Unde putem arunca o canapea veche sau un dulap. România nu are depozite pentru deșeurile voluminoase
Aveți o canapea veche sau un dulap de care vreți să scăpați? Nu le aruncați la gunoi pentru că nu sunt resturi menajere și riscați să fiți amendați.
România nu are depozite pentru deșeurile voluminoase. Astfel că cele mai multe zac pe câmpuri, unde oamenii le duc pe furiș. Ministerul Mediului anunță că problema este pe cale să se rezolve. Primăriile au la dispoziție 83 de milioane de euro din fonduri europene pentru înființarea unor platforme speciale destinate, deșeurilor de dimensiuni mari.
În Brașov, aproape toate ghenele de gunoi au pe lângă ele mormane de vechituri de mari dimensiuni. Oamenii știu că nu au voie să le lase aici și că amenzile sunt mari.
Bărbat: „Trebuia să le aruncăm la gunoi.”
Alexandru Tănase, director companie de salubritate: „Nu putem să le lăsăm, noi suntem obligați să colectăm. Ele ca voluminoase intră în sortare, ce se poate recupera, nu știu, lemn, metal, se valorifică, dacă nu, se elimină prin depozitare".
Ministerul Mediului anunță ca primăriile vor putea să își construiască platforme pentru aceste deşeuri care acum nu-şi găsesc locul.
Prin PNRR se alocă 83,7 milioane de euro pentru înfiinţarea a 15 centre în marile oraşe şi alte 500 în localităţile mai mici.
Bârna Tánczos, Ministrul Mediului: „Aceste locații vor permite colectarea deșeurilor sortate, pe tipuri de deșeuri, începând de la moloz, deșeurile din construcții, saltele, electronice, electrocasnice periculoase, uleiuri, sticlă, lemn, orice deșeu care în principiu nu se aruncă în pubele de gunoi menajer”.
Centrele se numesc „de aport voluntar" pentru că deșeurile vor ajunge aici aduse chiar de oamenii care vor să scape de ele. Nu vor plăti nicio taxă, anunță ministerul.
La Sibiu exista două astfel de platforme unde deşeurile intră într-un proces de reciclare - mobila veche devine rumeguş, iar molozul se macină şi se întoarce în construcții.
Ionuț Rusu, director firmă de salubritate: „Compania noastră colectează aceste deșeuri voluminoase de 6 ani. Utilizatorii au posibilitatea de a elimina aceste deșeuri, fie în campaniile organizate semestrial primăvara și toamna iar la soliciarea acestora, colectarea se păoate face contracost."
Primele centre pentru deşeurile voluminoase, construite din fonduri europene, vor fi gata în 2025.