Ședinţa comună a Guvernelor României şi R. Moldova. Ajutor financiar de 100 mil. euro oferit Chișinăului

Nicolae Ciuca
Guvernul României

O şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova a avut loc, vineri, la Chişinău, în care au fost semnate acorduri de către miniştrii celor două state, vizând diverse domenii, între care infrastructura de transport sau domeniul energiei.

Premierul Nicolae Ciucă a remarcat vineri, în debutul şedinţei, "cea mai mare deschidere" înregistrată vreodată în relaţiile bilaterale.

"Ne bucură să vedem, acum, la Chişinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relaţia cu România. Aceste premise favorabile ne permit să construim o intensă şi ambiţioasă agendă bilaterală. În 2020, într-un an de criză, România a acordat asistenţă oficială pentru dezvoltare în beneficiul Republicii Moldova în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul Educaţiei, pentru burse de studiu", a transmis prim-ministrul, potrivit Agerpres.

 

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

El a adăugat că şedinţa comună de a celor două Guverne are o încărcătură simbolică deosebită, exprimându-şi convingerea că se va concretiza prin semnarea mai multor acorduri, protocoale şi memorandumuri.

"Am reuşit să onorăm împreună o promisiune pe care am făcut-o nu cu mult timp în urmă ca, în cel mai scurt timp, să putem să desfăşurăm această şedinţă de Guvern comună. Are loc pentru prima dată la Chişinău. Este o activitate cu încărcătură simbolică deosebită şi am convingerea că se va concretiza în realităţi, în fapte, prin semnarea acordurilor, protocoalelor şi memorandumurilor la nivel de miniştri de linie", a spus premierul.

Premierul moldovean a afirmat, în şedinţă, despre ajutorul financiar nerambursabil, de 100 de milioane de euro, din partea României, că este un instrument foarte generos, de care vor beneficia comunităţile de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

”Cea mai bună veste pe care o putem anunţa astăzi este că, la finalul şedinţei, vom semna acordul interguvernamental privind implementarea unui program de asistenţă, în baza unui ajutor financiar nerambursabil, de 100 de milioane de euro, din partea României. Este un instrument foarte generos, de care vor beneficia comunităţile de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova. Ne dorim să creştem calitatea vieţii, îndeosebi în mediul rural, iar aceste fornduri vor putea fi utilizate inclusiv pentru infstrastructura locală, fie că vorbim de şcoli, drumuri sau reţele de alimentare cu apă. Aceste investiţii vor fi un veritabil motor pentru dezvoltarea economică a comunităţilor, vor genera locuri de muncă şi astfel, sperăm ca oamenii să creadă din nou în perspectiva de a-şi construi un viitor, aici, acasă”, a declarat Gavriliţă, potrivit News.ro.

 

Acorduri privind infrastructura de transport și domeniul energiei

"Prin şedinţa comună care va avea loc la Chişinău vom avea o serie întreagă de acorduri care vor fi semnate de către miniştrii de linie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, joi seară.

Potrivit acestuia, subiectele de discuţie, ale căror detalii vor fi stabilite de către ministerele de specialitate din cele două ţări, se referă la interconectarea infrastructurii rutiere peste Prut prin realizarea unui pod la Ungheni şi reabilitarea altor poduri peste Prut existente. Alte priorităţi se referă, potrivit premierului român, la interconectarea în domeniul gazelor şi energiei electrice a celor două state, creşterea capacităţii de exploatare a gazelor în România, pentru a furniza inclusiv Republicii Moldova.

Premierul a menţionat şi asistenţa financiară nerambursabilă pe care România o asigură Republicii Moldova: "Sunt o sută de milioane de euro care vor fi asiguraţi de la bugetul de stat al României".

Ce spune Nicolae Ciucă despre un acord de securitate între cele două țări

Întrebat dacă există planuri de semnare a unui acord de securitate între România şi Republica Moldova, premierul Nicolae Ciucă a răspuns că nu se va semna un astfel de acord, ci vor fi discutate şi agreate programe care ţin de domeniul apărării şi care s-au derulat şi anterior întâlnirii de vineri de la Chişinău.

"Aici trebuie să respectăm decizia de neutralitate a Republicii Moldova care se înscrie foarte clar în neutralitatea constituţională şi partea aceasta de sprijin pe domeniul securitar, pe domeniul apărării, s-a derulat şi până acum şi se va derula şi în continuare, vor fi semnate acorduri şi între ministrul Apărării din România şi Republica Moldova, ele vor viza programe de asistenţă, de consiliere, activităţi de instruire în comun, sprijin în ceea ce priveşte partea de dezvoltare a capacităţilor de securitate cibernetică, de a putea să facă faţă ameninţărilor hibride. Deci iacătă că sunt domenii în care putem să sprijinim opţiunea prin care Republica Moldova poate să-şi întărească capacitatea proprie de apărare, beneficiind şi de sprijinul pe care îl acordă Uniunea Europeană partenerilor, iar Republica Moldova este un partener al Uniunii Europene”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a explicat că nu va fi vorba despre un acord de securitate, ci despre "elemente de colaborare şi cooperare, activităţi bilaterale comune care s-au desfăşurat, care continuă să se desfăşoare, şi acestea capătă elemente de consistenţă nouă, diversificată şi aici trebuie să găsim soluţiile pentru a putea să sprijinim mai mult".

