Relatiile comerciale dintre Romania si Marea Britanie nu par afectate de Brexit. Ce a declarat ambasadorul britanic

Ultimul update: Vineri 24 Februarie 2017 07:02
Data publicarii: Marti 21 Februarie 2017 19:11
Categorie: Financiar

Brexitul nu pare sa afecteze relatiile comerciale dintre Romania si Marea Britanie. Peste un sfert din hainele care ajung in magazinele noastre provin din Anglia.

Si nu vorbim doar de lucuri noi, dupa cum o recunoaste chiar ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti. Noi, in schimb, le trimitem englezilor mancare si bautura: vestitele eugenii si vin.

Pana la sfarsitul lunii martie 2017, Marea Britanie va declansa procedurile de iesire din Uniunea Europeana, anunta la inceputul acestui an premierul britanic, Theresa May.

Intre timp, oficialii englezi cauta sa mentina relatiile comerciale. Marti, ambasadorul Marii Britanii a mers la Constanta sa ii convinga pe investirori romani sa cumpere echipamente din industria navala.

Paul Brummell, ambassador Marea Britanie: ,"Schimburile comerciale sunt in crestere, au crescut cu 17,5%, cea mai rapida rata de crestere este in IT si punctul de atragere este talentul uman."

In acelasi timp, un sfert din importurile noatre din Marea Britanie sunt haine, completate de masini sau produse IT .

Paul Brummell, ambasador Marea Britanie si Irlanda de Nord: "Sunt bucuros daca hainele facute in Marea Britanie sunt folositoare aici in Romania si intr-un mod second hand, deci cred ca schimbul comercial este bun in ambele directii"

De cativa ani, centrul Clujului a fost luat cu asalt de magazinele de tip outlet care vand imbracaminte sau incaltaminte.

Marfa este adusa in mare parte din Anglia sau Germania. Afacerea pare a fi una profitabila daca ne gandim ca pentru un spatiu inchiriat in aceasta zona un comerciant plateste chiar si carteva mii de euro.

Fata: "Am cumparat o data sau de doua ori si mi se pare o alternativa foarte buna si mult mai ieftina si hainele multe sunt de firma si chiar sunt noi."

In ceea ce priveste exportul tara noastra trimte catre Regatul Unit imbracaminte realizata in Lohn, dar si tone de produse alimentare. Numai din Dobrogea pleaca tone de biscuiti, celebrele eugenii, fursecuri, baclavale, dar si vinuri.

Ismail Feuzi, exportator: ,,Trimitem Turkish delight, nuga halvita din aceea adevarata fursecuri, curabie de medgidia si le place foarte mult salamul de biscuit."

Dan Zafiu, exportator: "Toate produsele noastre pe care le-am exportat in Marea Britanie au fost primite foarte bine in special in partea de comunitati nu numai romane, dar mai ales din sud-estul Europei"

In 2015, conform cifrelor furnizare de Instititul de Statitica, Romania a exportat mai multe produse in Regatul Britanic decat a importat.

2.377.852.000 total 2015-export

375.536.000 textile si articole textile 2015.

1.567.889.000 total 2015-import.

 

Avertismentul transmis de presedintele CE inainte de declansarea Brexitului: Iesirea Marii Britanii din UE va costa
Avertismentul transmis de presedintele CE inainte de declansarea Brexitului: Iesirea Marii Britanii din UE va costa "scump"
VIDEO PROTVPLUS.RO
credit franci elvetieni
Legea dării în plată s-ar putea modifica din nou. Pățania unei femei care a luat în 2007 un credit în franci elvețieni
Asistăm la un declin al pieţei imobiliare. Tranzacţiile au scăzut în octombrie cu 15% faţă de 2017
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Ana și Doina, două zăcăminte din Marea Neagră au fost vândute. Unde ajung gazele
Indicele ROBOR a crescut la 3,24%
“Cele trei bestii.” Cum influențează doar trei oameni prețul petrolului
BRD live Studio
“Tu ești viitorul!” Cum învățăm copiii să facă sport și cât de lung este drumul către performanță
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Casă inteligentă de lângă Pădurea Băneasa, scoasă la licitaţie. Suma de pornire. FOTO
Indicele ROBOR a crescut la 3,23%
Metalul care va deveni mai prețios decât aurul. La ce se folosește și de ce a explodat prețul
Datorii reduse la Fisc, până pe 15 decembrie. Cine primește bonificații