Zeci de mii de oameni au protestat în București. Manifestanții au aprins lanternele și au cântat imnul în fața Parlamentului

×
Codul embed a fost copiat

Mii de oameni din toată ţara au venit la București, la un protest de amploare faţă de modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale. Protestatarii s-au adunat în Piaţa Universităţii, după care au plecat în marş spre Palatul Parlamentului.

CITIȚI în acest articol:

-► Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT
-► Protestatarii au plecat, în marş, spre Palatul Parlamentului. Potrivit Agerpres sunt peste 15.000 de oameni
-► Un bărbat a fost dus la Poliţie, după ce jandarmii au găsit asupra lui un pistol care s-a dovedit a fi de jucărie
-► Protestatarii din Piaţa Universităţii au pătruns pe carosabil, blocând circulaţia în zonă, după ce au forţat gardurile de protecţie ale Jandarmeriei
-► Incidente la Piața Universității, după ce jandarmii au blocat accesul
-► Postul de ştiri Euronews transmite live pe Facebook protestele de la Bucureşti
-► Mai mulţi protestatari au ajuns în Piaţa Universităţii
-► Grupul “Corupţia ucide”: Există posibilitatea unor încercări de deturnare a coloanei de manifestanţi
-► Scriitorul Mircea Cărtărescu afirmă că va merge la proteste cu sentimentul că "am rămas singuri pe baricade"
-► Mai multe grupuri de protestatari din ţară au ajuns la Bucureşti
-► Zeci de persoane au protestat dimineață
în Târgu-Mureș, după care au plecat spre București
-► Mai mulți protestatari au plecat din Bacău spre Capitală cu trenul
-► Din fiecare tren care ajunge în Gara de Nord coboară zeci de protestatari dotați cu steaguri și bannere
-► Ce se întâmplă sâmbătă, 20 ianuarie, în București și în alte orașe din țară

Protestatari au ajuns, sâmbătă, în Bucureşti din oraşe precum Cluj-Napoca, Bacău, Piteşti, Deva, Bistriţa, Satu Mare, Galaţi şi Timişoara.

Citește și
mihai sora
Filosoful Mihai Şora, despre decizia de schimbare a premierului: „M-aș mulțumi și cu o oaie”
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

De asemenea, manifestaţii asemănătoare au fost anunţate în acelaşi timp cu protestul din Bucureşti şi în străinătate, la Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Paris, Roma sau Edingburgh.

Protestul, organizat sub sloganul "Toate drumurile duc la Bucureşti. Revoluţia generaţiei noastre”, a început în jurul orei 18.00 în Piaţa Universităţii.

FOTO: Inquam Photos / Alberto Grosescu

LIVE TEXT, DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

ora 22:30 Protestul din Piaţa Constituţiei s-a încheiat, iar traficul a fost reluat în faţa Palatului Parlamentului.

ora 21:30 La puţin timp după ora 21.00, organizatorii au anunţat că manifestaţia s-a încheiat iar protestatarii au început să plece.

ora 21:00 Protestatarii au aprins lanternele telefoanelor în fața Parlamentului. De asemenea, manifestanţii au cântat şi imnul naţional, iar anterior acestui moment au fost cântate şi melodii patriotice.

Piaţa este aproape plină de manifestanţi care scandează mesaje în special împotriva preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, protestatarii cer alegeri anticipate.

De precizat că traficul s-a reluat în condiţii normale între Piaţa Romană şi Piaţa Unirii, după ce coloana de manifestanţi a depăşit acest traseu, anunță Agerpres

ora 20:50 Pe tot traseul, manifestanţii au fost încadraţi de jandarmi, care au blocat anumite artere care se intersectau cu traseul protestatarilor. Palatul Parlamentului este înconjurat de jandarmi. 

ora 20:30 O parte dintre manifestanţi au ajuns, în jurul orei 20,00 în Piaţa Constituţiei. În număr de câteva zeci de mii de persoane, coloana de protestatari se întinde pe tot bulevardul Unirii, dar şi pe bulevardul Ion C. Brătianu, relatează Agerpres.

ora 20.00 Potrivit News.ro, numărul protestatarilor care se îndreaptă spre Palatul Parlamentului a trecut de 30.000 de oameni.

ora 19.45 Jandarmeria a instalat filtre la intrarea în Piaţa Universităţii, fiind identificat un bărbat care avea asupra lui o bâtă şi un lanţ, potrivit Agerpres.

