Sălile de păcănele rămân deschise, deşi teatrele se închid. Câţi bani aduc la buget

Ultima actualizare: 06-10-2020 20:07
A pierdut la păcănele banii furați de la aceeași sală de jocuri
Inquam/ George Calin

Noile măsuri de restricții din București nu vizează și sălile de jocuri de noroc, care rămân deschise, spre deosebire de teatre. Explicația este simplă: păcănelele aduc bani mulți la buget, atât de necesari în această perioadă, în timp ce teatrele nu.

 

”Sălile de jocuri de noroc NU se vor închide în această perioadă”, a anunțat marți seară Comitetul pentru Situații de Urgență din București.

În schimb, ”se vor închide și sălile de spectacole și concerte”, până când rata incidenței cazurilor va scădea din nou sub 150 de cazuri la 100.000 de locuitori.

”Toate măsurile vor intra în vigoare de miercuri și vor dura cel puțin 7 zile”, a precizat Comitetul pentru Situații de Urgență București.

Închiderea teatrelor, dar nu și a sălilor de jocuri de noroc poate provoca discuții cu privire la normalitatea acestei situații.

Dincolo de orice polemici stau însă cifrele. Păcănelele aduc bani la buget, și încă bani foarte mulți, fără de care sistemul din România ar intra în colaps. Inclusiv teatrele.

Și asta pentru că toate teatrele din România sunt subvenționate aproape integral de stat. Teatrul Național București, cea mai mare instituție de acest gen din țară, nu face excepție.

Din punct de vedere financiar, cea mai mare performanță a TNB a fost să-și asigure din încasări un sfert din buget.

 

Păcănelele asigură 45.000 de locuri de muncă și aduc 2 milioane de euro pe zi la bugetul de stat

 

”Am ajuns la performanţa de a putea avea venituri proprii, în primul semestru, în valoare de 25% din total cheltuieli din buget”, spunea directorul general Ion Caramitru pentru Adevărul, în toamna anului trecut, deci înainte de pandemie.

În schimb, industria jocurilor de noroc din România asigură venituri anuale la bugetul de stat în valoare de 600 de milioane de euro şi un grad de colectare de peste 99%, arată asociațiile din domeniu.

Industria păcănelelor asigură 45.000 de locuri de muncă și virează zilnic 2 milioane de euro la bugetul de stat, iar în aceste condiții are o contribuție vitală la finanțarea nu numai a sistemului sanitar, aflat oricum în pragul colapsului din cauza crizei Covid-19, dar și a teatrelor care se văd din nou închise.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO