În Bistrița, studenții iau ore suplimentare de condus. Cât așteaptă până dau traseul

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 22 August 2018 17:16
Categorie: Actualitate

Două luni trebuie să aştepte cei care au promovat examenul teoretic pentru permisul de conducere ca să poată susţine şi proba practică în judeţul Bistriţa Năsăud.

Perioada s-a dublat în lunile de vară, din cauză că studenţii, dar şi cei plecaţi în străinătate, vor să obţină carnetul în vacanţa de vară.

Cinci examinatori de la serviciul de permise din Bistriţa evaluează lunar aproximativ 1.200 de candidaţi. Dar până ajung să dea traseul, cei care iau sala trebuie să aştepte cel puţin două luni. Aşa că se văd nevoiţi să facă ore suplimentare.

Ioan Bugnar, preşedintele Asociaţiei Instructorilor Auto BN: „Îi cam deranjează un pic pe cursanți, pentru că ei în perioada asta de două luni de zile fac o pauză îndelungată, îşi pierd din dexteritate, din aptitudini şi vor fi nevoiţi să facă ore suplimentare înainte de examen. Bineînţeles că le plătesc, pentru că trebuie să fie cât de cât pregătiţi, aproximativ cu 2-3 zile înainte de examen 50 de lei - 60 de lei.”

Radu Butaci, cursant: „Și ore de condus trebuie să iei neapărat suplimentare, ceea ce implică mai mulţi bani, pentru că se uită. În 2 luni eşti ca şi cum ai fi pus piciorul pentru prima dată în maşină. Eu, de la începutul vacanţei am început şcoala, dar chiar şi aşa o să-l dau în octombrie.”

Instructorii auto spun că s-a aglomerat din cauză că pe perioada verii s-au înscris la şcolile de şoferi şi românii întorşi din străinătate, dar şi studenţii aflaţi în vacanţă.

Vasile Vlasin, instructor auto:E personal puţin care examinează, elevii sunt mulţi, nu se pot examina 100 de elevi într-o zi. E mai uşor de condus vara, că e uscat, dar e cald.”

Daniel Mureşan, student: „Am început-o vara trecută, dar nu am apucat să dau nici măcar sala, că a trebuit să merg la Cluj şi acum am liber şi am revenit. E foarte lung, că o să plec iar la Cluj până peste 2 luni... Îmi iau liber de la facultate şi o să vin să văd, că nu am încotro.”

La rândul lor, reprezentanţii Serviciului Permise spun că aproape jumătate din candidaţi nu trec examenul teoretic, aşa că au nevoie de reexaminare şi aglomerează grila de programare.

Teodor Gârda, împuternicit şef serviciu Serviciu de Permise şi Înmatriculări BN: „Programarea practică este în perioada de circa 50 de zile de la susţinerea examenului teoretic şi promovarea acestuia. Încercam să reducem, dar promovabilitatea practică fiind redusă, se lungeşte perioada de aşteptare.”

Un elev plăteşte aproximativ 1000 de lei pentru a urma cursurile unei şcoli de şoferi. Dacă nu obţine permisul într-un an, este obligat să dea alți bani şi să repete şcoală.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Elev la şcoala de şoferi, prins de radar cu 122 km/oră. Instructorul era lângă el
Elev la şcoala de şoferi, prins de radar cu 122 km/oră. Instructorul era lângă el
VIDEO PROTVPLUS.RO
adapost caini
Administratorul adăpostului în care au fost găsite cadavrele a zeci de câini, reținut
Fără să aibă permis de conducere, s-a urcat la volan, cu 2 pasageri în mașină
Accident grav în Arad. Adolescentă aruncată din mașină, la 10 metri distanță
Carmen Iohannis, cu elevii la teatru, alături de ambasadorul Germaniei la Bucureşti
Nervi și accidente în Pasul Tihuța, din cauza ninsorii. Drumarii nu au mai avut SARE
Incendiu puternic la o casă, în Dâmbovița. Proprietarul s-a salvat în ultimul moment
salvare 112
Un cetăţean australian a decedat în timpul unei partide de vânătoare în Dâmbovița
Prima măsură luată după accidentul cu doi morți provocat de un șofer băut
Tânăr cu arsuri grave, transportat în Capitală. Pacientul și-a dat foc
Un recidivist, eliberat mai devreme, a fost arestat după ce i-a rupt maxilarul unui tânăr
Martorii îl contrazic pe șoferul băut care a intrat cu mașina în spital. A fost reținut
Poliţist, după ce a văzut ”fluturaşul” unui infirmier: ”Mi-am luat găleată cu mop”