×

Reguli noi pentru construcția de locuințe. Ce trebuie să facă românii pentru reducerea radonului

De anul viitor cine vrea să construiască o locuință sau o clădire va fi obligat să ia de la primărie un aviz pentru nivelul de RADON în zona respectivă.

România a fost obligată să implementeze directiva europeană pentru reducerea expunerii la acest gaz radioactiv, care iese din pământ şi materialele de construcții și intră în încăperi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, radonul este a doua cauză de cancer pulmonar, după fumat, în lume. Acolo unde concentraţia este ridicată, constructorii vor avea norme speciale, pentru izolarea și ventilarea clădirilor.

Unitatea de măsură a radonului este bequerelul, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomand[ menţinerea a maximum 100 pe metru cub într-o locuinţă. Directiva europeană pe care noi am adoptat-o anul acesta permite un nivel de 300 de buquereli pe metru cub. Nivel mult depăşit într-o casă în care cercetătorii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj au măsurat nivelul de radon timp de un an de zile. Măsurătorile pe loc arată şi ele o depăşire mare.

Alexandra Cucoş, cercetător: "Riscul este cu 96% mai mare faţă de o situaţie normală, respectiv dacă facem o analogie cu numărul de radiografii pulmonare, această concentraţie de radon anuală conduce la un număr aproximativ de 200 de radiografii pulmonare."

Adică de 50 de ori mai multe radiaţii încasate de familia care locuieşte aici faţă de echivalentul a maximum 4 radiografii pe an recomandate de medicii specialişti. Asta creşte riscul de cancer pulmonar.

Alina Dumitrescu, Institutul Naţional de Sănătate Publică: "Conform studiilor epidemiologice, radonul este a doua cauză de cancer pulmonar după fumat. Expunerea la radonul de interior pe o perioadă lungă de timp, peste anume concentraţii, creşte riscul de apariţie a cancerului pulmonar
Reporter: Dar se pune diagnosticul ăsta, în România?
Alina Dumitrescu, Institutul Naţional de Sănătate Publică: Neavând încă harta de radon, pentru că nu avem toate datele, nu putem estima radonul cu numărul de cancere încă."

Radonul este un gaz radioactiv, nobil, incolor, fără miros şi gust, care emană din sol, apă şi materiale de construcții. Intră în locuinţă prin fisurile din subsol, prin fundaţie sau prin podele şi pereţi.

Soluţia pentru a reduce concentraţia de radon din casă, concentraţie care poate creşte din cauza compoziţiei solului său a materialelor de construcţie, este să aerisim în permanenţă camerele sau să avem un sistem de remediere adecvat.

Englezii au ventilatoare în pardoseală ori în fundaţie, care drenează pe conducte gazul din subsoluri şi fundaţii, de exemplu. De luna aceasta avem şi noi un plan de reducere a expunerii la Radon, iar de anul viitor autorităţile susţin că vom avea nevoie de un aviz pentru radon ca să construim ceva.

Rodin Traicu, preşedintele CNCAN: ”Îmi trebuie autorizaţie de la primărie pentru radon, deci o măsurătoare de radon, ca să-mi fac o casă acum 209 de ani în Statele Unite. În 2019 acest lucru se va întâmpla şi în România. În funcţie de măsurătoarea respectivă, proiectantul care îmi face structura de rezistenţă, împreună cu arhitectul care îmi dimensionează spaţiile locuite şi dimensiunea ferestrelor, îmi vor aplica normele de proiectare"

Şi va exista şi un inspector care va analiza dacă au fost respectate aceste norme, spun autorităţile. Materialele de construcţii vor avea şi ele norme noi. În plus, pentru că oamenii petrec 8 ore pe zi la birou, vor fi măsuri şi pentru companii.

Daniela Maria Dogaru, reprezentant CNCAN: ”Angajaţii îşi vor cere drepturile în momentul în care concentraţia de radon nu este menţinută sub nivelul de referinţă."

Rodin Traicu, preşedinte CNCAN: ”Dacă aveţi o cabană de lemn la munte, cu uşi şi cercevele de lemn cum aveau bunicii noștri la începutul secolului 20, CNCAN vă garantează din toate punctele de vedere că nu o să aveţi radon în casa peste limită. Dacă aveţi apartament de bloc pe Valea Oltului în sectorul 6 al Bucureştiului, cu ferestre de termopan închise 23,5 ore pe zi, cu uşi de metal cu garnitură de cauciuc, o să aveţi acumulare de RADON."

Până anul viitor România trebuie să completeze harta expunerii la Radon, care este gata pe doar o treime din suprafaţă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
„Trenurile Soarelui” merg la Neversea. Anunțul CFR Călători
„Trenurile Soarelui” merg la Neversea. Anunțul CFR Călători

La Festivalul Neversea se poate ajunge și cu trenul, iar “Trenurile Soarelui” sunt la dispoziția celor care merg acolo, în perioada 7-10 iulie, informează CFR Călători.

Cine este Andrian Locovei, actorul din Oradea reținut pentru viol
Cine este Andrian Locovei, actorul din Oradea reținut pentru viol

Cunoscutul actor Andrian Locovei de la Teatrul Regina Maria din Oradea a fost reţinut pentru 24 de ore, iar în prezent este anchetat în stare de libertate, după ce a fost reclamat pentru viol.

Ce interdicții are Mohammad Munaf după ce a fost eliberat din închisoare
Ce interdicții are Mohammad Munaf după ce a fost eliberat din închisoare

Mohamand Munaf, omul de afaceri irakian condamnat la zece ani de închisoare în dosarul răpirii celor trei jurnaliști români a fost eliberat condiționat, miercuri 06.07.2022, de către judecătorii Tribunalului Ilfov.

Ultimele Știri
Unele plaje din stațiunea egipteană Hurghada au fost redeschise. Turiștii spun că în zonă sunt în continuare rechini. FOTO
Unele plaje din stațiunea egipteană Hurghada au fost redeschise. Turiștii spun că în zonă sunt în continuare rechini. FOTO

Autoritățile egiptene au redeschis unele plaje din stațiunea Hurghada, acolo unde două femei, o austriacă și o româncă, au fost ucise de rechini.

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Marea Britanie rămâne fără prim-ministru. Boris Johnson a anunțat că va demisiona ca premier și lider Conservator
Marea Britanie rămâne fără prim-ministru. Boris Johnson a anunțat că va demisiona ca premier și lider Conservator

Boris Johnosn şi-a anunţat, miercuri, demisia de la şefia partidului şi, implicit, din funcţia de premier.