Soţia medicului erou Cătălin Denciu: ''Nu cred că ar fi supraviețuit la noi, Belgia e șansa lui la viață''

Ultima actualizare: 17-11-2020 21:10

''Belgia este șansa lui la viață, la noi nu cred că ar fi supraviețuit'', spune cu încredere, soția medicului erou de la Piatra Neamț.

După ce a scos pacienții din flăcări, Cătălin Denciu este în stare gravă, dar stabilă, la spitalul din Bruxelles. Are arsuri pe 70% din suprafața corpului și are nevoie de dializă. Colegii de la spital și pacienții care l-au cunoscut se roagă pentru el.

Alina Denciu, telefon, soția medicului: ''El m-a sunat, el era de gardă, eu cu copiii. Atât mi-a zis, eu am arsuri, dar nu sunt foarte grav. Probabil în toată nebunia aia, el nu a simțit gravitatea leziunilor. Am stat de vorbă cu el până în momentul în care a fost preluat de ambulanță. Toată lumea încerca să-l toaleteze, să prindă o linie venoasă, să-l echilibreze, este un șoc enorm''.

Înspăimântat de ceea ce trăise, așa l-a simțit Alina, medic și ea, pe soțul ei, care a sunat-o imediat după ce a intrat în flacări să-și salveze pacienții. Alături de cei doi copii ai lor, așteaptă la Piatra Neamț vești de la medicii din Belgia.

Alina Denciu, telefon, soția medicului: ''Modificări fantastice nu pot să aștept de la o zi la alta. Faptul că au reușit să-l stabilizeze și se menține stabil... primele 3-5 zile sunt critice. Îmi dă încredere și speranță să treacă de faza asta supra-acută și apoi să intre în altă fază de recuperare până la 3 săptămâni.Este șansa lui la viață. Nu cred că ar fi avut șanse să supraviețuiască la noi ''.

Desi inițial, conform testului rapid de la spitalul Floreasca era pozitiv la SARS COV 2, testul făcut în Belgia arata că medicul Catalin Denciu este totuși NEGATIV. O veste care îi da speranță femeii că macar cu acest inamic invizibil nu vă lupta din nou.

Ludovic Orban, prim ministru: Probabil că la Floreasca nu a fost un test real time PCR, pentru că nu au avut timp de procesare, posibil să fi fost un test antigen.”

În primăvară, medicul a trecut peste infecția cu coronavirus, iar în iulie și septembrie a donat plasma pentru a salva alți oameni.

Cătălin Denciu se află de trei zile pe mâinile specialiștilor din Belgia. Are arsuri pe 70% din suprafața corpului și la momentul transferului în străinătate existau suspiciuni de arsură a căilor respiratorii, iar acum este din nou evaluat și a fost stabilizat. A trecut și de primul tratament de dializă, iar medicii de acolo urmează să îl examineze cu un scanner special pentru a vedea cu exactitate profunzimea arsurilor.

Dr.Thomas Rose, șeful la secția de arși a spitalului militar Queen Astrid: ''Pacientul a fost ars pe o mare parte a corpului din cauza accidentului din România. Colegii mei au lucrat zi și noapte pentru a stabiliza starea generală. Dacă analizam rănile arse, el are aproximativ 40% șanse de supraviețuire.''

Și pacienții pe care Cătălin Denciu i-a tratat salvat la Piatra Neamț se roagă pentru el. Medicul a fost de la începutul pandemiei în prima linie, la ATI.

Viorel Iacoboaia, pacientul lui Cătălin Denciu: ''Vreau să vă spun că pe domnul doctor îl recunoșteam după ochii albaștri pe care îi are pentru că datorită combinezoanelor pe care le poarta personalul medical nu reușeam să văd chipul nimănui. Domnul doctor Denciu este unul din medicii care mi-a acordat, pe lângă îngrijirea medicală, sfaturi și susținere morală pe toată durata șederii mele acolo. Dânsul, trăind experiență infectării acestui virus cu câteva luni înaintea mea, sănătate multă în special domnului doctor Denci,u care sper să fie în rugăciunile tuturor în aceste zile''.

Cojan Ovidiu, preot biserica ''Sf, Ioan Domnesc'' Piatra Neamț: ''Un profesionist desăvârșit, un spirit foarte întreprinzător și gata în orice moment să depună toată eforturile pentru a reda sănătatea celor aflați la secția de ATI. Din punct de vedere religios, am avut posibilitatea să-l cunosc în calitate de părinte spiritual, de naș, la creștinarea unor copii''.

Românii din Belgia au făcut grupuri de susținere pentru familia lui Cătălin Denciu și își pun la dispoziție apartamentele daca vă fi nevoie să găzduiască rudele medicului erou din România.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO