5.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei. Câțiva manifestanți s-au îmbrâncit cu jandarmii. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Aproximativ 5.000 de oameni au protestat sâmbătă seara, în Piața Victoriei, față de coaliția de guvernare. Protestul nu a fost marcat de incidente deosebite.

Au fost, totuși, îmbrânceli cu jandarmii. Manifestanții au afișat mai multe pancarte cu mesajele ”100 de ani în penalistan!”, "Trădătorii!", "PSD, ciuma roșie" sau "Fără penali!”.

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 22:15 Protestele din Piața Victoriei s-au încheiat. 

Citește și
statuie karl marx
Proteste împotriva dezvelirii statuii lui Marx, în Germania. Monumentul, "made in China"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

UPDATE 22:00 Traficul a fost reluat în zona Guvernului. În piață mai sunt doar câțiva manifestanți.  

UPDATE 21:30 Protestarii au început să părăsească piața. 

UPDATE 21:10 La ora 21.00, oamenii aflaţi în Piaţa Victoriei au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au scandat ”Demisia!”.

UPDATE 21:00 Unii dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au avut un nou conflict cu jandarmii. Manifestanţii le-au strigat ”Sclavi” jandarmilor şi au cerut demisia ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. 

UPDATE 20:39 Numărul persoanelor care protestează la această oră în Piaţa Victoriei se apropie de 5.000, conform news.ro. Traficul a fost restrictionat pe Bulevardul Kiseleff de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei.

Protestatarii strigă lozinci cum ar fi "DNA să vină să vă ia", "Justiţie, nu corupţie", "Analfabeţii", "Demisia", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi". Unii dintre ei poartă şi pancarte cu mesaje cum ar fi "CNCD = cenzura roşie" sau "Vreau un premier care să mă inspire, nu de care să-mi fie ruşine".

UPDATE 20:20 În Cluj s-a adunat un grup considerabil de persoane.


UPDATE 19:58 Un protest se desfășoară și la Timișoara.

UPDATE 19:50 Numărul persoanelor care protestează la această oră în Piaţa Victoriei se apropie de 3.000 de persoane. Oamenii cer demisia Guvernului şi scandează ”PSD, ciuma roşie”, ”Hoţii!” şi ”Demisia!”.

Circulaţia rutieră este oprită pe Bd Aviatorilor de la strada Arhitect Ion Mincu spre Piaţa Victoriei. Traficul este restricţionat şi pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei.

UPDATE 19:00 Peste 2.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei. Jandarmii i-au încercuit cu garduri pe manifestanţi, în mijlocul pieţei, astfel că unii oameni, care nu au putut ajunge în centru, protestează de pe trotuarele din jur. 

Sute de persoane protestează la Sibiu, Cluj-Napoca şi Iaşi.

UPDATE 18:40 Și la Cluj Napoca, în fața Prefecturii, s-au adunat câteva zeci de persoane.  

Se scandează, printre altele: ”Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta”.

 

UPDATE 18:25 În Piața Victoriei s-au adunat câteva sute de persoane care scandează ”PSD, ciuma roșie!”, ”Demisia”, ”Hoții” sau ”Jos Carmen Dan!”.

În mijlocul Pieţei Victoriei este vopsit pe asfalt steagul UE.

UPDATE 17:00 În Piața Victoriei au ajuns primii protestatari. Au avut loc și primele incidente minore, un schimb de replici acide cu jandarmii prezenți în fața Guvernului.

Manifestaţii asemănătoare sunt programate şi în restul ţării, în oraşe precum Constanţa, Braşov, Sibiu, dar şi în diaspora. Oamenii acuză coaliţia PSD-ALDE că nu şi-a respectat promisiunile făcute în campania electorală şi îndepărtează România de standardele europene şi democratice şi o aruncă într-un regim în care domnesc doar interesele celor care au acces la politică, potrivit News.ro.

"De la preluarea guvernării, coaliţia PSD-ALDE nu şi-a respectat promisiunile făcute în campania electorală, ci a avut două priorităţi: să îşi salveze de închisoare VIP-urile cu dosare penale şi să instaureze în România un regim în care forţa legii şi democraţia sunt strivite de forţa instituţiilor politice. Metodele şi acţiunile PSD-ALDE au ca efect îndepărtarea României de standardele europene şi democratice şi aruncarea ei în liga regimurilor autocratice, în care domnesc interesele şi bunul-plac al celor care au acces la butoanele politice, iar societatea este lipsită de şansa de a sancţiona derapajele acestora”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.

