Oprescu ar fi cerut 10% din contracte. Cum functiona schema spagilor din Primaria Capitalei, "o retea organizata a mitei"

Ultima actualizare: 09-09-2015 06:54

Cutremur la cel mai inalt nivel al primariei Capitalei. Sorin Oprescu a fost retinut de procurorii DNA pentru ca ar fi primit 25.000 de euro spaga de la un apropiat, seful unei institutii din primaria Bucuresti.

Potrivit procurorilor suma reprezinta doar o prima transa dintr-un total de 60.000 de euro. Conform anchetatorilor, in primaria generala functiona un grup bine organizat care percepea bani de la patronii firmelor care primeau contracte valoroase. Partea lui Oprescu, spun cei de la DNA, ar fi fost de 10%.

Procurorii DNA l-au retinut sambata la ora 00:33  pe primarul general. Potrivit acestora, Sorin Oprescu a primit 25.000 de euro de la un denuntator, o persoana de incredere, care conduce o institutie din capitala. Conform Agerpres, momentul ar fi fost filmat chiar de denuntator.Anchetatorii l-ar fi oprit pe Sorin Oprescu cand iesea dintr-un imobil. Ar fi avut asupra lui o parte din suma.

Sorin Oprescu primea mita sub o pernuta din livingul sau

Procurorii DNA au venit in fata judecatorilor cu un Referat cu propunere de arestare preventiva pentru primarul Sorin Oprescu de 21 de pagini. Detaliile care se regasesc in aceste file sunt lde-a dreptul socante.

Potrivit procurorilor DNA, discutiile intre Sorin Oprescu si cei care i-ar fi dat spaga niciodata nu se desfasurau la telefon, ca nu cumva convorbirile sa fie interceptate. Totdeauna, cei care l-au denuntat se duceau in biroul lui Oprescu de la Primaria Capitalei, nu faceau niciodata anticamera. In fata lui, in camera din primarie, se stabileau detaliile intalnirii de la locuinta sa din Ciolpani. Totdeauna masinile cu cei care urmau sa-i dea spaga veneau noaptea la resedinta din judetul Ilfov, intrau imediat in curte, lasau masina acolo sau parcau la subsol, in garaj, dupa care se duceau in living.

De fiecare data, Oprescu ii astepta in living pe o canapea. Imediat ridica una dintre pernele ornament, iar cei care ar fi urmat sa dea spaga puneau plicul sau sacosa cu euro sub acea perna.

Oprescu ar fi avut in subordinte o retea organizata a mitei

Procurorii anticoruptie sustin ca acest caz nu este o intamplare. Oprescu ar fi avut in subordinte o retea organizata a mitei. Directori si functionari din primarie care ajutau firmele care voiau sa castige contracte cu primaria. Asta insa contra cost. Pretul: primarul general Sorin Oprescu primea 10% din valoarea contractelor alocate. Firmele isi pastrau apoi doar 30-33%  din profitul realizat dupa executia lucrarilor, iar restul functionarilor implicati luau 67-70% din profit. Avocatul lui Sorin Oprescu neaga tot.

Anchetatorii au in vedere intreaga retea a primarului si au facut perchezitii la primarie, dar si la alte institutii din subordinea primariei Bucuresti: Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti din Mogosoaia si administratia cimitirelor Bucuresti. Anchetatorii au facut verificari chiar si la Administratia Cimitirelor, institutie subordonata tot primariei generale a Capitalei.  In total au fost vizitate 12 institutii, dar si locuinte din Bucuresti si alte 3 judete. Mai multe oameni de incredere ai primarului Oprescu, unii functionari din primarie au fost dusi la DNA.

Primaria Capitalei a mai trecut printr-un scandal de coruptie la inceputul lunii iunie. Potrivit DNA, Solomon Wigler, consilierul lui Sorin Oprescu, a pretins si primit peste 200.000 de euro in schimbul interventiei sale in vederea aprobarii in Consiliul General al Municipiului Bucuresti a unor autorizatii pentru construirea a doua supermarketuri.

Sorin Oprescu este primar al Capitalei la al doilea mandat. In declaratia sa de avere a mentionat ca are doua terenuri, unul in Ilfov si altul in Predeal. Una apartament in Bucuresti si vila de 500 de metri patrati din Ciolpani, Ilfov. Detine obiecte de arta si cult de 56 de mii de euro, dar si bijuterii de 25 de mii de euro.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO