Senatorul Mircea Diaconu, trimis in judecata pentru conflict de interese. Risca 5 ani de inchisoare

Ultima actualizare: 26-11-2012 06:54
Mircea Diaconu

Procurorii Parchetului General sustin ca in 2007, pe cand era si director al Teatrului Nottara, i-ar fi incheiat sotiei sale mai multe contracte de drepturi de autor - ca regizor, scenarist si actor - iar aceasta ar fi castigat aproape 30.000 de lei.

Dosarul, deschis la cererea Agentiei Nationale de Integritate, va fi judecat de Inalta Curte de Casatie, insa dupa ce cunoscutul actor nu va mai fi senator, el ar putea ajunge la Curtea de Apel. Daca va fi gasit vinovat, Mircea Diaconu risca intre 6 luni si 5 ani de inchisoare.

Conform Ministerului Public, "inculpatul Mircea Diaconu (senator in Parlamentul Romaniei), in calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", a participat la negocierea conditiilor contractuale si apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) avand ca obiect realizarea de catre sotia sa a unui spectacol, contract in baza caruia s-a realizat in mod direct un folos material pentru aceasta".

Tot in calitate de director al teatrului, inculpatul a participat la negocierea conditiilor contractuale pentru punerea in scena a altor trei spectacole, dupa care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu sotia sa, care urma sa indeplineasca diverse functii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator si colaborator-actor), contracte in baza carora s-a realizat in mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, conform sursei citate de Mediafax, la data de 13 august 2007, in indeplinirea aceleiasi functii, inculpatul Mircea Diaconu ar fi prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la aceasta institutia publica de cultura (dupa ce, anterior, aprobase si tematica de concurs pentru regizorul artistic si cunostea cu exactitate ca numai sotia sa se va prezenta la aceasta competitie pentru promovarea in functie), i-a acordat calificative maxime, iar apoi a emis o decizie de promovare a sotiei sale, act administrativ in baza caruia acesta a realizat un folos material direct concretizat in cresterea salariala aferenta.

Potrivit probatoriului administrat in cursul urmaririi penale, prin cele patru contracte acordate de catre inculpatul Mircea Diaconu, a fost realizat un folos material penrtu sotia sa in cuantum total de 29.112 lei.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO