Sute de sobolani au invadat terasele si restaurantele din Centrul Vechi. Patron: "Se simt ca la ei acasa"


Ultimul update: Duminica 21 Mai 2017 07:09
Data publicarii: Joi 18 Mai 2017 18:44
Categorie: Stiri actuale

Este dezastru in Bucuresti. Sobolanii au invadat Centrul Vechi.

S-a indreptat vremea, iar tot mai multi oameni isi petrec timpul in Centrul Vechi. Cu toate acestea, patronii teraselor sunt disperati.

Rozatoarele misuna nestingherite printre mese si mai grav le-au intrat in restaurante. Situatia pare scapata de sub control mai ales pentru ca in zona nu exista pubele, unde comerciantii sa isi lase gunoaiele. In plus, cladirile darapanate au devenit focare de infectie. Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat Centrul Istoric atrage anual aproape un milion de vizitatori.

Patru dintr-o lovitura la orele pranzului in Centrul Vechi, Bucuresti. Sobolanii par de neoprit. Nu se mai feresc de trecatori nici ziua si ies din casele abandonate aflate la intrarea in zona pietonala.

Nedelciu Mugur, patronul unui magazin din Centrul Vechi: "Nu ca sunt sobolani. Am vazut foarte mari, imi e frica sa nu mi intre in magazin. Misuna pe toata strada la 300 de metri de Piata Universitatii. Oricine are chef arunca gunoi acolo. Efectiv e un domn fara adopost care vine cu toiag mare ca sa caute in gunoi si cu toiagul se apara de sobolani - o imagine in niciun caz de Centrul Vechi al Capitalei, atractie turistica. Au fost de la primarie, au facut poze, erau de la consolidari - pe nimeni nu intereseaza."

Sobolanii au napadit si restaurantele din Centrul Vechi. Nu putini au fost clientii sub mesele carora au intrat.

Trecator: "Eu cand am venit dimineata erau tare multi. In jur la 10 care erau pe drum, dar se vedeau si prin gaura. Chiar acum iese prin gaura aceea, asta e mai mic."

Trecator: "Da, sunt terase. Trec sobolanii pe langa ei si mananca pizza, spaghette. Este invazie, invazie peste tot in tot Centrul - aici e ceva de groaza. Sa faca primaria ceva, sa puna otrava, dar sunt foarte multi."

Claudiu Coman, patronul unui restaurant din Centrul Vechi: "Deja sobolanii se simt ca la ei acasa pe strazile acestea. Deja turistii se bucura si fac poze si filmari - ce imagine ne fac in strainatate cu asta? Se apropie de terase cand lumea sta la terase cand mananca. Ei circula nestingheriti pe sub mese."
Reporter: " Au intrat pana la dumneavoastra?"
Claudiu Coman,patronul unui restaurant din Centrul Vechi:" Au si intrat cateodata."

Din nefericire toate resturile alimentare ajung in strada.

Patron restaurant: "Gunoiul il lasam seara afara si dimineata vin cei de la gunoi si il ridica, e o problema ca nu avem niste tomberoane sau containere."

Toate resturile alimentare, de la aproape toate cele cateva zeci de restaurante din Centrul Vechi al Capitalei, ajung seara in strada. De ce? Pentru ca pana in acest moment lipsa pubelelor nu le-a dat o alta varianta patronilor, care seara isi lasa pungile afara. Inevitabil, rozatoarele sunt atrase de miros si invadeaza totul in jur seara, dar si ziua.

Magdalena Iuga, reprezentant al Primarie: "Acolo trebuie sa mearga Primaria sector 3 si sa stranga gunoiul, apoi sa deratizeze, iar ulterior sa se intoarca impotriva proprietarului. Proprietarii sunt obligati sa faca deratizare pe spatii particulare, noi facem pe spatiul public".

Trecator: "Zeci sunt zeci - de la mic la mare. Din pacate nu a luat nimeni nicio masura - proprietarul spatiului, Primaria oricine,ce se arunca peste gard n-am vazut pe nimeni niciodata sa colecteze."

Trecator: "E dureros ca am vazut turisti care au trecut pe trotuar si au luat-o la fuga in fata masinii de spaima cand i-au vazut."

Turist"Am vazut sobolani in Centrul Vechi, nu e normal."

Turist: "Suntem din Belgia, in vizita. Este frumos aici. Este pentru prima data in Romania, dar nu ultima. Voi aveti multe case in care nu locuieste nimeni si acesta este un motiv pentru care aveti multi sobolani."

Periculos este ca sobolanii se inmultesc extrem de repede si sunt purtatorii unor boli infectioase grave, printre care si leptospiroza. Intr-un singur an o femela sobolan poate avea si o mie de descendenti.

VIDEO PROTVPLUS.RO