Statiunea Azuga, plina de case ruinate si hale in paragina. "Sticla s-a stricat, berea si postavul la fel, toate"

Ultima actualizare: 30-01-2017 07:17

Turistii romani si straini cheltuiesc an de an milioane de euro pe Valea Prahovei si, totusi, acesti bani nu reusesc sa schimbe fata statiunilor de munte, si nici viata oamenilor de acolo. Luam exemplul localitatii Azuga.

Vazuta de pe DN1, mica asezare aduce cu fantoma unui oras industrial, fara nicio legatura cu partiile scaldate in soare.
Cei care ajung la Azuga sunt descurajati de la intrare. De o parte si de alta a DN1, se insira case scorojite, acareturi de tot felul si hale paraginite.

Unele, ramasite deprimante ale comunismului, sunt in picioare si acum, dupa 26 de ani, intr-o zona denumita pompos, din 2003, statiune turistica de interes national.

Localnica: "Arata rau, dar sunt demult asa, parasite. Fabricile sunt stricate de cand cu Ceauseascu. Sticla s-a stricat, berea si postavul la fel, toate"

Turist: "Ma deranjeaza, vizual in primul rand, pentru turisti e o imagine care te respinge"

Doar cei care s-au informat atent inainte de a pleca in vacanta stiu ca in linia a doua a statiunii, lucrurile incep sa se schimbe in bine. Investitorii au cumparat terenuri pe strazile laterale, unde au construit mai multe vile cochete si chiar un hotel.

Turist: "Pensiunile arata foarte bine, drumurile sunt ok, partia este foarte buna"

Partiile Sorica si Cazacu sunt bine intretinute, iar la poala muntelui este amenajat si un snow-park. Din pacate, strada care duce acolo, nu e semnalizata.

Barbat:"Daca nu stii drumul spre partie nu prea nimeresti, ar trebui niste indicatoare mai clare, mai vizibile de la distanta."

Ligia Constantinescu, centrul de informare turistica: "Pe langa o seara petrecuta frumos acolo unde sunt cazati, pot merge la bowling sau pot face degustare de vin. In principiu prea multe atractii turistice noi nu avem."

Primarul recunoaste lipsurile statiunii, dar nu-i poate da o fata noua prea curand. Se pare ca toata lumea asteapta ca micul orasel sa se descompuna, odata cu trecerea timpului, ca sa ridice apoi, unul nou. Cladirile vechi, in paragina, foste fabrici sau hale industriale, par un hop greu de trecut.

George Barbu, primar Azuga: "In anumite cazuri proprietar al constructiei, alt proprietar al terenului. In alte cazuri imposibilitatea proprietarilor de a-si putea intretine proprietatea privata"

Reporter: "Aveti cum sa ii ajutati?"

George Barbu: "Din punct de vedere al administatiei, nu. Nu sunt resurse."

Singurele investitii care se anunta in Azuga sunt 5 parcuri, o pista de biciclete de 7 km, renovarea scolilor si un centru pentru copiii bolnavi de autism.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO