Sute de inovații românești așteaptă investitori: asfaltul mai rezistent care conține deșeuri de la șantiere și plastic
Sute de inovații românești așteaptă investitori care să le scoată pe piață. Numai la Universitatea Dunărea de Jos din Galați funcționează 36 de centre de cercetare, care obțin anual numeroase brevete.
De exemplu, asfaltul care conține deșeuri de la șantierele navale și micro-particule de plastic. Acest material are o rezistență și o durată de viață cu 20 la sută mai mare decât cel folosit în prezent.
Activitatea de cercetare pentru noul tip de asfalt a început în urmă cu 5 ani. Acum sunt așteptate rezultatele testelor care vor arăta rezistența materialului în toate anotimpurile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prof. dr. Lucian Georgescu, rectorul Universității "Dunărea de Jos", Galați: „Le așteptăm undeva prin mai. Vor fi rezultatele complete de teren. Am participat la mai multe târguri și lumea este foarte interesată. Așteptăm și o reacție de la Compania Națională, care nu a avut încă o reacție în acest sens. Avem mai multe reacții de la americani, decât de la ai noștri."
Noul tip de asfalt nu s-ar mai fisura în urma procesului de îngheț-dezgheț, spun cei care l-au creat. In plus, valorifică o serie de resturi, inclusiv de pe santiere.
Prof. Daniela Buruiană, Universitatea "Dunărea de Jos", Galați: „Are un deșeu provenit din șantierul naval, gritum – praful de sablare, nisipul de sablare, pe care noi l-am introdus în această rețetă înlocuind nisipul clasic. Și am venit și cu acest deșeu de microplastice."
Și compania care a realizat sistemul de iluminat al podului suspendat de la Brăila se poate lăuda cu o noutate.
Florentina Savu, companie soluții de iluminat: „Colegii mei de la tehnic pot, de la distanță, să regleze intensitatea luminoasă a lămpilor. Lămpile au, fiecare, GPS."
În laboratoarele universității din Galați a fost realizat și un săpun preparat din ulei de gătit uzat. Un deșeu - de alfel - poluator.
Prof. dr. Rodica Dinică, Facultatea de Științe și Mediu: „Am înglobat coloranți naturali, uleiuri volatile-parfumanți, tot naturale, obținute la noi în laborator și cam atât."
Prof. Silvius Stanciu, prorector, Universitatea "Dunărea de Jos", Galați: „Avem 14 facultăți și fiecare are unul, două, sau chiar trei centre de cercetare. Numai anul acesta am depus opt cereri de brevete."
În ciuda acestor realizări, România se află, din 2016, pe ultimul loc în clasamentul inovației al Uniunii Europene. Cercetarea nu este încurajată și foarte puține descoperiri ajung să le facă viața mai ușoară oamenilor. Anul acesta, în fruntea clasamentului european se află Danemarca.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: galati, investitori, inovatii, asfalt,
Dată publicare:
16-11-2023 07:54