Surse citate de postul Europe1: Presedintele Frantei respinge aderarea Romaniei la Schengen

26-09-2013 10:10

Victor Ponta, Francois Hollande - cover

Surse de la Palatul Elysee, citate de postul Europe1 si preluate de Mediafax, au declarat ca presedintele Frantei, Francois Hollande, isi asuma pozitia ministrului sau de Interne, Manuel Valls, privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Astfel, o consecinta directa a acestei directii ferme - referitoare la romii din Franta - este ca Romaniei ii va fi refuzata intrarea in Spatiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neindeplinirii conditiilor.

Potrivit site-ului postului radio, un colaborator apropiat al presedintelui francez, caruia nu-i precizeaza identitatea, a declarat ca Romaniei ii va fi refuzata aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece conditiile nu vor fi indeplinite, fara sa fie oferite si alte precizari.

Europe1 citeaza pe site declaratia "majoritatea romilor cu vocatia de a fi escortati in tara de origine" si i-o atribuie lui François Hollande, comentand ca "seamana afirmatiei de marti a lui Manuel Valls" si notand ca nu exista aproape nicio diferenta de pozitie intre seful statului francez si ministrul sau de Interne asupra acestui subiect spions.

"Doar o minoritate cauta sa se integreze", a mai fi declarat presedintele francez intr-un cerc restrans, dupa ce Valls a declansat polemica cu privire la romi, scrie postul.

Insa pozitia merge dincolo de romi, continua Europe1, adaugand ca in opinia presedintelui este vorba, inainte de orice, de a tine cont de dificultatile cu care se confrunta alesii. "Le inteleg", a spus el, amintand in trecere ca exista zone fragile ca Seine Saint-Denis sau Grand Lyon, care gazduiesc cele mai importante populatii de romi.

Este o pozitie care trece dincolo de romi si pe care François Hollande si-o asuma, scrie Europe1, adaugand ca acesta apreciaza ca problema care trebuie pusa "este sa se afle daca Franta are vocatia sa ii primeasca pe toti cei care sunt cei mai vulnerabili". Un ecou la afirmatia lui Michel Rocard, din 1990, "Franta nu poate primi toata mizeria lumii", comenteaza postul.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO