Pentru că este supraproducție de cireșe, producătorii nu știu dacă să le vândă scump. Cât costă un kilogram la tarabă
Producătorii de cireşe se bucura anul acesta de o supraproducţie, iar de aici au pornit şi discuţiile în contradictoriu legate de preţ.
Unii ţin să vândă trufandalele cât mai scump, în timp ce alţii vor să le dea cu preţuri rezonabile ca să nu rămână cu ele.
Oricum ar fi delicioasele fructe de mai costă şi de 5 ori mai puţin decât surorile lor din Grecia sau Turcia.
În Triteni, judeţul Cluj, cireşele s-au copt ciorchine, iar crengile sunt încărcate. De aici vor fi livrate la domiciliu cu 30 de lei kilogramul.
Nici în vestita localitate Cireșoaia, din județul Bistrița-Năsăud, nu se umbla cu plasa, ci cu lădiţă. Oamenii culeg de zor splendidele fructe şi le pregătesc pentru vânzare.
Acești doi tineri au moștenit de la părinți o livadă şi se gândesc să dea cireşele doar cu 13 lei.
Proprietar livadă: "Anul ăsta se preconizează o producţie destul de mare."
Din această livadă din Comarna, judeţul Iaşi, producătorii vor vinde kilogramul de cireşe cu 20 de lei.
Pomicultor: "Avem producţie cu 40% mai mult ca anul trecut că a fost cald."
Şi în pieţe preţurile diferă destul de mult.
Comerciant: "Dacă marfa e frumoasă, o dai mai scumpă, dacă e mai urâtă… normal că poți să le ți la preț."
În Capitală, deşi la o tarabă kilogramul costa 35 de lei, 20 de persoane aşteaptă la coadă fremătând de poftă.
O parte dintre fructe dispar misterios pe drumul spre casă. Un puști culege discret cireșe din pungă, la fiecare oprire a tatălui. Apoi îi livrează satisfăcut sâmburii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: pret, cirese, productie, comercianti,
Dată publicare:
10-05-2024 18:24