Potrivit Jandarmeriei Române, se fac verificări în pasajul de la Universitate pentru a nu permite accesul persoanelor cu obiecte periculoase.

ora 19:30 Protestatarii au plecat, în jurul orei 19:25, în marş, spre Palatul Parlamentului. Coloana de manifestanţi se întinde de la Hotelul Intercontinental până la magazinul "Cocor". Potrivit Agerpres, la manifestaţie participă peste 15.000 de persoane.

ora 19.00 Un bărbat a fost dus la Poliţie, după ce jandarmii au găsit asupra lui un pistol care s-a dovedit a fi de jucărie.

Bărbatul a fost dus la secţia 4 Poliţie pentru verificări.

La Piaţa Universităţii, peste 10.000 de oameni protestează faţă de corupţie şi faţă de modificarea legilor justiţiei, jandarmii fiind prezenţi în număr mare.

ora 18.50 Cei prezenţi la protest au pancarte pe care scrie: "Nu acceptam teleormanizarea României", "PSD ciuma rosie", "Jos labele de pe justiţie", "Revoluţia fiscală cea mai mare păcăleală", "Ne am întors cu toţii în ţară", "Sunteţi un partid de hoţi, corupţi şi mafioţi", "Dragnea, păzea, vine Transilvania!".

Sunt câteva grupuri compacte din Arad, Timişoara, Cluj, cu baner pe care scrie: "Teldrum, cartel mafiot". Pe un altul scrie "Penalii, slugile lui Dragnea".

Atât în Piaţa Universităţii, cât şi pe traseu sunt efective mari de jandarmi, inclusiv jandarmii călare. Deocamdată circulaţia se desfăşoară normal, oamenii fiind pe trotuar şi fiind amplasate garduri de către Jandarmerie.

ora 18.45 Protestatarii din Piaţa Universităţii au pătruns, în jurul orei 18,30, pe carosabil, blocând circulaţia în zonă, după ce au forţat gardurile de protecţie ale Jandarmeriei.

În Pasajul Universităţii au avut loc îmbrânceli între protestatarii care încercau să iasă din pasaj şi jandarmi.

Protestatarii strigă, printre altele, "Justiţie, nu corupţie" şi "Hoţii".

ora 18.00 Jandarmii au blocat accesul la stația de metrou Piața Universității, potrivit unor imagini transmise LIVE pe Facebook.

De asemenea, s-a produs o busculadă în momentul în care oamenii au încercat să străpungă cordonul de jandarmi, pentru a ieși afară, la proteste.

ora 16.00 Postul de ştiri Euronews transmite live pe Facebook protestele de astăzi de la Bucureşti.

Corespondentul Euronews în România, Hans Von der Brelie, a însoţit unul dintre grupurile de protestatari pe traseul spre Bucureşti. ”Oamenii sunt supărați pe deciziile guvernului, despre care spun că vor pune sistemul judiciar, parțial, sub control politic” a relatat acesta. Mai multe detalii citiți aici.

ora 15.30 Mai mulţi protestatari au ajuns în Piaţa Universităţii, la fântână, potrivit Agerpres. Printre aceştia se află şi grupuri care au sosit din ţară.

În Capitală au ajuns şi clujenii care au pornit pe jos, în 10 ianuarie, într-un "Marş al speranţei".  Aceştia s-au oprit pentru câteva minute în faţa sediilor ALDE şi PSD, de pe bulevardul Kiseleff, şi în Piaţa Victoriei, purtând pancarte cu mesajele: "#Rezist", "#Corupţia ucide", "#Vă vedem", "#Next level", "PSD = ciuma roşie".

Alte grupuri de protestatari din ţară au sosit cu trenul, aceştia reunindu-se în Gara de Nord, unde au afişat de asemenea bannere şi pancarte cu mesaje împotriva corupţiei şi a coaliţiei de guvernare.

ora 14.30 Deputatul USR Mihai Goțiu a scris  pe Facebook că va merge la protestele din București.

