Sentinta fara precedent pentru medicii implicati in scandalul Sabyc. Pedepsele insumate - 26 de ani

Ultima actualizare: 17-11-2012 00:27

Sentinta fara precedent pentru medicii romani si israelieni, implicati in scandalul Sabyc. Tribunalul Bucuresti i-a gasit vinovati de trafic international de celule umane si le-a dat pedepse, care insumate, se apropie de 26 de ani de inchisoare.

Singurul care a scapat doar cu suspendare este fostul director al ''Agentiei Nationale de Transplant''.

Creierul afacerii, doctorul cu dubla cetatenie romana si israeliana Harry Mironescu deschide lista.

Mironescu a fost gasit vinovat de constituirea unui grup infractional organizat, dar si de trafic international de celule umane.

Pentru toate acestea a fost condamnat la 5 ani de inchisoare. La fel a primit si fiul sau, doctorul Yair Mironescu, cel care oficial era administratorul clinicii Sabyc, unde aveau loc ilegal fertilizarile in vitro.

Dar si medicii israelieni Nathan Lewitt si Genia Ziskind care au practicat fara drept medicina in Bucuresti. In plus au recoltat ovule de la donatoare romance, pe care le duceau in Israel, unde realizau fecundarea, iar apoi reveneau in tara cu embrioni folositi la feritilizarea in vitro.

Ultima din lista este Cecilia Borza. Secretara a clinici Sabyc, Borza se ocupa de racolarea romancelor, in special studente si femei nevoiase care, in schimbul unor sume derizorii, erau supuse unor proceduri de stimularea hormonala in vederea recoltarii de ovule.

Pedepsele date miercuri de tribunal in dosarul Sabyc nu sunt definitive. Sentinta poate fi contestata la Curtea de apel.

Oricum, medicii israelieni sunt plecati de mult in tara natala, asa ca in ipoteza in care condamnarile vor fi mentinute inclusiv de instanta suprema, ei vor putea ispasi pedepsele in inchisori israeliene.

Vinovati de implicare in acest scandal sunt considerati si fostii sefi ai Agentiei Nationale de Transplant. Doctorul Rosana Turcu, coordonator regional, si sotul ei, doctorul Victor Zota.

In cazul lor pedepsele sunt de 6 respectiv 3 luni cu suspendare pentru ca au eliberat acte false care sa permita functionarea clinicii Sabyc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO