La coada Europei, romanii consuma peste doar dupa calendarul ortodox, nu si la indicatia medicilor
In aceasta duminica de Florii toti crestinii ortodocsi si greco-catolici au dezlegare la peste. Drept urmare lumea isi face aprovizionarea spre incantarea comerciantilor care vand in aceasta perioada cat intr-o luna intreaga.
Altfel, suntem la coada Europei la consumul de peste cu doar 4 kilograme pe cap de locuitor pe an.
In bucatarie miroase innebunitor a peste proaspat gatit. Crapul se rumeneste pe gratar, iar ciorba da in clocot. "Crapul a ajuns la final, il bagam in zeama de saramura, lasam 5 minute sa fiarba. Aici avem borsul, e fierbinte"
Si platourile cu rulada, salata sau chiar drob de peste iti lasa gura apa. Secretul e ascuns in lacul din apropiere. Sau mai exista o varianta. Sa-l prindeti singuri! Asa a procedat si aceasta familie.
Bineinteles ca pentru cei mai multi dintre noi pietele autorizate ramin de baza. Deja sint cozi la crap, salau, pastrav, somn, novac. Iata cum putem stii daca marfa e proaspata. Ochii trebuie sa fie exoftalmici, iesiti din orbite, gura trebuie sa fie deschisa, branhiile sa fie roz, asa zisele urechi.
Exista si oferta exotica pentru cei satui de pestele nostru: fructe de mare importate din Grecia sau Italia.Acvacultura romaneasca se dezvolta si se adapteaza noilor cerinte.
Am inceput si noi sa crestem tilapia si clarias sau somnul african cum i se mai spune. Stam bine si la hibrizi: in cultura de sturioni s-a dezvoltat hibridul bester care este o combinatie intre femela de morun si masculul de cega. Din pacate insa, desi medicii recomanda pestele, romanii nu sunt mari consumatori.