Stilouri de 13.000 de lei, carti de joc sau arcuri de tir. Schema prin care sefii DIPI ar fi risipit banii pentru misiuni

Dată publicare: 02-09-2016 19:46
Dată actualizare: 05-09-2016 06:59


Punerea sub acuzatie a fostului ministru Petre Toba amplifica situatia rusinoasa in care a ajuns ''Departamentul de Informatie si Protectie'' din Ministerul de Interne

Procurorii ii acuza pe sefii de la DIPI ca au risipit banii destinati misiunilor operative, pe jocuri pentru copii, articole sportive sau carti in editii de lux legate in piele. Toba si-a dat demisia joi seara, iar pana luni seful guvernului trebuie sa ii gaseasca un inlocuitor.

Procurorii anticoruptie spun ca in ultimii doi ani sumele destinate misiunilor strict secrete de la fostul doi si un sfert ar fi fost folosite in bataie de joc. In mod normal, banii ar fi trebuit cheltuiti pentru achizitionarea echipamentelor de spionaj sau chiar pentru plata informatorilor. In realitate insa, ofiterii DIPI au cumparat carti de joc, mingi de volei, jocuri darts cu sageti, arcuri si plase de tir, in vlaoare de 4000 de lei. Au cheltuit 12 000 de lei pentru o banda de alergare, 17.000 de lei pentru un cuptor electric, 13.000 de lei pentru stilouri, carti legate in piele si au organizat mese festive pentru ofiterii neoperativi.

Una dintre achizitii insa, le-a atras atentia in mod special procurorilor o casuta pentru copii cu tobogan. De ce ar fi avut nevoie ofiterii DIPI de asa ceva?

Teoretic, singura explicatie ar fi ca ofiterii sub acoperire ar fi folosit o astfel de casuta cu nisipar si tobogan, la spionarea angajatilor ministerului de interne, pe care ii suspectau ca incalca legea. Numai ca este extrem de greu de crezut ca ar fi montat astfel de casute, dotate cu dispozitive de interceptare chiar in locruile de joaca unde anjgajatii isi duceau copiii

Pentru ca aceste cheltuieli sa fie acoperite, a fost emis apoi un ordin de ministru prin care o parte dintre informatii au fost clasificate.

Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA: "Procurorii solicitau declasificarea partiala a unor normative despre care aveau indicii ca s-ar fi incalcat"

Cand procurorii i-au cerut ministrului Petre Toba, sa declasifice ordinele, refuzul ar fi venit imediat.

Petre Toba a negat insa vehement acuzatiile aduse de DNA si,  joi seara si-a dat demisia din fruntea ministerului.

"Mentionez ca toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentarii cauzei, inclusiv la cele clasificate "secret de stat", a declarat Petre Toba.

Premierul a anuntat oficial ca pana luni ii va inainta o noua propunere presedintelui Iohannis.

Tags: petre toba, dipi, bani, dna,


VIDEO PROTVPLUS.RO