Scandalul terenurilor MApN. DNA a cerut pedepse cu executare pentru Becali, Babiuc si Cioflina

Gigi Becali

Procurorul DNA a cerut luni, la instanta suprema, pedepse cu executare pentru George Becali, Dumitru Cioflina, Victor si Ioana Babiuc, precum si obligarea acestora la plata in solidar a peste 800.000 de dolari, in cazul schimbului de terenuri.

Instanta suprema a anuntat luni ca s-a incheiat cercetarea judecatoreasca in acest dosar si a dat cuvantul partilor din proces, respectiv procurorului DNA si avocatilor inculpatilor, pentru prezentarea pledoariilor finale.

Procurorul DNA a reiterat acuzatiile din rechizitoriu aduse fiecaruia dintre inculpati, aratand ca toate probele de la dosarul cauzei dovedesc vinovatia acestora si contureaza acuzatiile aduse de anchetatori. In acest context, procurorul DNA a cerut judecatorilor instantei supreme aplicarea unor pedepse cu executare in cazul celor patru, fara a preciza insa la cati ani de inchisoare sa fie condamnat fiecare.

Totodata, reprezentantul DNA a solicitat obligarea lui Becali, in solidar cu fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si cu generalul Cioflina, la plata a peste 800.000 dolari, care reprezinta diferentele de pret intre terenurile primite de finantatorul Stelei si cele date de acesta, la schimb, Armatei.

Procurorul DNA a cerut si confiscarea unei sume de 21.000 de dolari de la Gigi Becali, reprezentand contravaloarea unei suprafete de 1,7 hectare dintr-un teren pe care omul de afaceri nu l-a mai dat Armatei la primul schimb facut cu aceasta institutie.

Citește și
Gigi Becali
Razboi Gigi Becali-CNCD. Europarlamentarul, reclamat la Parchet pentru circul "Na, discriminare!"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In plus, procurorul DNA a cerut confiscarea sumei de 3.000 de euro de la Babiuc. Instanta urmeaza sa dea, luni, un verdict in procesul privind schimbul de terenuri dintre George Becali si Ministerul Apararii Nationale (MApN).

George Becali este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fostul ministru Victor Babiuc, de fiica acestuia, Ioana Babiuc, si de Dumitru Cioflina, fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale si fost sef al Marelui Stat Major General, acuzati de fapte de coruptie in legatura cu un schimb de terenuri intre Becali si MApN care a avut loc in urma cu peste zece ani.

Victor Babiuc declara in noiembrie 2011, cand a fost audiat de magistratii instantei supreme in dosarul privind schimbul de terenuri cu Gigi Becali, ca inaintea acestui transfer de terenuri au mai existat inca 11 schimburi sau instrainari, niciunul nefiind considerat in neregula.

El preciza ca avizul juridic al Directiei legislatie si contencios exista inca din 10 decembrie 1998, actul mentionand acordul pentru schimb in conditiile dreptului comun. Fostul ministru al Apararii a contestat faptul ca statul roman ar fi fost proprietar, spunand ca a cerut inca din 2002 sa se faca dovada dreptului de proprietate.

Judecarea dosarului in care sunt acuzati Dumitru Cioflina, fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale si fost sef al Marelui Stat Major General, Victor Babiuc, fost ministru al Apararii, fiica acestuia, Ioana Babiuc si finantatorul FC Steaua, Gigi Becali a inceput in 18 ianuarie 2011, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Conducerea DNA a cerut, in 19 septembrie 2007, Comisiei speciale de la Cotroceni aviz pentru declansarea urmaririi penale impotriva fostului ministru al Apararii Victor Babiuc.

Dumitru Cioflina este acuzat in acest dosar de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, iar Victor Babiuc, fost ministru al Ministerului Apararii Nationale in perioada decembrie 1997 - 2000, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si luare de mita, respectiv 3.000 de dolari.

Ioana Cristina Anca Babiuc este acuzata de complicitate la luare de mita, iar George Becali de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 1996 - 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu George Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari.

Astfel, Cioflina si Babiuc, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN si George Becali cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului.

Cei doi inculpati au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul MApN implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru MApN.

Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, Cioflina si Babiuc au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos, potrivit procurorilor.

In 5 octombrie 1998 a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren situat in intravilanul comuna Voluntari al MApN si 9,36 hectare de teren situat in comuna Stefanesti, judetul Ilfov al lui George Becali.

Ulterior, in 4 iunie 1999, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si Becali, prin care acesta din urma a predat 21,58 hectare de teren in zona comunei Stefanesti in schimbul a 20,9 hectare in comuna Voluntari.

Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publica si cu incalcarea dispozitiilor privind circulatia juridica a terenurilor, fara un aviz din partea Directiei Legislatie si Contencios din MApN, potrivit procurorilor DNA.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Primul Gigi al tarii si-a serbat ziua numelui cu sampanie.Sigura dorinta: Steaua sa devina campioana
Primul Gigi al tarii si-a serbat ziua numelui cu sampanie.Sigura dorinta: Steaua sa devina campioana

Saptamana a inceput cu o mare sarbatoare, este Sfantul Gheorghe, iar un milion de romani sunt buni de cinste. Primul Gigi al tarii, dupa cum singur s-a autoproclamat milionarul Becali, a desfacut zeci de sticle de sampanie la Palat.

Razboi Gigi Becali-CNCD. Europarlamentarul, reclamat la Parchet pentru circul
Razboi Gigi Becali-CNCD. Europarlamentarul, reclamat la Parchet pentru circul "Na, discriminare!"

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ii declara razboi lui George Becali, dupa ce euro-parlamentarul a rupt in bucati o citatie si a calcat in picioare CD-ul primit din partea institutiei.

Gigi Becali a fost achitat in dosarul
Gigi Becali a fost achitat in dosarul "Valiza". Va primi inapoi 1,7 milioane de euro

Finantatorul echipei Steaua, Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino au fost achitati, marti, de instanta suprema in dosarul "Valiza".

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.