Tânărul maghiar condamnat pentru tentativa de atentat din 2015 rămâne la închisoare. Nu va fi eliberat condiționat

Ultima actualizare: 26-09-2020 10:14
ciocan judecator
Shutterstock

Tânărul maghiar condamnat pentru încercarea de a detona o bombă în mulțime nu va părăsi închisoarea înainte de termen. Tribunalul Brașov a respins cererea de eliberare condiționată pentru Zoltan Szocs, din Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate".

Zoltan Szocs și un alt tânăr au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare după ce au fost acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal, în 2015, în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc. Cei doi maghiari făceau parte din Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate" (HVIM) Transilvania.

„Respinge cererea de liberare condiţionată a condamnatului SZOCS ZOLTAN, în prezent deţinut în Penitenciarul Codlea, din executarea pedepsei de 5 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 73/F/2020 a Curţii de Apel Bucureşti. În baza art. 587 al. 2 C.p.p. fixează termen pentru reînnoirea cererii de liberare condiţionată la data de 25.11.2020”, se arată în decizia Tribunalului Braşov. Aceasta înseamnă că Szocs mai poate introduce o nouă cerere de eliberare condiționată peste o lună, relatează news.ro.

Inițial, Judecătoria Braşov decisese pe 30 iulie eliberarea condiţionată a lui Zoltán Szőcs, însă decizia a fost contestată de Parchet și desființată acum de magistrații Tribunalului Brașov.

Directorul Institutului pentru Apărarea Drepturilor Minorităţilor consideră că cei doi tineri au fost condamnați pe nedrept, “pe un motiv incredibil de josnic şi prin metode abjecte”, potrivit MTI. György Csóti a susţinut că sentinţa are ca scop intimidarea maghiarilor din Transilvania, ca aceştia să nu lupte pentru autonomie şi pentru utilizarea limbii materne.

Pe 19 mai 2016, Beke Istvan şi Zoltan Szocs, membri ai grupării Mişcarea de Tineret ”64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT fiind acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în 2015, în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la Târgu Secuiesc.

Cei doi au fost condamnaţi definitiv în iulie 2018 la câte cinci ani de închisoare pentru atentat contra unei colectivităţi. Au fost însă achitați pentru tentativă la infracţiunea de nerespectarea regimului materiilor explozive, respectiv instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO