Semnele judecatoarei Cirstoiu fata de intermediarii mitei: Isi aranja parul si le zambea

Veronica Carstoiu

Judecatoarea Veronica Cirstoiu ar fi convenit semne cu cei care intermediau mita pentru solutionarea unor dosare in favoarea inculpatilor, unele dintre acestea fiind aranjarea parului cu ambele maini, urmata de un zambet.

Judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestati preventiv, in 9 august, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care sunt acuzati de complicitate la trafic de influenta si luare de mita pentru solutii favorabile in dosare.

In motivarea deciziei de arestare preventiva, instanta arata ca mita care ar fi trebuit sa ajunga la magistrati ai Curtii de Apel Bucuresti sau ai instantei supreme, in schimbul unor solutii favorabile in dosare, era transmisa prin intermediul judecatoarei Cirstoiu.

Unul dintre aceste dosare este al lui Dinel Staicu, iar mita ar fi fost data prin intermediul avocatei acestuia, Adriana Dascalu. Un alt dosar, de evaziune fiscala, este cel al lui Gabriel Lucian Obeanu si se judeca la instanta suprema.

Obeanu a fost condamnat de instanta inferioara la trei ani de inchisoare cu executare si la plata a peste 1,1 milioane lei, iar recursul are termen la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in 6 septembrie.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Completul care judeca dosarul lui Obeanu este format din Sofica Dumitrascu (care apare cu initialele "D. S." in motivare), Maricela Cobzariu si Lucian Macavei. In motivare sunt descrise imprejurarile prin care Veronica Cirstoiu a ajuns sa fie cea care face "semnul" din care intermediarii mitei sa deduca faptul ca trebuie sa dea banii.

"Din cercetarile penale efectuate a rezultat ca, la data de 16.07.2013, Dascalu Adriana si investigatorul sub acoperire T. R. s-au intalnit la hotelul Crown Plaza din Bucuresti. In acele imprejurari, Dascalu Adriana a afirmat ca judecatorul D. S. (la care s-a referit in discutie, potrivit reguli stabilite anterior, utilizand apelativul «I».) a intrat in concediu de odihna si ca nu mai intra in sedinta de judecata pana la inceputul lunii septembrie 2013, astfel ca, este in imposibilitate de a mai transmite investigatorului semnul convenit, pentru a garanta realitatea sustinerilor sale privind interventia realizata pe langa magistratul anterior mentionat, in scopul facilitarii solutionarii favorabile a dosarului in care este cercetat inculpatul O. G. L.", se mentioneaza in motivare.

De asemenea, sustin procurorii, Dascalu ar fi mentionat ca s-a inteles cu judecatorul D. S. de la instanta suprema in sensul ca respectivul semn sa fie transmis investigatorului sub acoperire de catre Veronica Cirstoiu.

Astfel, se arata in motivare, ca si in cazul magistratului D. S., avocata Adriana Dascalu a consemnat pe o bucata de hartie numele judecatoarei Cirstoiu si, totodata, a impus investigatorului sub acoperire, din considerente legate de pastrarea conspirativitatii acestei identitati, sa se refere pe viitor la acest judecator folosind apelativul "I".

"Pentru transmiterea semnului, invinuita Dascalu Adriana a mentionat ca s-a convenit sa mearga impreuna cu investigatorul sub acoperire, in dimineata de 17.07.2013, la sediul Curtii de Apel Bucuresti, in sala de sedinta in care se va afla completul din care face parte judecatorul Cirstoiu Veronica. Invinuita Dascalu Adriana a specificat ca semnul ce va fi transmis va consta in aceea ca, dupa aproximativ cinci minute din momentul in care ea si investigatorul sub acoperire vor intra in sala de sedinta, judecatorul Cirstoiu Veronica isi va aranja cu ambele maini parul in zona superioara a capului, dupa care le va zambi. Dupa primirea acestui semn, conform celor stabilite de catre invinuita Dascalu Adriana, investigatorul sub acoperire ar fi trebuit sa ii remita suma de 100.000 euro", se mai mentioneaza in documentul citat.

Tot in motivare se precizeaza ca Veronica Cirstoiu a stabilit cu Adriana Dascalu o intalnire intr-un salon de infrumusetare, la care i-a furnizat investigatorului sub acoperire "o garantie care sa confirme sustinerile acesteia din urma privind exercitarea interventiei pe langa judecatorul D. S.", aceasta fiind "o parola prestabilita si comunicata dinainte".

Potrivit aceluiasi document, avocata Dascalu mentiona ca, pentru intalnirea investigatorului sub acoperire cu Cirstoiu intr-un loc public, era necesar ca, in prealabil, sa reuseasca sa ia legatura cu aceasta, dar "fara telefon, care e periculos ca dracu'...".

Judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul acesteia au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate vineri seara de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul sumelor totalizand peste un milion de euro pentru solutii favorabile in procese. Hotararea Curtii de Apel nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la instanta suprema.

Veronica Cirstoiu, judecator la Sectia I penala a Curtii de Apel Bucuresti, este cercetata pentru luare de mita si complicitate la trafic de influenta, iar fiul acesteia, Florin Cergan, pentru complicitate la trafic de influenta, a anuntat anterior, tot vineri, DNA, care a precizat ca a cerut CSM avizul pentru retinerea si arestarea preventiva a judecatoarei.

Potrivit procurorilor, persoane interesate in solutionarea favorabila a unor dosare penale aflate pe rolul instantelor de judecata, au remis prin intermediar, in mai multe transe, sume de bani in cuantum de peste un milion de euro, "in scopul obtinerii unor solutii favorabile in cauze penale".

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cum functiona sistemul de 1 milion de euro pus la cale de judecatoarea Veronica Cirstoiu
Cum functiona sistemul de 1 milion de euro pus la cale de judecatoarea Veronica Cirstoiu

Peste un milion de euro, acesta este pretul pe care interlopi celebri sau simpli inculpati l-au platit pentru ca niste magistrati manjiti, de la Curtea de Apel Bucuresti, sa ia decizii strambe, in favoarea lor. O judecatoarea fost arestata.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.