Sapte persoane, arestate in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro

frauda

Sapte persoane au fost arestate preventiv in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, potrivit deciziei luate vineri seara de un complet al Curtii de Apel Bucuresti, prin care a fost admisa propunerea formulata de procurorii DIICOT.

Au primit, astfel, mandate de arestare preventiva Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.

Un alt complet al CAB judeca, in continuare, propunerile procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) de arestare preventiva a altor 13 persoane din acelasi dosar, respectiv Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar), relateaza Mediafax.

In cazul lui Vasile Crestin, Constantin Irinel Militaru si Mihaita Catalin Rusitoru, pentru care procurorii au cerut sa fie emise mandate de arestare in lipsa, instanta a amanat luarea unei decizii pentru o data pana la care sa fie indeplinite procedurile de citare a invinuitilor.

In dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut 20 de persoane, respectiv pe Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu, Livia Bobu, Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar).

Citește și
ancheta
Cine sunt fratii Crestin si Marius Locic, patronii scosi in fata in frauda de 85 milioane euro
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Pentru toti cei 20 au fost formulate la Curtea de Apel Bucuresti propuneri de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Pentru solutionarea operativa a cauzelor, persoanele pentru care se cere arestarea au fost impartite in doua loturi, solicitarile de arestare preventiva a lor fiind judecate in paralel, vineri seara, de doi judecatori ai CAB, respectiv Elena Adrian Bajan si Luciana Mera.

Anchetatorii au emis si 21 de ordonante de obligare de a nu parasi tara timp de 30 de zile, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Procurorii DIICOT au aratat, intr-un proces verbal de aducere la cunostinta a acuzatiilor obtinut de MEDIAFAX, ca Adrian Martis, director executiv la BRD Unirea, Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanti, si Vasile Crestin erau liderii gruparii ce se ocupa cu fraude bancare, urmarind obtinerea a mari sume de bani prin inducerea si mentinerea in eroare a bancii.

Anchetatorii au facut, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

"Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", s-a aratat intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

In acelasi dosar sunt cercetati si patru notari publici care ar fi incheiat si autentificat contractele de garantie ipotecara.

"Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic si fratii Crestin, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, in aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

Notarii publici au in competenta autentificarea contractelor de vanzare si a contractelor de ipoteca asupra bunurilor imobile, la cererea vanzatorilor, cumparatorilor, sau constituitorilor ipotecari (debitori sau garanti), precum si a institutiilor bancare si financiare nebancare. Obligatia notarului public este de a verifica situatia juridica a bunului imobil, modalitatea de dobandire a acestuia, si actele care stau la baza dobandirii proprietatii, sarcinile existente asupra imobilului, precum si situatia fiscala a proprietatii, preciza, joi, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

"Notarii publici nu au nici competente si nici calificarea necesara pentru evaluarea bunurilor aduse in garantie, aceasta evaluare fiind facuta exclusiv la cererea bancilor, de catre evaluatori agreati de acestea, atestati de ANEVAR (Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania-n.r.) tocmai in acest scop. Contractele de credit incheiate de banca nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor publici", sustinea UNNPR.

BRD a anuntat, joi, ca activitatea bancii nu este afectata de perchezitiile DIICOT la doua dintre unitatile sale, in cadrul unor investigatii cu privire la obtinerea ilegala de credite de la mai multe banci, precizand totodata ca BRD coopereaza cu autoritatile de mai multe luni asupra anchetelor in curs.

Vineri, BRD a precizat si ca a descoperit, cu cateva luni in urma, cateva scheme de finantare ilegala si a sesizat organele penale, dupa care a intarit sistemele de control si a desfacut contractele de munca ale salariatilor care nu au respectat normele si procedurile interne.

Volksbank a anuntat, tot joi ca, in dosarul DIICOT privind fraude bancare in valoare de 85 milioane de euro, a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, pentru credite obtinute in baza unor documente falsificate si ca expunerea bancii este de doar 8 milioane de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Marius Locic si Ioan Crestin au fost retinuti in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro
Marius Locic si Ioan Crestin au fost retinuti in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro

DIICOT i-a retinut pe Ioan Crestin si Marius Locic in dosarul fraudelor bancare, pe langa acestia mai fiind incarcerati, pentru 24 de ore, trei directori de banci, doi notari si doi evaluatori, au declarat, vineri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Cine sunt fratii Crestin si Marius Locic, patronii scosi in fata in frauda de 85 milioane euro
Cine sunt fratii Crestin si Marius Locic, patronii scosi in fata in frauda de 85 milioane euro

Dosarul fraudei de 85 de milioane de euro aduce in prim plan oameni de afaceri mai putin cunoscuti, cum sunt fratii Crestin, dar si pe Marius Locic, un patron de firme care a mai avut probleme cu legea.

Vasile Blaga, despre implicarea in dosarul fraudei de 85 mil. €:
Vasile Blaga, despre implicarea in dosarul fraudei de 85 mil. €: "Nu ii cunosc pe fratii Crestin"

Reporterii Stirilor ProTv l-au contactat telefonic pe PDL-istul Vasile Blaga, dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora numele acestuia ar aparea in dosarul fraudei de 85 de milioane de euro.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.