe care guvernul Olandei le-a construit au fost construite în Galaţi."

Tot aici a fost construită o navă pentru Paza de Coastă a Emiratelor Arabe Unite dar şi cel mai mare vas din dotarea Armatei Olandeze sau o flotă de 3 nave pentru guvernul Suediei.

În această hală se construieşte acum o navă militară. Pârile sunt făcute independent şi apoi montate ca într-un joc de Lego. Proiectul este deocamdată strict secret şi nu poate fi făcut public nici numele clientului.

Inginer Daniel Vrabie, specialist nave militare: "Construcţia navelor militare implica o atenţie ceva mai mare asupra informaţiilor care pot fi divulgate. Noi am extins şi nişte audituri pe partea de securitate."

Şi statul roman a construit aici, pentru Poliţia de Frontieră, fregată Ştefan cel Mare. Acum, muncitorii lucrează la un spărgător de gheaţă pentru Antarctica, care a fost refuzat de cei mai mari constructori de nave din lume. Vasul va deservi toate bazele de cercetare din Antarctica ale guvernului australian.

Şantierul de la Galaţi este unul dintre ofertanţii pentru cele 4 corvete militare pe care Guvernul României vrea să le comande, conform unui proiect lansat încă din 2016.

Rano Brugge, director general: "Guvernul a precizat că ar dori ca navele să fie construite în România. Din acest punct de vedere, noi suntem singurul şantier naval care construieşte aici nave militare de 20 de ani."

Modelul propus este pe o platformă SIGMA, una dintre cele mai de succes nave militare făcute la Galaţi, care a stat la baza a 11 proiecte similare. Guvernul a anunţat că este dispus să plătească pentru cele 4 corvete 1,6 miliarde de euro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!