Raed Arafat: ”Totuși, România nu este în cea mai proastă situație din Europa”. Când se renunță la restricții

×
Codul embed a fost copiat

România nu se află în cea mai proastă situație din Europa, dar măsurile de relaxare nu vor fi luate nici după expirarea celor 30 de zile de restricții naționale dacă nu se va vedea o scădere semnificativă a îmbolnăvirilor, spune Raed Arafat.

 

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a explicat la Știrile PRO TV de ce s-au închis școlile, în condițiile în care rata de infectare în rândul elevilor și profesorilor este de sub 1%, după cum a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

”Pentru că vorbim aici despre elevii care s-au diagnosticat, dar mai sunt elevii are transmit, care nu sunt simptomatici, despre care nu se știe dacă sunt infectați sau nu, dar îi pot infecta pe alții. Aceasta este una din deciziile menite să reducă, în general, contactul și mobilitatea”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a comparat situația din România cu cea din Europa, precizând că fiecare țară a luat măsurile care a crezut de cuviință, context în care a amintit că noi nu avem un lockdown, ca în alte state.

Citește și
Raed Arafat
Raed Arafat: ce se va întâmpla dacă numărul infectărilor nu scade nici peste o lună
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

”Înțeleg că multă lume se întreabă ”de ce acolo, nu aici”, ”de ce asta, nu cealaltă”. Statele din Vest care nu au închis școlile au luat măsuri mult mai dure în alte părți. Dacă vedeți în Franța, acolo este chiar un lockdown, noi nu am ajuns la un lockdown. Trebuie să înțelegem logica situației. Fiecare țară a ales un număr de măsuri pentru reducerea impactului virusului, iar faptul că în altă țară nu s-a luat măsura închiderii școlilor nu înseamnă că măsura care a fost luată în România este greșită”, a declarat Arafat.

 

”Nu putem să luăm o scădere de 1-2% și să spunem gata”

 

Secretarul de stat a spus și ce va urma după cele 30 de zile de restricții naționale, o eventuală relaxare fiind condiționată de o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri.

”După o lună urmează să reevaluăm situația. Eu cred că o să urmeze o creștere în continuare, asta este clar, în următoarele zile, poate în următoarea săptămână, în următoarele două săptămâni. Dar la o lună ce sperăm este să fi ajuns la un platou și să înceapă scăderea. Numai că și scăderea trebuie să fie una importantă ca să luăm măsuri de relaxare. Adică nu putem să luăm o scădere de 1-2% și să spunem ”gata, am rezolvat”. Scăderea trebuie să fie una semnificativă dacă vrem să reluăm unele activități și să ne asigurăm că nu se reia din nou creșterea incidenței”, a explicat Raed Arafat.

”Totuși, România nu este în cea mai proastă situație din Europa. Cel mai prost scenariu este ca numărul de infectări să continue să crească și să avem o depășire a numărului de paturi de la Terapie Intensivă. Trebuie să oprim acest lucru, înainte să ajungem acolo”, a mai spus șeful DSU.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Un nou simptom înșelător al infecției cu coronavirus, descoperit de oamenii de știință
Un nou simptom înșelător al infecției cu coronavirus, descoperit de oamenii de știință

În timp ce mulți oameni care se infectează cu noul coronavirus au simptome timp de câteva zile, inclusiv tuse persistentă și febră, alții sunt afectați de simptome care durează mult mai mult timp.

Raed Arafat: ce se va întâmpla dacă numărul infectărilor nu scade nici peste o lună
Raed Arafat: ce se va întâmpla dacă numărul infectărilor nu scade nici peste o lună

Raed Arafat consideră că majoritatea oamenilor au înțeles să respecte măsurile luate împotriva răspândirii coronavirusului, însă minoritatea care a căzut pradă unor campanii înșelătoare și nu a respectat măsurile a contribuit la răspândirea bolii.

Valul doi al pandemiei aduce noi recorduri de îmbolnăviri în Europa. Mutaţia descoperită în Danemarca
Valul doi al pandemiei aduce noi recorduri de îmbolnăviri în Europa. Mutaţia descoperită în Danemarca

Dincolo de suspansul generat de alegerile prezidențiale, valul doi al pandemiei de coronavirus se revarsă tot mai amenințător peste America. O nouă zi a adus încă un record de infectări, peste 120.000.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.