 Organizatorii protestului enumeră "acţiunile antidemocratice” ale PSD-ALDE, precum modificarea Codurilor penale, schimbarea conducerii Ministerului Public şi a DNA, amenzi abuzive ale Jandarmeriei, schimbarea legilor fără consultări publice, restrângerea drepturilor unor oameni prin modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte definiţia familiei sau denigrarea unor instituţii europene

Protestul din Capitală ar urma să aibă loc sâmbătă de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei, iar protestatarii iau în calcul inclusiv posibilitatea de a pleca în marş spre sediul PSD şi spre sediul TVR. Mii de oameni şi-au anunţat prezenţa la protest.

Manifestaţii asemănătoare sunt programate sâmbătă seară şi în Alba Iulia (în faţa prefecturii), Alexandria (prefectură), Arad (la primărie), Braşov (prefectură), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Cluj (Piaţa Unirii), Constanţa (prefectură), Craiova (Piaţa Mihai Viteazul), Deva (Piaţa Victoriei), Galaţi (prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Oradea (Piaţa Unirii), Piteşti (prefectură), Ploieşti (în centru, la ceas), Râmnicu Vâlcea (Scuarul Revoluţiei), Satu Mare (pietonalul Corneliu Coposu), Sibiu (Piaţa Mare), Sighetu Marmaţiei (Strada Corneliu Coposu), Târgu Mureş (prefectură), Timişoara (Piaţa Operei), Zalău (Platoul de Marmură).

De asemenea, românii din diaspora au anunţat că vor fi solidari cu cei din ţară, astfel că vor protesta în Olanda, Spania (Bilbao - Plaza Circular Nr. 4, în faţa Consulatului), Marea Britanie (The National Assembly for Wales), Irlanda (Ambasada României). Italia (Milano - Consulatul General al României) Germania (München - Consulatul General al României, Franţa (Paris - Trocadéro, Parvis des Libertés et des Droits de l'Homme), Islanda (Reykjavík), Canada (Toronto), Austria (Viena - Wiener Staatsoper), Germania (Würzburg – Marktplatz).

În plus, comunitatea Declic a lansat o platformă numită „Penalistan” care prezintă România peste următorii 100 de anii, dacă oamenii acceptă modificările aduse legilor Justiţiei: "În Penalistan vor conduce corupţii, ghidaţi de puterea şpăgilor. Dreptatea va deveni arhaism!".

”La 100 de ani de la Marea Unire, România se află la o răscruce de drum. Fie ne continuăm calea europeană, fie ne pregătim de 100 de ani de ”Penalistan”. Cam aşa s-ar numi dictatura corupţilor şi raiul penalilor, odată cu modificările aduse Codurilor Penale. Copiii noştri nu trebuie să trăiască într-un astfel de stat, pentru ei şi pentru drepturile noastre trebuie să protestăm”, transmit reprezentanţii Declic.

Ei spun că la protestele din Bucureşti şi din ţară care vor avea loc sâmbătă vor împărţi 6.000 de pancarte cu simbolul Centenarului, România 100, alături de cătuşele care ar lega viitorul ţării noastre şi ar dezlega mâinile corupţilor. Pancartele au fost realizate din banii strânşi din donaţii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Sistemul electronic al CNAS, blocat de 10 zile. Medicii nu pot elibera rețete compensate și trimiteri
Sistemul electronic al CNAS, blocat de 10 zile. Medicii nu pot elibera rețete compensate și trimiteri

De 10 zile, sistemul electronic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este în pragul unui colaps. Baza de date este blocată şi rareori medicii mai reuşesc să o acceseze.

Proteste împotriva dezvelirii statuii lui Marx, în Germania. Monumentul,
Proteste împotriva dezvelirii statuii lui Marx, în Germania. Monumentul, "made in China"

Co-autorul "Manifestului Comunist", Karl Marx a fost sărbătorit sâmbătă în Germania. În oraşul său natal a fost dezvelită o statuie făcută de un sculptor chinez, în prezenţa ambasadorului Chinei.

Protest față de reformarea codului muncii de către Macron. 2000 de polițiști, detașați
Protest față de reformarea codului muncii de către Macron. 2000 de polițiști, detașați

Mii de persoane au ieșit pe străzile din Paris, sâmbătă, pentru a manifesta faţă de legea promulgată de preşedintele Emmanuel Macron privind reformarea codului muncii.

Proteste față de Putin în Moscova. 1.000 de persoane ar fi fost reținute
Proteste față de Putin în Moscova. 1.000 de persoane ar fi fost reținute

Peste 1.000 de persoane au fost arestate sâmbătă în întreaga Rusie în timpul unor manifestaţii de protest împotriva preşedintelui Vladimir Putin, organizate la apelul opozantului Aleksei Navalnîi, a anunţat o organizaţie neguvernamentală, informează AFP.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.