Blasfemie sau opera de arta. "Falusul" din cimitirul Ploiesti starneste controverse in biserica

Ultima actualizare: 03-11-2012 05:35

Pe unul dintre morminte se afla amplasat un monument care aduce cu un falus. O poveste demult uitata, spune ca ar fost ridicat acum mai bine de 100 de ani de un barbat care si-a impuscat sotia, dupa ce a gasit-o in pat cu amantul.

Lucrarea a fost distrusa partial in vremea comunistilor, dar artistii anunta ca va fi repusa in valoare.

Istoria ciudatului monument funerar incepe in 1895 si aduce cu o adevarata telenovela de secol XIX. Obeliscul, care seamana cu un organ sexual masculin, a fost ridicat si asezat la capataiul unei tinere care la numei 23 de ani a sfarsit tragic.

Blasfemie la adresa Bisericii! In ce ipostaza rusinoasa a fost pusa Fecioara Maria

Dupa ce a prins-o in pat cu un iubit sotul a impuscat-o, intr-o criza de gelozie. Se pare ca el era un descendent al lui Calistrat Hogas. Iar raposata s-a numit Maria Hogas, nascuta Lascan.

Pentru a realiza lucrarea funerara, sotul ei a aplelat la cel mai renumit sculptor al vremii Temistocle Vidali. Monumentul, considerat o opera de arta, este inscriptionat, in mod intentionat, invers, asa ca doar stand cu capul in jos poti citi putinele cuvinte cioplite in granit: "Aceasta este viata."

Dupa 1945, o parte din lucrare a fost distrusa pentru ca regimul comunist a considerat ca este obscena. Acum, administratorii cimitirului "Viisoara" vor sa monteze la loc partea care a fost daramata. De dragul operei de arta, spun oficialii.

E o blasfmeie afirma insa fetele bisericesti. Duhovnicii cheama intreaga comunitate din oras sa protesteze fata de amplasarea obiectului... demonic.

"Este o problema a unui act obscen, a unor persoane care au trait pe aceeasi masura obscena. N-are ce cauta acest insemn obscen in mijocul insemnelor sacre," spune preotul Marian Serban.

Si totusi, criticii de arta au alta parere.

"Vidali a fost un sculptor renumit al orasului, familia lui numarand mai multe generatii de artisti. Aceasta este o lucrare mai deosebita," spune criticul de arta Walter Paraschivescu.

Cat despre enoriasi, acestia isi fac cruce si scuipa in san ori de cate ori trec pe langa mormant.

Barana - Nu-i frumos. Ori cruce, ori...cei aia ?
Reporter -Ati mai vazut asa ceva ?
Batrana -N-am vazut mama, asa il duce pe fiecare mintea.

Pana acum monumentul nu a fost intregit pentru ca partea de sus, cea care a scandalizat comunitatea, este foarte grea, iar muncitorii n-au reusit inca sa gaseasca un utilaj care sa o ridice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO