Specialistii romani in seismologie s-ar putea perfectiona in Japonia
Specialistii romani in seismologie s-ar putea perfectiona in Japonia, prin sesiuni de pregatire organizate in baza unui parteneriat intre autoritatile de cercetare din cele doua tari, informeaza Ministerul Educatiei Nationale (MEN).
Parteneriatul a fost discutat, miercuri, de ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, si ministrul japonez pentru politici stiintifice si tehnologice, Ichita Yamamoto, cu ocazia Forumului Stiintei si Tehnologiei in Societate, care se desfasoara in orasul japonez Kyoto.
Propunerea de cooperare a fost primita cu deschidere si presupune schimburi de informatii stiintifice, expertiza si specialisti, respectiv sesiuni de pregatire pentru fizicienii romani, arata MEN, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.
Cu acelasi prilej, Costoiu a vizitat Japan Meteorological Agency, institutie specializata in studierea fenomenelor meteorologice, cu predilectie a celor seismice si vulcanice, si implementarea de solutii tehnice privind avertizarea populatiei cu privire la posibilitatea producerii unor cataclisme.
In cadrul acestei vizite, ministrul delegat roman s-a intalnit cu directorul general al Departamentului de Seismologie si Vulcanologie, Toshihiko Hashida, care a facut o prezentare a Centrului national de date si a sistemelor de alerta antiseismica in situatii de cutremure sau tsunami din Japonia.
Mihnea Costoiu a apreciat programele de educatie a populatiei derulate de Japonia, precum si sistemele de alertare prezentate de expertii niponi, exprimandu-si dorinta ca acestea sa fie adoptate ca exemple de buna practica in tara noastra, propunerea de colaborare fiind agreata, potrivit MEN.
Subiectul seismelor este unul de actualitate in Romania, in contextul seriei de cutremure din judetul Galati, dar si al celui de 5,5 grade pe scara Richter produs duminica dimineata in Vrancea, cel mai mare din ultimii patru ani.