Soluția comercianților pentru a vinde în continuare citrice tratate cu pesticid periculos

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

În plin scandal al citricelor stropite cu un pesticid periculos, unii comercianţi au găsit formula ca să înşele consumatorii.

Au schimbat etichetele fructelor aduse din Turcia, considerate cele mai periculoase, şi le vând pe post de portocale de Spania, de exemplu, sau Africa de Sud. Doar că şi ele sunt stropite, aşa cum demonstrează analizele făcute pentru Ştirile PRO TV. Cei care au ascuns această informaţie şi au fost prinşi au fost amendaţi.

"De unde sunt clementinele astea?
Din Grecia.
Dar pe ladă scrie Turcia.
Aaa, da, astea sunt din Turcia, credeam că mă întrebaţi de mandarine."

O clipă de neatenţie şi puteţi fi păcăliţi: citricele din Turcia sunt mutate, doar pe hârtie, în Grecia, Spania sau tocmai în Africa de Sud, țări considerate mai sigure. În mod eronat, pentru că orice fruct de pe glob poate fi stropit cu IMAZALIL, un pesticid care afectează sănătatea dacă este ingerat în cantităţi mari. Comercianţii nu suflă însă nici un cuvânt despre acest lucru. Unii au şi uitat de unde au luat fructele, ce să mai întrebăm dacă sunt stropite?

”Până la urmă de unde sunt portocalele astea?
N-am actele, le aduce soţia.”

De aceea am luat 3 portocale şi le-am dus la teste de laborator. 2 din Africa de Sud şi una din Grecia. Iar rezultatul ne-a arătat că au Imazalil în concentraţie de 0,47, plus sau minus 0,23 miligrame pe kilogram.

Un singur comerciant de struguri a fost sincer şi ne-a spus adevărul.

”Lumea nu cumpără dacă vede Turcia,se vând mai bine dacă scrie Italia.
Dar înşelaţi consumatorul.
Da, ştiu.”

În pieţele din Capitală, vânzătorii care nu au afişat la vedere avertismentele au fost amendaţi. Sunt obligaţi să-şi informeze clienţii ca portocalele, mandarinele sau lămâile trebuie spălate bine înainte de a fi mâncate. Şi, atenţie, nu trebuie să folosim coaja lor în alimente ori băuturi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO