Directorul FBI a avut intalniri cu Iohannis si Ponta, in cadrul unei vizite fulger in Romania. Ce au discutat oficialii

×
Codul embed a fost copiat

Directorul FBI a fost in Romania intr-o vizita fulger. S-a intalnit cu presedintele Romaniei, premierul, seful SRI si ministrul de Interne.

Oficialii au discutat, despre cooperarea, pentru prinderea infractorilor cibernetici, care actioneaza la nivel mondial. In plus, James Comey, a vorbit si despre antrenarea ofiterilor romani in academiile FBI.

"Colaboram nu doar in privinta infractionalitatii cibernetice, esentiala pentru misiunea FBI, ci si in anchete contrainformative si impartasim constant informatii pentru a lupta impotriva amenintarilor reprezentate de terorism, coruptie si infractionalitatea organizata transfrontaliera", a declarat directorul FBI.

James Comey conduce FBI din septembrie 2013.

Presedintia: Romania si Statele Unite ale Americii trebuie sa faca fata unor noi provocari de securitate

Citește și
Klaus Iohannis si Angela Merkel
Liderul FDGR, care l-a insotit pe Iohannis in Germania: "Merkel spune ca Romania si Bulgaria au intrat un pic precoce in UE"
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Presedintia a precizat, intr-un comunicat de presa, ca "vizita inaltului oficial american a reprezentat un bun prilej pentru trecerea in revista a unor probleme de interes comun, in spiritul excelentei cooperari care exista intre serviciile de informații ale Romaniei și FBI".

"Romania și Statele Unite ale Americii trebuie sa faca fata unor noi provocari de securitate generate, spre exemplu, de terorism sau criminalitatea cibernetica si, tocmai de aceea, serviciile de informatii trebuie sa fie pregatite sa raspunda unor asemenea riscuri. Alaturi de colaborarea in plan militar, cooperarea in zona de contrainformatii si a institutiilor de aplicare a legii reprezinta un element cheie al parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii", se mai arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Guvern: Au fost subliniate progresele dintre Romania si SUA

Pe site-ul Guvernului a fost de asemenea publicat un comunicat de presa in care se precizeaza ca in cadrul intalnirii dintre directorul FBI si premierul Victor Ponta, "au fost subliniate progresele in cadrul Parteneriatului strategic dintre Romania si SUA si excelenta cooperare dintre institutiile de profil din tara noastra si FBI".

"Au fost discutate noi proiecte de largire a cooperarii specifice bilaterale in noul context regional si al multiplicarii amenintarilor de securitate globale", a precizat Guvernul.

"Intarirea aplicarii legii este esentiala pentru prevenirea acestor amenintari si in combaterea lor eficienta la nivel regional”, a subliniat primul-ministru Ponta. Cei doi demnitari au avut un schimb de opinii și pe tema recentelor evolutii regionale si au apreciat importanta pe care o are in acest context consolidarea Parteneriatului strategic dintre Romania si SUA precum si a prezentei militare NATO si SUA in regiune", conform comunicatului.

MAI: Colaborare foarte buna dintre ofiterii romani si agentii FBI

Comunicatul Ministerului de Interne: "In cadrul intalnirii, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat ca la nivelul Guvernului Romaniei exista o preocupare constanta pentru gestionarea provocarilor asimetrice actuale la nivel national, sens in care a fost infiintat Grupul Interministerial Strategic, aflat in coordonarea sa directa.

Din perspectiva Ministerului Afacerilor Interne, palierul cooperarii operative este unul foarte dezvoltat, in special in domeniul combaterii criminalitatii organizate, care priveste destructurarea retelelor infractionale care comit delicte in sfera criminalitatii informatice.

In acest sens, vicepremierul Gabriel Oprea a mentionat colaborarea foarte buna dintre ofiterii romani si agentii FBI prin intermediul task-force-ului operational din cadrul Directiei de Combatere a Crimei Organizate a Politiei Romane si a multumit oficialului american pentru sprijinul acordat de catre FBI pregatirii si perfectionarii politistilor romani in cadrul Academiilor FBI din Quantico, Virginia si Budapesta.

La intalnirea oficiala de la Ministerul Afacerilor Interne au mai participat domnul Dean Thompson, insarcinatul cu afaceri al misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti, secretarul de stat Ilie Botos, chestor principal Gheorghe Nicolae, seful Departamentului de Informatii si Protectie Interna, chestor general Petre Toba, inspectorul general al Politiei Romane, chestor general Ioan Buda, inspectorul general al Politiei de Frontiera, si general maior Mircea Olaru, inspectorul general al Jandarmeriei Romane.

Dupa intalnirea de la Ministerul Afacerilor Interne, Directorul FBI, domnul James B. Comey, a vizitat sediul task-force-ului FBI-DCCO care functioneaza din anul 2006 in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. In cadrul acestei unitati operaționale are loc schimbul de informatii dintre ofiterii de poliție romani si agentii FBI in cazurile comune care privesc investigarea unor activitati de criminalitate informatica, identificarea victimelor si obtinerea de la acestea in timp real a plangerilor, precum si schimbul de documente probatorii in astfel de cazuri."
 

Articol recomandat de sport.ro
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Caz de Dosarele X. Superba italiancă a dispărut și nimeni nu mai știe de ea
Citește și...
"Situatia din Ucraina e proasta, e rea". Ce au vorbit Ponta si Iohannis inainte de sedinta CSAT de marti

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca s-a consultat cu presedintele Klaus Iohannis in legatura cu agenda sedintei CSAT de marti, el aratand ca situatia din Ucraina este "foarte proasta".

Liderul FDGR, care l-a insotit pe Iohannis in Germania:
Liderul FDGR, care l-a insotit pe Iohannis in Germania: "Merkel spune ca Romania si Bulgaria au intrat un pic precoce in UE"

Liderul FDGR, Paul Porr, care l-a insotit pe presedintele Klaus Iohannis in vizita in Germania, a declarat, sambata, ca Angela Merkel ar fi transmis ca "Romania si Bulgaria au intrat un pic precoce in UE".

Mesajul romanilor din Berlin pentru Iohannis:
Mesajul romanilor din Berlin pentru Iohannis: "Faceti curatenie in politica de la Bucuresti". Ce le-a promis presedintele

"Faceti curatenie in politica de la Bucuresti!". Acesta este mesajul sutelor de romani stabiliti in Germania care l-au asteptat pe presedintele Klaus Iohannis, la Berlin.

Recomandări
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice
EU YES LA VOT. Cum a ajuns un spital din Buzău, propus spre desființare, etalon în tratamentul pacienţilor cu boli cronice

În România există un deficit uriaș privind serviciile de recuperare. Astfel de unități sunt închise din cauza incompetenței autorităților, iar în unele județe nu există.

A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante
A început, oficial, campania electorală. Politicienii au voie să se promoveze doar prin afișe și pliante

De vineri, timp de 30 de zile politicienii sunt în campanie electorală. Autoritatea care supraveghează desfășurarea alegerilor le-a interzis să mai organizeze spectacole, bâlciuri, focuri de artificii ori să le ofere alegătorilor orice fel de cadouri.

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani
Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete. Au fost cumpărate de la americani

Avioanele de luptă F16 ale României vor fi înarmate cu cele mai avansate tipuri de rachete cumparate de la americani.