Pilotii romani au ajuns la bordul avioanelor F16 care ne costa 600 de milioane EUR. Primele antrenamente au loc in Portugalia

Dată publicare: 22-07-2015 18:39
Dată actualizare: 25-07-2015 01:12


Primele avioane F16 care vor ajunge in dotarea armatei romane au fost modernizate iar militarii nostri se antreneaza deja pe ele in Portugalia.

Este vorba despre 6 aeronave. Acesta vor ajunge in tara in septembrie 2016 si vor participa printre altele la misiuni de politie aeriana. Ministrul Apararii, Mircea Dusa a vizitat baza aeriana din Portugalia unde se pregatesc romanii.

"Aceasta e una dintre aeronavele F16 care va decola astazi de aici de pe baza din Monte Real. La bord e un pilot roman si unul portughez va fi un zbor de o ora o ora si jumatate cam atat cat dureaza si un antrenament", relateaza Andreea Marinescu, corespondent ProTv.

Deocamdata doar 3 din cei 6 piloti romani aflati in baza aeriana pot zbura singuri pe supersonicele americane. Programul de pregatire dureaza 2 ani si abia in ultima etapa, au urcat la bordul avionului de lupta. Toti au trecut de pe MIG-URI pe F16. In spatele lor sta o echipa numeroasa. 31 de militari invata cum sa repare si sa intretina aeronavele.

Constantin Pecete este unul dintre ei, un inginer de aeronave cu 15 ani vechime: "Lucram cot la cot cu partenerii portughezi in rezolvarea problemelor reale zilnice in felul acesta insusindu-ne metodele lor specifice aeronavei", spune el.

La finalul stagiului mecanicii si inginerii vor putea sa monteze si sa demonteze tot aparatul de zbor.

9 aeronave F16 din 12 vor ajunge in Romania pana la sfarsitul lui 2016. Nu inainte insa de a fi modernizate, vopsite. De asemenea partea de soft va fi updatata.

Ministrul Apararii a mers la Baza Miltiara 5 din Monte Real - Portugalia, sa vada cum decurge pregatirea romanilor dar si cum arata aeronovaele pentru care Romania a platit 600 de milioane de euro.

Portughezii au in prezent in dotare peste 40 de aparate de lupta. La aceasta baza a aviatiei militare activeaza 800 de oameni.

Alberto Francisco, comandant baza aeriana 5 Monte Real: “Avem 30 de piloti de F16, 800 de oameni in toata baza aeriana pentru intretinerea avioanelor. Modelul F16 pe care il avem e o versiune modernizata, e unul dinre cele mai bune avioane de vanatoare din lume si evident e versiunea care va ajunge si in Romania"

In acest moment, Romania a cerut oferte de la toate tarile membre NATO pentru o a doua escadrila.

Tags: f16, guvern, aeronave, nato,


VIDEO PROTVPLUS.RO