Sanctiune record data de CNA. Un post national de televiziune a fost amendat cu 200.000 de lei

CNA

CNA a decis, vineri, sa aplice amenda maxima posibila - 200.000 de lei - televiziunii Antena 1.

Sanctiunea CNA a fost data pentru mai multe editii ale emisiunii "Un show pacatos", difuzate in martie, aprilie si mai, in care invitatii au folosit un limbaj vulgar, s-au certat si si-au adus acuzatii.

Consiliul National al Audiovizualului a analizat, in sedinta de vineri, mai multe editii ale emisiunii "Un show pacatos" difuzate in lunile martie, aprilie si mai, pe Antena 1, in urma carora Consiliul a primit 12 sesizari de la telespectatori, dar si de la Carmen Harra. Aceasta din urma a fost reprezentata la sedinta CNA de vineri de avocatul Barbu Mihai.

Afla cu cati ani iti scurteaza viata privitul la televizor

La sedinta CNA a fost prezent si Dan Capatos, moderatorul emisiunii "Un show pacatos", care a urat "La multi ani" consiliului, care vineri implineste 20 de ani de la infiintare. Totodata, Capatos a spus ca destinul face ca vineri sa fie si ziua lui de nastere.

Citește și
otv
Mesajul televiziunii pedepsita pentru incalcarea legilor TV, catre CNA
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Potrivit avocatului Barbu Mihai, in cinci editii ale emisiunii "Un show pacatos", clienta sa Carmen Harra a fost "linsata mediatic".

"A fost clar obiectivul de a defaima imaginea clientei mele, pe parcursul a cinci editii ale emisiunii", a spus avocatul, precizand ca inclusiv moderatorul emisiunii, Dan Capatos, a spus despre Carmen Harra ca este "o impostoare cu acte in regula".

In schimb, Dan Capatos a spus in sedinta CNA de vineri ca a vrut sa demonstreze in emisiunile sale ca Harra este "o clarvazatoare impostoare".

"Doamna Carmen Harra este prezentata in emisiunile de televiziune in general ca fiind futurolog, ghicitor, dar niciodata ca artist", a spus Dan Capatos, enumerand cateva dintre prezicerile pe care Carmen Harra le-a facut de-a lungul timpului si care nu s-au intamplat.

Intrebat de membrii CNA de ce a fost invitat Serghei Mizil in emisiunile referitoare la Carmen Harra, Capatos a spus: "Poate o sa radeti, dar Serghei Mizil a fost invitat in calitatea lui de artist, are expozitii de pictura. Serghei este un personaj spumos si nu trebuie sa uitam componenta de divertisment si de tabloid a emisiunii. Serghei poate sari calul, dar poate fi stapanit de multe ori".

Totodata, Capatos a spus ca in emisiunea lui a fost invitata si Mara Banica, ea avand un conflict cu Carmen Harra, dar pe care isi dorea sa il rezolve.

Totodata, referindu-se la editiile despre Carmen Harra, Capatos a spus ca microfonul a fost taiat atunci cand invitatii foloseau un limbaj vulgar.

De asemenea, CNA a analizat editia din 16 mai a emisiunii "Un show pacatos".

In prima parte a emisiunii au fost invitati Costin Marculescu, Mara Banica, Serghei Mizil si domnul Fieraru, iar in a doua parte a emisiunii, Oana Zavoranu si mama sa, Mariana Zavoranu. Emisiunea a fost insotita pe toata durata de semnul "interzis copiilor mai mici de 15 ani".

Afla cate ore trebuie sa petreaca un copil la televizor sau calculator

Potrivit CNA, in cursul emisiunii, invitatii au utilizat un limbaj injurios insotit, de mai multe ori, de gesturi obscene. Moderatorul le-a atras atentia in repetate randuri, insa invitatii au continuat sa foloseasca un limbaj obscen si sa faca gesturi obscene.

"Nu aceasta este linia show-ului, este o editie speciala in sens negativ, pe care o regret si imi pare rau. Sunt anumite motive pentru care au fost atatea dialoguri oribile intr-o editie. Nu am nimic de spus in apararea mea", a spus Dan Capatos in fata CNA, referitor la editia din 16 mai a emisiunii "Un show pacatos".

