Scandalul terenurilor MApN. DNA a cerut pedepse cu executare pentru Becali, Babiuc si Cioflina

Ultimul update: Joi 03 Mai 2012 06:06
Data publicarii: Luni 30 Aprilie 2012 17:28
Categorie: Actualitate
Gigi Becali

Procurorul DNA a cerut luni, la instanta suprema, pedepse cu executare pentru George Becali, Dumitru Cioflina, Victor si Ioana Babiuc, precum si obligarea acestora la plata in solidar a peste 800.000 de dolari, in cazul schimbului de terenuri.

Instanta suprema a anuntat luni ca s-a incheiat cercetarea judecatoreasca in acest dosar si a dat cuvantul partilor din proces, respectiv procurorului DNA si avocatilor inculpatilor, pentru prezentarea pledoariilor finale.

Procurorul DNA a reiterat acuzatiile din rechizitoriu aduse fiecaruia dintre inculpati, aratand ca toate probele de la dosarul cauzei dovedesc vinovatia acestora si contureaza acuzatiile aduse de anchetatori. In acest context, procurorul DNA a cerut judecatorilor instantei supreme aplicarea unor pedepse cu executare in cazul celor patru, fara a preciza insa la cati ani de inchisoare sa fie condamnat fiecare.

Totodata, reprezentantul DNA a solicitat obligarea lui Becali, in solidar cu fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si cu generalul Cioflina, la plata a peste 800.000 dolari, care reprezinta diferentele de pret intre terenurile primite de finantatorul Stelei si cele date de acesta, la schimb, Armatei.

Procurorul DNA a cerut si confiscarea unei sume de 21.000 de dolari de la Gigi Becali, reprezentand contravaloarea unei suprafete de 1,7 hectare dintr-un teren pe care omul de afaceri nu l-a mai dat Armatei la primul schimb facut cu aceasta institutie.

In plus, procurorul DNA a cerut confiscarea sumei de 3.000 de euro de la Babiuc. Instanta urmeaza sa dea, luni, un verdict in procesul privind schimbul de terenuri dintre George Becali si Ministerul Apararii Nationale (MApN).

George Becali este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fostul ministru Victor Babiuc, de fiica acestuia, Ioana Babiuc, si de Dumitru Cioflina, fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale si fost sef al Marelui Stat Major General, acuzati de fapte de coruptie in legatura cu un schimb de terenuri intre Becali si MApN care a avut loc in urma cu peste zece ani.

Victor Babiuc declara in noiembrie 2011, cand a fost audiat de magistratii instantei supreme in dosarul privind schimbul de terenuri cu Gigi Becali, ca inaintea acestui transfer de terenuri au mai existat inca 11 schimburi sau instrainari, niciunul nefiind considerat in neregula.

El preciza ca avizul juridic al Directiei legislatie si contencios exista inca din 10 decembrie 1998, actul mentionand acordul pentru schimb in conditiile dreptului comun. Fostul ministru al Apararii a contestat faptul ca statul roman ar fi fost proprietar, spunand ca a cerut inca din 2002 sa se faca dovada dreptului de proprietate.

Judecarea dosarului in care sunt acuzati Dumitru Cioflina, fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale si fost sef al Marelui Stat Major General, Victor Babiuc, fost ministru al Apararii, fiica acestuia, Ioana Babiuc si finantatorul FC Steaua, Gigi Becali a inceput in 18 ianuarie 2011, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Conducerea DNA a cerut, in 19 septembrie 2007, Comisiei speciale de la Cotroceni aviz pentru declansarea urmaririi penale impotriva fostului ministru al Apararii Victor Babiuc.

Dumitru Cioflina este acuzat in acest dosar de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, iar Victor Babiuc, fost ministru al Ministerului Apararii Nationale in perioada decembrie 1997 - 2000, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si luare de mita, respectiv 3.000 de dolari.

Ioana Cristina Anca Babiuc este acuzata de complicitate la luare de mita, iar George Becali de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 1996 - 1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu George Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari.

Astfel, Cioflina si Babiuc, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN si George Becali cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului.

Cei doi inculpati au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul MApN implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru MApN.

Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, Cioflina si Babiuc au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos, potrivit procurorilor.

In 5 octombrie 1998 a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren situat in intravilanul comuna Voluntari al MApN si 9,36 hectare de teren situat in comuna Stefanesti, judetul Ilfov al lui George Becali.

Ulterior, in 4 iunie 1999, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre Ministerul Apararii Nationale si Becali, prin care acesta din urma a predat 21,58 hectare de teren in zona comunei Stefanesti in schimbul a 20,9 hectare in comuna Voluntari.

Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publica si cu incalcarea dispozitiilor privind circulatia juridica a terenurilor, fara un aviz din partea Directiei Legislatie si Contencios din MApN, potrivit procurorilor DNA.

Gigi Becali Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Primul Gigi al tarii si-a serbat ziua numelui cu sampanie.Sigura dorinta: Steaua sa devina campioana
Primul Gigi al tarii si-a serbat ziua numelui cu sampanie.Sigura dorinta: Steaua sa devina campioana
Razboi Gigi Becali-CNCD. Europarlamentarul, reclamat la Parchet pentru circul
Razboi Gigi Becali-CNCD. Europarlamentarul, reclamat la Parchet pentru circul "Na, discriminare!"
Gigi Becali a fost achitat in dosarul
Gigi Becali a fost achitat in dosarul "Valiza". Va primi inapoi 1,7 milioane de euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
carmen dan
Gafa diplomatică comisă de Carmen Dan. Cu cine l-a confundat pe Matteo Salvini. FOTO
Iohannis: E neobişnuit ca PE să voteze o rezoluţie despre România înainte de preluarea președinției
Părinţii sau bunicii, țintele unei înșelătorii pe Facebook
Încă un avertisment de la Juncker pentru România: Să se ajungă la un consens național asupra statului de drept
Apropiat al lui Balaci, implicat într-un accident după ce a plecat de la priveghi
Rezultatul autopsiei în cazul copilului mort la un spital privat: hemoragie internă. FOTO cu documentul
Alunecare de teren
O alunecare de teren a afectat o zonă de pe Autostrada A1 București-Nădlac terminată în proporție de 90%
Ministrul de interne italian, la Bucureşti. Ce a spus în trecut despre români şi romi
Minoră din Vrancea, reclamată la poliţie de iubitul ei. Ce ţinea în borcane
Staţia de taxare de la Feteşti, distrusă marţi dimineaţă. Cine este vinovat
Deputații dezbat moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Ioan Deneș
Ce spun sindicatele despre creşterea salariului minim