Romania, implicata in combaterea migratiei ilegale in Mediterana. Misiunea in care va pleca nava amiral "Stefan cel Mare"


Ultimul update: Miercuri 30 Decembrie 2015 06:59
Data publicarii: Duminica 27 Decembrie 2015 12:27
Categorie: Stiri actuale

Nava amiral a Garzii de Coasta, ''Stefan cel Mare'', cu numar de bordaj MAI 0201, a parasit duminica Portul Constanta pentru o misiune internationala de 90 de zile in Mediterana.

Nava va participa la operatiunea europeana de patrulare TRITON 2015/2016, sub coordonarea Agentiei Europene FRONTEX.

Obiectivul principal al Operatiunii comune TRITON 2015/2016 este de a contracara fenomenul migratiei ilegale la frontiera externa a Uniunii Europene si cresterea operativitatii schimbului de date si informatii intre autoritatile statelor membre precum si inlesnirea schimbului de experienta intre politistii de frontiera europeni.

Prezent la ceremonia de plecare in misiune, directorul Garzii de Coasta, comisarul sef de politie Laurentiu Costache, a precizat, pentru Agerpres, ca aceasta este a opta misiune internationala a navei de patrulare si interventie ''Stefan cel Mare'' si cea de-a treia in cadrul FRONTEX.

Potrivit Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), pe parcursul anului 2016 se va desfasura o noua etapa a operatiunii comune TRITON organizata si sustinuta de FRONTEX in cadrul proiectului Reteaua Europeana de Patrulare, la frontierele maritime ale Italiei si Greciei, Romania urmand sa-si aduca contributia la aceasta operatiune prin detasarea navei ''Stefan cel Mare'', cu un echipaj alcatuit din 21 de politisti de frontiera din structura Garzii de Coasta, care vor desfasura operatiuni individuale de patrulare, cercetare, cautare si salvare alaturi de navele celorlalte state UE.

De asemenea, in cadrul Operatiunii TRITON 2016, IGPF va detasa, in cadrul Centrului International de Coordonare din Roma, si doi ofiteri de legatura ce vor pastra contactul intre nava detasata pe teritoriul Italiei si Centrul de Coordonare al IGPF precum si intre unitatea navala si Sectorul Operatiuni Maritime din structura FRONTEX.

VIDEO PROTVPLUS.RO