"Dumneavoastra pareti sa va distrati in emisiunile astea", i-a spus Christian Mititelu, membru al CNA, lui Dan Capatos.

"De multe ori da, ca altfel innebunesc. Nu cred ca pot sa fiu pus la zid pentru ca imi fac meseria. Sper ca si dumneavoastra sa va distrati in institutia asta, sa va simtiti bine la munca", i-a raspus Dan Capatos lui Christian Mititelu, starnind rasul tuturor celor prezenti in sala, avand in vedere nenumaratele certuri care au avut loc in ultima vreme intre unii membri ai CNA.

Rasetele au continuat cand Valentin Jucan, membru al CNA, l-a intrebat pe Dan Capatos cand ii va invita la emisiunea lui pe membrii Consiliului.

Dupa ce Capatos a spus ca, daca membrii CNA doresc, pot sa mearga in emisiunea "Un show pacatos" chiar luni seara, Jucan a continuat: "Dar sa venim toti (...) Sunt curios cine o sa stea pe scaunele alea inalte (destinate asistentelor lui Capatos, n.r.").

Astfel ca Dan Capatos a continuat: "Eu am niste propuneri, dar lipseste Cristina Trepcea".

Cristina Trepcea, membru al CNA, nu a fost prezenta la sedinta de vineri a Consiliului. Discutia l-a deranjat insa pe Christian Mititelu, care a spus ca se disociaza total de "aceasta abordare".

"Nu trebuie sa luam in gluma", a spus Mititelu, precizand ca el nu stie cine este "Serghei", cine este "Mara". "Pentru mine este domnul Serghei Mizil.

Dansul este reprezentativ pentru profilul moral al invitatilor acestei emisiuni, care este o jignire in sine adusa demnitatii umane si a demnitatii celor care se uita la aceste emisiune", a spus Mititelu.

"Aceasta emisiune este o actiune regizata. Actorii acestia joaca scena insultelor. Este evidenta o vointa de a construi un anumit tip de emisiune", a spus si Mircea Valeriu Deaca, un alt membru al CNA.

La randul sau, Ioan Onisei a spus ca emisiunea "Un show pacatos" este "ceva incredibil".

El a propus aplicarea amenzii maxime de 200.000 de lei, sase dintre membrii CNA votand "pentru" (Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei si Mircea Valeriu Deaca), in timp ce Rasvan Popescu si Christian Mititelu au votat "impotriva".

Popescu a propus o amenda de 100.000 de lei in acest caz, care nu a mai fost pusa la vot, pentru ca cea a lui Onisei a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a fi aplicata.

Sanctiunea a fost aplicata in baza articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit caruia: "Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului".

De asemenea, sanctiunea a fost aplicata in baza articolului 34, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia: "Orice persoana are dreptul la propria imagine", dar si a articolului 40, alineatele 1, 2 si 3 din Cod - "(1) In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; in situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie sa se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acuzatiile. (3) Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
OTV a obtinut in instanta suspendarea deciziei CNA de injumatatire a licentei
OTV a obtinut in instanta suspendarea deciziei CNA de injumatatire a licentei

Curtea de Apel Bucuresti a admis, vineri, solicitarea OTV de suspendare a deciziei Consiliului National al Audiovizualului privind injumatatirea licentei acordate postului, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul Catalin Fenechiu.

Mesajul televiziunii pedepsita pentru incalcarea legilor TV, catre CNA
Mesajul televiziunii pedepsita pentru incalcarea legilor TV, catre CNA

Dupa ce pe 24 aprilie 2012, CNA a redus licentei OTV, pentru ca televiziunea difuzeaza continuu publicitate politica la Partidul Poporului Dan Diaconescu, in afara perioadei de campanie electorala, postul a afisat un mesaj pentru institutie.

CNA a redus din nou licenta OTV. Televiziunea trebuie sa se inchida luna viitoare
CNA a redus din nou licenta OTV. Televiziunea trebuie sa se inchida luna viitoare

CNA a continuat, marti, reducerea licentei OTV, pentru ca televiziunea difuzeaza continuu publicitate politica la Partidul Poporului Dan Diaconescu, in afara perioadei de campanie electorala.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.