România are începând de luni un avion unic în Europa. La ce va fi folosită aeronava

Beechcraft Super King Air 350
Autoritatea Aeronautica Civilă Română

O nouă aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350 va fi folosită de Autoritatea Aeronautică Română pentru a verifica şi calibra sistemele de radionavigaţie, pentru aterizare şi ruta, precum şi procedurile de zbor ale aeroporturilor civile şi militare.

În valoare de aproape 12 milioane de euro, avionul a fost achiziţionat în baza unei licitaţii câştigate de Beechcraft Berlin Aviation Gmbh şi prezentat oficial luni.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a prezentat public, luni, în cadrul unei ceremonii oficiale pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti noua aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350.

"Aeronava unică în Europa verifică şi calibrează sistemele de radionavigaţie, pentru aterizare şi ruta, precum şi procedurile de zbor ale aeroporturilor civile şi militare. Cu ajutorul acestei aeronave, se asigură îndeplinirea atribuţiilor Autorităţii Aeronautice Civile Române, în domeniul verificărilor din zbor, pentru următorii 20-30 de ani", se arată într-un comunicat de presă transmis de Autoritatea Aeronautică, citat de News.ro.

Anterior, calibrarea şi verificarea sistemelor de radionavigaţie ale aeroporturilor au fost făcute cu o aeronavă Beechcraft King Air 350, care a desfăşurat, până în 2019, misiuni de verificări cu peste 11.400 de ore de zbor efectiv şi 5.240 de aterizări din zbor. Fosta aeronavă de calibrare atinsese un grad mare de uzură, făcând imposibilă validarea unor proceduri de zbor, restricţionarea operării în spaţiul RVSM.

Conform sursei citate, avionul Beechcraft Super King Air cu toate dotările costă aproape 12.000.000 euro şi a fost achiziţionat în baza unei licitaţii câştigate de Beechcraft Berlin Aviation Gmbh. Aeronava a ajuns, în toamna anului trecut, pe Aeroportul International "Aurel Vlaicu" Bucureşti–Băneasa, unde s-a desfăşurat procesul de predare-primire şi trecerea aeronavei în proprietatea Autorităţii Aeronautice Civile Române.

"În prezent aeronava Beechcraft Super King Air – 350 este înregistrată cu indicativul YR-CAA în evidenţele AACR, este pe deplin operaţională şi a început activitatea de verificare din zbor a mijloacelor de navigaţie aeriană dispuse pe aeroporturile civile şi militare din România", scrie în comunicat. 

"Întrucât Statele Unite şi România lucrează îndeaproape în proiecte precum acesta care constă într-un avion mic, dar critic, până la centrala nucleară de la Cernavodă, de la lupta împotriva criminalităţii transnaţionale şi a traficului de persoane până la cele mai noi sisteme militare pentru a asigura integritatea teritorială, misiunea mea ca ambasador al Statelor Unite în România a fost de a întări legăturile dintre ţările noastre. Valorile noastre comune ale democraţiei, fair-play-ului, întreprinderii libere şi valoarea antreprenoriatului şi a întreprinderilor mici ne fac parteneri şi prieteni naturali”, a declarat, la ceremonie, Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România.

La rândul său, Armand Petrescu, directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile din România, a declarat: "Prin achiziţionarea acestei noi aeronave de calibrare în vederea desfăşurării activităţii de verificare din zbor a mijloacelor de radionavigaţie aeriană şi verificare din zbor a procedurilor de zbor instrumental, aferente aeroporturilor civile şi militare din România, cooperarea în domeniul civil militar capătă o nouă dimensiune şi poziţionează ţara noastră într-un jucător cu valenţe strategice atât regionale cât şi europene”.

Avionul Beechcraft Super King Air 350 este destinat măsurării unor parametri sensibili ai mijloacelor de navigaţie aeriană dispuse pe aeroporturile civile şi militare, precum şi pe rutele care tranzitează spaţiul aerian al României.

"Complexitatea echipamentelor instalate în aeronava Beechcraft Super King Air–350 fac din aceasta unul dintre cele mai complexe avioane din aviaţia civilă română, unică în Europa, asigurând pentru România independenţa şi suveranitatea în domeniul măsurării şi evaluării parametrilor mijloacelor de navigaţie aeriană. În acest context, menţionăm faptul că nu există multe state europene care să fie capabile să-şi asigure singure un astfel de serviciu strategic, acestea fiind obligate să apeleze la capabilităţile publice sau private ale puţinilor operatori specializaţi existenţi la nivel internaţional", au menţionat reprezentanţii Autorităţii Aeronautice.

Aeronava are o greutate maximă la decolare de 6,8 tone şi o rază maximă de acţiune de aproximativ 3.300 km, fiind echipată cu un Sistem Automat de Verificări din Zbor (AFIS) UNIFIS 3000, care permite supravegherea şi verificarea din zbor cu înaltă precizie a mijloacelor de navigaţie aeriană, utilizând cele mai noi tehnici hardware şi software.

Achiziţionarea noii aeronave reprezintă şi o contribuţie a Autorităţii Aeronautice Civile Române la parteneriatul strategic România – SUA, pe componenta economică, întrucât aeronava este produsă de compania Beechcraft Corporation, parte din grupul Textron Aviation, motoarele sunt produse de compania Pratt&Whitney, o divizie a Raytheon Technologies Corp, iar instrumentele de bord sunt produse de compania Collins Arospace o divizie a Raytheon Technologies Corp.

La evenimentul de prezentare au mai participat generalul-maior dr. Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Adrian Cojoc, directorul general ROMATSA şi reprezentanţi ai operatorilor aerieni din România.

Citește și...
Superluna și Perseidele, combinația în care se elimină reciproc. Cum pot fi văzute ambele
Superluna și Perseidele, combinația în care se elimină reciproc. Cum pot fi văzute ambele

În următoarele două nopţi este loc pentru dorințele tuturor. Ploaia de stele de pe teritoriul României a ajuns la apogeu.

România a intrat în minivacanța de Sfânta Maria. Pe litoral se anunță cea mai aglomerată perioadă din acest an
România a intrat în minivacanța de Sfânta Maria. Pe litoral se anunță cea mai aglomerată perioadă din acest an

De vineri seară, toată România este în vacanță. Cu luni zi liberă - pentru că este Sf. Maria - în țară vor fi trei zile de relaxare. Unii au furat însă startul și au s-au pornit de dimineață spre munte ori spre mare.  

Ambalajele din sticlă încep să câștige teren pe rafturile magazinelor. Ce spun producătorii
Ambalajele din sticlă încep să câștige teren pe rafturile magazinelor. Ce spun producătorii

Ambalajele din sticlă încep să câștige teren pe rafturile magazinelor. De la băuturi şi până la lactate ori mâncare gătită, producătorii se îndreptă tot mai mult spre acest tip de recipiente.

Recomandări
Ucraina pierde două treimi din resursele sale naturale dacă Rusia va păstra teritoriile invadate
Ucraina pierde două treimi din resursele sale naturale dacă Rusia va păstra teritoriile invadate

Ucraina ar pierde două treimi din resursele sale naturale dacă Rusia va păstra teritoriile invadate, pe care controlează acum zăcăminte în valoare de 12,4 trilioane (12.400 de miliarde) de dolari, arată o analiză publicată de The Washington Post.  

România trimite o a treia aeronavă către Franţa. Imagini cu echipa de pompieri salvatori | GALERIE FOTO & VIDEO
România trimite o a treia aeronavă către Franţa. Imagini cu echipa de pompieri salvatori | GALERIE FOTO & VIDEO

O a treia aeronavă este trimisă, vineri, de România către Franţa, pentru a transporta restul de personal format din pompieri salvatori care vor interveni pentru stingerea incendiilor de vegetaţie, informează DSU.

Situație îngrijorătoare în Albena, Bulgaria. Mai mulți copii, printre care și români, s-au îmbolnăvit brusc
Situație îngrijorătoare în Albena, Bulgaria. Mai mulți copii, printre care și români, s-au îmbolnăvit brusc

Situație îngrijorătoare în stațiunea Albena, Bulgaria, unde se organizează zilele acestea un campionat de fotbal pentru juniori la care participă și copii români.