Șase bătrâni au murit la azilul privat din Galați. Nelu Tătaru: ”Trebuie să izolăm focarul”

Ultima actualizare: 13-04-2020 18:02
Focar de coronavirus la un azil de bătrâni din Galați. Cum s-a întâmplat

Numărul bătrânilor morţi din azilul ”Sfântul Ilie” din Galaţi, transformat în focar de coronavirus, a ajuns la 6.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care face o vizită în judeţul Galaţi, a afirmat că focarul trebuie izolat şi asanat, astfel încât activitatea de îngrijire a vârstnicilor să continue.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, ultimele raportări arată că în azilul ”Sfântul Ilie” din Galaţi, 6 persoane asistate au decedat din cauza coronavirusului.

În azil mai sunt în prezent 60 de bătrâni din circa 130-140 câţi erau înainte de izbucnirea crizei coronavirusului. În cursul zilei de luni, doi dintre bătrâni vor fi transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase pentru că sunt suspecţi de coronavirus, iar alţi doi vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean, fiind negativi, dar având probleme medicale care necesită îngrijiri medicale de specialitate.

Conform anchetei epidemiologice, virusul a fost adus în căminul de îngrijirea bătrânilor de către directoarea unităţii, care luase contact cu soţul ei, întors din Turcia pe 20 martie şi ulterior decedat pe 3 aprilie. Şi directoarea se află la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi, iar pe numele ei Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

De asemenea, ceilalţi bătrâni care sunt confirmaţi cu coronavirus sunt internaţi în spitale din judeţul Galaţi.

Pentru asigurarea asistenţei medicale au fost detaşate 10 asistente şi 12 infirmiere de la Spitalul Judeţean, Spitalul CFR şi Maternitatea Buna Vestire din Galaţi.

Între timp, un alt caz de COVID -19, al cincilea, a fost confirmat în azilul ”Sfântul Spiridon” din Galaţi. Aici, coronavirusul a ajuns, spun surse medicale, de la o infirmieră. Până acum, în această unitate sunt confirmaţi cu coronavirus 2 bătrâni şi 3 persoane din rândul angajaţilor.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care face, luni, o vizită la Galaţi, a declarat că trebuie izolate focarele.

”Noi trebuie să putem să gestionăm situaţia astfel încât să izolăm focarul, să-l asanăm şi să poată continua activitatea de îngrjire a bătrânilor în această locaţie”, adeclarat Tătaru.

Ministrul a precizat că personalul medical care deserveşte centrul privat ar trebui să fie cazat într-un centru tampon şi retestat periodic.

"Acest personal, care vine, trebuie să vină dintr-o zonă tampon, n-ar trebui să meargă în oraş sau acasă şi a doua zi să revină. Sunt persoane din prima linie, sunt persoane care vor fi şi ele retestate periodic atât timp cât n-au simptomatologie, dar dacă au simptomatologie vor fi testate când au simptomatologie. Am discutat în acest sens cu cei de la DSP", a spus Tătaru.

În judeţul Galaţi au fost confirmate în total 195 de cazuri de infectare cu coronavirus.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO