Recolta de cartofi este cu 30% mai mică anul acesta. Fermierii se confruntă cu efectele vremii capricioase
Primii cartofi românești sunt culeși zilele acestea din pământul nisipos al Olteniei. Sunt soiurile extra-timpurii, pe care vremea caldă le-a ajutat să fie gata de recoltare cu două săptămâni mai devreme.
În schimb, nopțile geroase care au urmat au oprit unele plante din evoluție, așa că vor fi adunați cu o treime mai puțini decât anul trecut.
Recoltarea, mai devreme cu două săptămâni
La Dăbuleni, în județul Dolj, fermierii au început să scoată de sub foliile de plastic gros primii cartofi românești care vor ajunge în piețe.
Recoltarea se face cu 14 zile mai devreme decât anul trecut. Cartofii sunt scoși manual și, pentru că aceste soiuri extra-timpurii au coaja foarte subțire, sunt acoperiți imediat cu frunze, ca să nu se usuce în contact cu aerul. Urmează spălarea și sortarea, înainte ca legumele să ia drumul piețelor.
Fermierii au luat măsuri speciale pentru protejarea culturilor
Ca să iasă mai devreme pe piață, fermierii s-au grăbit cu plantarea, dar au fost atenți și la îngrijirea plantelor.
Mioară Roambă, fermier: „Având tunuri de căldură, am băgat motorină, având și pânze cu care i-am acoperit, cu 4-5 pânze. Am mai avut și tunele făcute, pentru că altfel nu rezistau.”
În nisipurile de la Dăbuleni, fermierii spun că cel mai bine se face soiul olandez Carrera, care este și cel mai cultivat din România.
Nicu Gulin, fermier: „Am încercat și cu alte soiuri, dar acesta este mai avantajos, mai căutat în piețe. Acum, când sunt scoși din pământ, îi pui la robinet, îi speli, îi tai și îi bagi în oală la fiert sau la prăjit.”
Prețul cartofilor, influențat de producția mai mică
De la fermieri, cartofii pleacă la un preț de 18-20 de lei kilogramul. În piețe, li se adaugă comisionul vânzătorilor.
Anul acesta, producția este cu 30% mai mică, din cauza nopților geroase din februarie. Dacă anul trecut, pe o plantă erau prinși 7-8 cartofi, acum sunt maximum 4.
Majoritatea cartofilor din zona Olteniei vor ajunge în piețele din Capitală.
Potrivit Institutului de Statistică, anul trecut România a cultivat 1,6 milioane de tone de cartofi extra-timpurii, de primăvară și de vară.