Raed Arafat, la dezbaterile privind legea carantinării: Legea trebuie să ne permită să luăm măsuri

Dată publicare: 13-07-2020 19:06
Dată actualizare: 13-07-2020 19:07


Magistrații cer apărarea justiției, după declarații controversate ale lui Raed Arafat și Streinu-Cercel

Raed Arafat a declarat, luni, în cadrul dezbaterilor de la Comisia juridică a Senatului privind legea carantinării, că decizia în ceea ce priveşte internarea pacienţilor asimptomatici infectaţi cu noul coronavirus o poate lua Ministerul Sănătăţii.

"Această lege vorbeşte de mai multe ipostaze. La COVID, Ministerul Sănătăţii poate emite oricând un ordin care spune că pacienţii asimptomatici pot sta acasă. Dar sunt alte boli care, dacă nu internezi bolnavii obligatoriu, ai lansat o bombă biologică în mişcare. Şi dacă pacientul poate refuza această internare, înseamnă că noi am creat o problemă de risc sanitar public", a explicat Arafat, care a dat drept exemplu bolnavii de tuberculoză.

Prezent la dezbaterile de la Comisia juridică a Senatului, Raed Arafat a arătat că măsura este aplicată în ţări precum Irlanda, Finlanda, iar, în ceea ce priveşte bolnavii de COVID-19, Ministerul Sănătăţii poate decide un mecanism.

"Despre COVID-19 se poate discuta cu Comisia de tratamente din Ministerul Sănătăţi, care să stabilească un alt mecanism, altul decât cel stabilit acum, că bolnavul COVID asimptomatic să stea acasă, cu nişte reguli clare. Acest lucru se rezolvă la Ministerul Sănătăţii, cu Comisia de tratament destinată bolii COVID. Legea trebuie să ne permită să luăm aceste măsuri, dar nu trebuie să fie aplicate sută la sută COVID-ului", a completat oficialul MAI.

El a atras atenţia că un pacient asimptomatic "poate infecta familia", chiar şi în acest stadiu. "Problema este destul de complexă. (...) Faptul că este asimptomatic nu anulează transmisibilitatea", a atras atenţia Arafat.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO