Restricții de Paște 2021. Ce reguli trebuie să respecte românii în noaptea de Înviere

Dată publicare: 08-04-2021 18:46
Dată actualizare: 08-04-2021 19:35


Deși Comitetul Național pentru Situații de Urgență a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, avem vești bune pentru Paște.

Autoritățile au decis că în noaptea de Înviere putem circula fără restricții până la 5 dimineața, iar în Vinerea Mare, magazinele vor fi deschise până la 8 seara, cu două ore mai mult față de noile restricții.

Așa cum s-a întâmplat și de Paștele Catolic, autoritățile arată înțelegere și pentru sărbătoarea ortodoxă de peste trei săptămâni. Credincioșii vor putea merge liniștiți la slujba de Înviere, circulația liberă va fi permisă până la ora 5 dimineața.

Regulile au fost anunțate încă de joi dimineață de premierul Florin Cîțu.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române: „Anunțul premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere, care în ritualul ortodox (spre deosebire de cel catolic) se desfășoară între orele 00.00-04.00, se înscrie riguros în spiritul onest al dialogului purtat între cultele religioase și autorități. (...)”

Măsurile de siguranță rămân însă valabile: toată lumea trebuie să poarte mască și să evite aglomerația. Reprezentanții Bisericii spun că sunt pregătiți să îi primească pe credincioși în siguranță.

Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal: „Slujba de Înviere la Biserica Ortodoxă începe obligatoriu afară. După vreo 40 de minute ar fi partea a doua a slujbei, care se desfășoară în interior, cu respectarea distanței între participanți, iar cei care nu vor încăpea în interior, pentru că sunt și biserici mici, vor participa la restul slujbei tot afară."

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Ne bazăm pe responsabilitatea individuală a fiecăruia, inclusiv în noaptea de Înviere. La intrarea în biserică li se oferă măști credincioșilor, e un lucru de lăudat."

Este important să știți și că programul magazinelor a fost prelungit.

În Vinerea Mare magazinele sunt deschise până la ora 20 și nu 18, așa cum se întâmplă acolo unde sunt restricții. Țineți cont că numărul persoanelor care au voie în același timp în magazine a fost restricționat, așa că nu lăsați pe ultima sută cumpărăturile.


VIDEO PROTVPLUS.RO