Cooperare în domeniile comunicaţiilor, cercetării şi digitalizării

În cadrul şedinţei de guvern de joi, Executivul român a adoptat o serie de decizii premergătoare şedinţei comune a celor două Guverne, având în vedere că vor fi semnate o serie de documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicaţii, cercetare şi digitalizare, educaţie, infrastructură.

Astfel, Guvernul a luat act de Nota de informare privind semnarea a trei documente de cooperare bilaterală România – Republica Moldova în domeniile comunicaţiilor, cercetării şi digitalizării, în perspectiva şedinţei comune cu Guvernul Republicii Moldova, care va avea loc mâine, la Chişinău.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării propune, prin această notă, semnarea unui Acord între Guvernul României şi Republicii Moldova privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între două state

România se angajează prin acest Acord să sprijine Republica Moldova pentru elaborarea şi punerea în aplicare a cadrului normativ necesar şi a măsurilor de reglementare în domeniu, pentru armonizarea cadrului de reglementare din UngheniMoldova cu cel aplicabil la nivel european, cel puţin în relaţia cu România.

În condiţiile unor tarife rezonabile în domeniu, comunicarea prin mijloace electronice între cetăţeni, mediul de afaceri şi instituţiile din cele două state se va putea dezvolta firesc, cu efecte şi asupra altor sectoare.

Semnarea unui Memorandum de înţelegere între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării, prin care părţile vor putea lansa competiţii de proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare în domenii de interes comun, cu implicarea cercetătorilor din ambele ţări.

Semnarea unui Memorandum de înţelegere în domeniul transformării digitale între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova. Acest Memorandum reprezintă cadrul general de colaborare între România şi Republica Moldova pentru mobilizarea resurselor tehnice, financiare şi umane în vederea dezvoltării spaţiului digital comun şi transformării digitale.

De asemenea, s-a aprobat memorandumul pentru aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare Ia construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localităţile Ungheni (România) - Ungheni (Republica Moldova)

Actul normativ, care vizează aprobarea unui acord bilateral privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră de peste Prut, de la Ungheni, va fi înscris pe agenda şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova.

Podul de peste Prut de la Ungheni figurează printre proiectele prioritare de cooperare dintre România şi Republica Moldova incluse în Foaia actualizată de parcurs semnată în data de 23 noiembrie 2021.

În cazul României, construcţia podului de la Ungheni face parte din lucrările la autostrada Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni, lucrări cuprinse în Master Planul General de Transport al României eligibile pentru finanţare din fonduri europene 2014-2020, dacă se activează clauza de reformă structurală.

Guvernul a aprobat Memorandumul de înţelegere dintre Ministerul Energiei din România şi Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, privind cooperarea în domeniul securităţii energetice, precum şi a semnării acestuia de către ministrul energiei

Prin actul normativ se aprobă semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova şi Ministerul Energiei din România privind cooperarea în domeniul securităţii energetice. Din partea României, Memorandumul va fi semnat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, cu ocazia şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, desfăşurată la Chişinău în data de 11 februarie 2022.

De asemenea s-a adoptat proiectul pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, semnat la Bucureşti, la 23 noiembrie 2021

Proiectul de lege vizează ratificarea noului Acord dintre Guvernele României şi Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, semnat la Bucureşti, la 23 noiembrie 2021. Faţă de prevederile acordului în vigoare, noul document prevede recunoaşterea anumitor diplome şi certificate de nivel preuniversitar din Republica Moldova care nu intră în domeniul de aplicare ratione materiae al Acordului în vigoare şi a căror recunoaştere a fost solicitată în România. Este vorba despre diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învăţământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor şi a şcolilor medicale de bază cu o durată de minimum 3 ani de studiu, după absolvirea şcolii generale de 9 ani de studiu.

De asemenea, vor fi recunoscute atestatele de studii medii de cultură generală din Republica Moldova eliberate înainte şi după 2011, studiile universitare de scurtă durată cu studii din învăţământul terţiar non-universitar, precum şi diplomele şi certificatele obţinute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare şi a cursurilor de perfecţionare de nivel postuniversitar.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

Peste două tone de pești au dispărut dintr-o fermă piscicolă din județul Mureș. 12 indivizi au fost reținuți
Peste două tone de pești au dispărut dintr-o fermă piscicolă din județul Mureș. 12 indivizi au fost reținuți

Peste două tone de pești au dispărut dintr-o fermă piscicolă din județul Mureș. Suspecții, 12 indivizi au fost reținuți după o serie de percheziții.

Un urs de 250 de kilograme a fost rănit grav de o mașină pe A1. Din cauza rănilor foarte grave animalul a fost eutanasiat
Un urs de 250 de kilograme a fost rănit grav de o mașină pe A1. Din cauza rănilor foarte grave animalul a fost eutanasiat

Un urs de talie mare a fost rănit grav de o mașină pe autostrada A1, în apropierea localității Oarda, județul Alba, și cum leziunile erau mult prea severe animalul a fost eutanasiat.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.