Raed Arafat și Nelu Tătaru, la sediul MAI: „Încă două cazuri de coronvirus”

Nelu Tataru, Raed Arafat
Pro TV

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, au susținut o conferință de presă, vineri, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Declarațiile au putut fi urmărite LIVE și pe Pro TV News.

Iată cele mai importante declarații:

 

Nelu Tătaru:

Citește și
Raed Arafat
Arafat, despre lipsa măștilor medicale: Unii le-au ascuns, ca să le vândă la suprapreț
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

 

- Mai avem două confirmări de coronavirus pozitiv;

- Un bărbat de 45 de ani din Maramureș. El vine din afară zonei de carantinaj, întors în țară pe 25 februarie. El a fost la doctor în Italia, a ajuns cu febra în România, a fost internat la Clinică de boli infecțioase din Maramureș, apoi transferat la Cluj;

- Al doilea caz - o femeie de 38 de ani din Timișoara. A mers la Bergamo (Italia), pe 25 februarie a prezentat primele simptome. Pe 27 februarie a mers la spital, a fost testată, a mers acasă în izolare. Azi, testul sau a fost confirmat pozitiv. Femeia a rămas la centrul din Timișoara, bărbatul a rămas la centrul din Cluj;

- Spre deosebire de primul caz confirmat la tânărul din Gorj care nu are nicio simptomatologie, cei doi noi pacienți prezintă febra și alte simptome ale coronavirusului, însă viață lor nu se află în pericol;

- Am numit un alt director la DSP Gorj;

- Tratăm la fel cum am trata o infecție respiratorie; îndemnăm la calm.

Raed Arafat:

- Ambele persoane se află înc entrele în care urmează să fie tratate; nu vor fi transferate;

- DSP vor lua măsurile pentru ancheta epidemiologică și pentru a stabili contactele celor două persoane, mai ales de când au avut temperatură;

- Mpsurile se schimbă, ele nu rămân rigide. Este posibil ca, la un moment dat, să existe persoane care rămân sub carantină la domiciliu;

- Există zone unde deciziile autorităților se iau pe baza informațiilor obținute, apoi deciziile să sufere schimbări, asta se întâmplă în orice situație dinamică.

---

 

Autorităţile au anunţat, vineri, că starea bărbatului din Gorj infectat cu coronavirus este bună şi nu prezintă simptome. Tânărul este în continuare izolat la Institutul ”Matei Balş”.

În ţară, 182 persoane se află în carantină, iar 8.231 sunt monitorizate la domiciliu. Numărul special pentru informaţii despre coronavirus au a fost apelat, în 24 de ore, de 3.611 de persoane. Şapte dintre cetăţenii români care se mai aflau pe nava Diamond Princess au fost debarcaţi.

Totodată, Victor Costache, ministrul Sănătății, a decis astăzi demiterea directorului Direcției de Sănătate Publică Gorj, Ivanov Carmen în cadrul videoconferinței organizate cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoiu.

„Directorul DSP Gorj nu a respectat procedurile și legislația în vigoare privind instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infectarea cu COVID-19 și nu a instituit măsurile corespunzătoare în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei. De asemenea, directorul DSP Gorj nu a utilizat spațiile de carantină identificate la nivelul județului și a transmis raportări inexacte privind situația din primul județ în care a fost identificat un caz de COVID -19”, transmite Ministerul Sănătății.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Arafat anunță stocuri
Arafat anunță stocuri "limitate" de echipamente și materiale sanitare în spitale și IGSU

Raed Arafat susține că stocurile autorităţilor române în ceea ce priveşte echipamentele şi materialele sanitare necesare gestionării problemelor cauzate de COVID-19 sunt "limitate”, iar achiziția în timpul unei crize "devine aproape imposibilă".

Arafat, despre lipsa măștilor medicale: Unii le-au ascuns, ca să le vândă la suprapreț
Arafat, despre lipsa măștilor medicale: Unii le-au ascuns, ca să le vândă la suprapreț

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat s-a arătat nemulțumit atât de știrile false care apar despre situația privind coronavirusul în România, cât și despre așa numită criză a măștilor medicale destinate populației.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.