Şedinţa de Guvern. Ce a spus premierul despre banii pentru pensii şi salarii

viorica dancila
Agerpres

Cabinetul condus de Viorica Dăncilă s-a reunit, miercuri, la scurt timp după ce premierul a confirmat oficial că urmează o remaniere.

Declaraţiile de la deschiderea şedinţei, LIVE:

Dăncilă: Avem resursele bugetare necesare pentru plata pensiilor şi salariilor în domeniul public

Guvernul are resursele bugetare necesare pentru plata pensiilor şi salariilor în domeniul public, iar proiectul bugetului pentru anul viitor va reflecta cu acurateţe asigurarea banilor necesari pentru plata majorată a pensiilor şi salariilor din sectorul public şi majorarea salariului minim pe economie, a declarat, miercuri, prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis: Nu sunt pregătit pentru nimic în lume să-mi cobor standardele privind justiţia
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Legat de banii pentru pensii şi salarii: avem resursele bugetare necesare pentru plata pensiilor şi salariilor în domeniul public, aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare şi Legea salarizării adoptată de Parlament. Vreau să fac aceste clarificări pentru a pune punct unor speculaţii apărute în ultimele zile în spaţiul public de natură să genereze îngrijorări lipsite de temei în cadrul unor categorii de salariaţi. Suntem responsabili faţă de finanţele publice, deciziile pe care le luăm - bine fundamentate şi convergente unei viziuni coerente de dezvoltare economică şi socială", a declarat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de guvern.

Premierul a adăugat că Ministerul Finanţelor Publice are în lucru, într-o etapă foarte avansată, proiectul de buget pentru anul 2019.

"Proiectul bugetului pentru anul viitor va reflecta cu acurateţe asigurarea banilor necesari pentru plata majorată a pensiilor şi salariilor din sectorul public, majorarea salariului minim pe economie, aşa cum ne-am angajat în faţa românilor. Conduc un Guvern care are convingerea că progresul economiei trebuie să fie resimţit de către români prin venituri mai mari şi un nivel de trai mai bun. Este angajamentul cu care am câştigat alegerile şi pe care vrem să-l onorăm", a mai declarat Dăncilă.

Dăncilă: Oamenii de afaceri turci şi cei din ţările din Golf sunt interesaţi să investească în România

Oamenii de afaceri turci şi cei din ţările din Golf sunt interesaţi să investească în România în infrastructură, în sănătate, să dezvolte proiecte de anvergură în parteneriat public-privat, a declarat premierul Viorica Dăncilă în cadrul unei prezentări a rezultatelor vizitei pe care a efectuat-o de curând în Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit.

"Am încheiat recent vizita în Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit, state în care am avut întrevederi politico-diplomatice la nivel înalt şi întâlniri cu asociaţiile oamenilor de afaceri. A fost o misiune cu caracter preponderent economic, din care ne-am întors cu rezultate concrete, benefice pe termen lung pentru România. Oamenii de afaceri turci şi cei din ţările din Golf sunt interesaţi să investească în România în infrastructură, în sănătate, să dezvolte proiecte de anvergură în parteneriat public-privat", a declarat Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de guvern.

Premierul a menţionat că a avut o discuţie foarte aplicată cu preşedintele Republicii Turcia.

"Domnul Erdogan m-a asigurat că investitorii turci sunt interesaţi de construirea unui spital regional la Constanţa de 1.000 de paturi şi de creşterea volumului schimburilor comerciale de la 7 miliarde de dolari la 10 miliarde de dolari ", a afirmat Dăncilă.

Ea a menţionat că în Emiratele Arabe Unite a existat un interes foarte mare pentru proiectele în parteneriat public-privat, dar şi pentru alte investiţii.

"O companie din Emiratele Arabe Unite vrea să investească peste 100 de milioane de dolari în parcuri logistice şi industriale la Curtici, Aiud, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi judeţul Prahova. Există un interes foarte mare şi pentru construcţia portului Bucureşti pe canalul Dunăre-Bucureşti. Având în vedere acest potenţial care poate fi dezvoltat pe termen lung, am convenit crearea unui parteneriat strategic economic între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, un cadru mai restrâns şi mai activ de cooperare la nivel guvernamental", a explicat Dăncilă.

Premierul a precizat că în Kuweit a întâlnit acelaşi interes pentru România, manifestat de către investitorii locali.

"Un prim rezultat concret este perspectiva colaborării cu Institutul 'Ana Aslan'", a spus Dăncilă.

Prim-ministrul a concluzionat că vizita în Turcia şi în ţările din Golf a confirmat, încă o dată, că România "este o destinaţie atractivă pentru mediul de afaceri din perspectiva dezvoltării unor proiecte de anvergură în domenii în care ţara noastră are potenţial de creştere, atât economic, cât şi social".

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Viorica Dăncilă: ”O remaniere va exista. Luni termin evaluarea”
Viorica Dăncilă: ”O remaniere va exista. Luni termin evaluarea”

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că va exista o remaniere guvernamentală, iar lunea viitoare va finaliza evaluarea.

Iohannis: Nu sunt pregătit pentru nimic în lume să-mi cobor standardele privind justiţia
Iohannis: Nu sunt pregătit pentru nimic în lume să-mi cobor standardele privind justiţia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la conferinţa comună cu preşedintele PE, Antonio Tajani, că va colabora instituţional cu Guvernul Dăncilă pentru pregătirea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

"Disperare de a aduce bani la buget". Reacții după anunțul Guvernului despre salarii

Salariul minim pe economie ar putea să crească la 2080 de lei în mai puțin de două săptămâni. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.