Scandal la UNATC. Actorul Florin Zamfirescu, primit de studenti cu huiduieli si acuzatii dure, dupa demiterea unui profesor

Ultima actualizare: 01-06-2015 07:04

Scandal deschis la Universitatea de Teatru si Film. Recenta decizie a unei comisii de etica, de a demite un tanar profesor, a starnit un protest masiv al studentilor.

Membrii comisiei au hotarat ca acesta a adus atingere imaginii institutiei pentru ca a comentat public anumite probleme interne. Studentii sustin ca de fapt sunt ascunse sub pres comportamente incorecte ale profesorilor din vechea garda. Printre cei acuzati de declaratii homofobe si antisemite se numara si actorul Florin Zamfirescu, fost rector al UNATC.

Actorul Florin Zamfirescu, fost rector si in prezent profesor la Universitatea de Teatru si Film, a fost primit de peste o suta de studenti adunati in curte cu huiduieli si acuzatii directe. In timp ce doi tineri desfasurau in spatele sau un steag al minoritatilor sexuale, un altul ii pune alaturi un afis pe care profesorul nu il observa (n.r. homofob).

Zamfirescu: Poti demonstra? Ca eu pot demonstra ca nu e asa.
Student: Dar acuzatiile antisemite?
Zamfirescu: Poti demonstra?
Student: Exista postari pe Facebook, comentarii de ale dvs.

Protestul din incinta UNATC a aratat mai degraba a confruntare lipsita si de respect, si de substanta, intre vechea garda de mentori ai cineastilor incepatori si sustinatorii a doi tineri profesori, Andrei Rus si Andrei Grozo. Pentru primul, comisia de etica a hotarat recent demiterea. Motivul, cum ca ar fi reclamat public false probleme din institutie, a fost contestat de studenti.

"Se dau meditatii de catre profesori care sunt in comisiile de admitere. Studenti care nu isi permit aceste meditatii nu au sansa sa intre in facultate", spune Mihai Colea, student.

Acestia sustin ca de fapt cei doi sunt persecutati pentru dezvaluirea unor practici incorecte ale colegilor din conducere.

"Vorbeau despre cum tiganii ar trebui arestati la aeroporturi, despre cum Holocaustul nu exista, si cu toate acestea Universitatea nu face nimic in privinta acestor profesori, in schimb considera ca e bine sa sanctioneze un lector care atrage atentia asupra unor probleme care exista in facultate", spune Raluca Durbaca, studenta.

Adrian Titieni, actualul rector, nu a luat inca o pozitie publica in privinta scandalului. In schimb, regizorul Radu Jude, recent castigator al Ursului de Argint si scenarista Ada Solomon au comentat pe Facebook neregulile din universitatea de teatru si cinematografie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO