România, printre marii producători de afine. Culturile bio se extind rapid, susținute de fonduri europene
Afinul este cultura agricolă cu cea mai rapidă extindere în ultimii 10 ani. De la câteva zeci de hectare plantate, țara noastră a ajuns printre primii 15 producători ai lumii. Iar suprafețele sunt tot mai mari.
Atât fondurile europene, cât și dorința tot mai multor români să mânânce o mână de afine, au impulsionat aceste tipuri de afaceri.
O bobiță violet-indigo, încinsă de soare după o mulțime de ploi, se pregătește să-și ia adio de la surorile și ramurile grele de fructe din jur. Culegătorii au intrat în cea mai mare plantație de afine bio din țară.
Andi Mihai, director de producție: „Anul trecut am avut undeva la 25% din producția noastră în intern. Și diferența a plecat la export, în Marea Britanie și în Germania, îndeosebi. Avem afine cu calibru mai mare anul acesta. Programul de nutriție, colaborat cu soarele din ultima perioadă, zic eu ca a făcut minuni.”
Prima cultură de afine din România a apărut abia în 2012, însa recolta a crescut, mai apoi, de 4 ori în 4 ani. Treptat, casoletele cu afine din Spania și Peru, de pe rafturile magazinelor, au fost înlocuite cu cele românești. Fondurile europene au simulat enorm investiția.
Totuși, această plantație bio produce 10 tone la hectar, deși nu folosește niciun preparat chimic ca să îngrașe solul sau să scape de dăunători.
Prețul kilogramului de afine din România
România a fost, acum 2 ani, pe locul 14 în lume, în privința suprafețelor cultivate cu afine. Doar că producția națională e mult sub cea a statelor din top. 4 tone la hectar, față de 7.
Se întâmplă fiindcă arbustul rezistă fără probleme până la -26 de grade, dar moare la peste 35. Și în plus, îi trebuie ploi intermitente. La noi, sunt veri toride. Ori e secetă, ori toarnă cu găleata și saturează solul cu apă.
Kilogramul de afine ajunge la 40-60 de lei. Deocamdată, prețul variantelor bio culese în România nu diferă cu mult față de cele produse convențional. Printre clienții importanți ale depozitelor de afine sunt cluburile și cofetăriile, care folosesc afine pentru cocktailuri, limonade și prăjituri.