RESPECT! Bravo clujenilor care au mers pe jos până la București, pentru a transmite clasei politice un mesaj ferm de susținere a Justiției. Felicitări zecilor și sutelor de clujeni și alți cetățeni care s-au pornit în această dimineață spre București. ÎMPREUNĂ SCHIMBĂM ROMÂNIA! NE VEDEM ÎN PIAȚĂ!”

ora 14.15 Grupul “Corupţia ucide”: Există posibilitatea unor încercări de deturnare a coloanei de manifestanţi către Palatul Cotroceni 

Grupul civic “Corupţia ucide” a anunţat că există informaţii potrivit cărora se încearcă deturnare coloanei de manifestanţi care vor protesta în Bucureşti, afirmând că există surse care spun că vor fi inflitrate persoane care să modifice traseul stabilit de protestatari, deturnându-i către Palatul Cotroceni.

Grupul face apel la calm şi îndeamnă oamenii ieşiţi în stradă “să ţină ochii deschişi”.

ora 14.00 Jandarmeria Română a transmis mesaje video pe Facebook, făcând apel la desfăşurarea unor manifestaţii paşnice.

Instituţia spune că este echidistantă şi garantează drepturile constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia se manifestă paşnic şi recomandă protestatarilor să fie civilizaţi şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine. Vedeți video-urile aici.

ora 13.35 Scriitorul Mircea Cărtărescu afirmă că va merge la protestul de azi cu sentimentul că "am rămas singuri pe baricade" fiindcă politicienii opoziţiei nu vor să-şi asume guvernarea, iar populaţia e indiferentă politic şi civic. 

Mai multe detalii citiți aici.

ora 13.30 Mai multe grupuri de protestatari din ţară au ajuns la Bucureşti pentru a participa la protestul "România spune nu corupţiei. Toţi pentru justiţie".

În Capitală au ajuns şi clujenii care au pornit pe jos, în 10 ianuarie, într-un "Marş al speranţei". Protestatarii, care au plecat în urmă cu zece zile din centrul oraşului Cluj-Napoca, au venit pe jos până la Bucureşti, ei parcurgând câte 40 de kilometri pe zi. Lor li s-au alăturat pe traseu mai multe persoane.

Aceştia s-au oprit pentru câteva minute în faţa sediului ALDE, urmând să se oprească şi la sediul central al PSD de pe bulevardul Kiseleff. Protestatarii poartă pancarte cu mesajele: "#Rezist", "#Corupţia ucide", "#Vă vedem", "#Next level", "PSD = ciuma roşie".

Marşul de la Cluj-Napoca la Bucureşti se desfăşoară sub deviza: "Marşul speranţei. Toţi pentru justiţie cu fiecare pas".

Alte grupuri de protestatari din ţară au sosit la Bucureşti cu trenul, aceştia reunindu-se în Gara de Nord, unde au afişat de asemenea bannere şi pancarte cu mesaje împotriva corupţiei şi a coaliţiei de guvernare.

ora 13:00  Aproximativ 50 de persoane au protestat, sâmbătă dimineaţa, în faţa Sălii Polivalente din Târgu Mureş, împotriva modului în care au fost adoptate modificate legile justiţiei, după care s-au îmbarcat în autocar şi au plecat pentru a participa la protestul din Bucureşti.

Protestatarii din Târgu Mureş spun că mobilizarea a avut loc pe reţelele de socializare şi că, în ciuda condiţiilor meteorologice, au decis să iasă, din nou, în stradă în speranţa că vor atrage atenţia decidenţilor de la nivel central.

Astfel, protestatarilor din Târgu Mureş li s-au alăturat, sâmbătă, înainte de plecare şi cetăţeni din judeţul Cluj şi, înainte de îmbarcarea în autocar, au fluturat steagul României şi au scandat lozinci împotriva deciziilor luate de majoritatea parlamentară.

Pe traseul Târgu Mureş-Bucureşti, acestora li se vor alătura şi oameni din Sighişoara şi Braşov, care şi-au anunţat intenţia de a lua parte la protestul din capitală, alături de grupul de tineri, care a parcurs pe jos traseul Cluj-Napoca - Bucureşti, în ceea ce au numit "Marşul speranţei".

Protestatarii s-au arătat îngrijoraţi de efectele instabilităţii guvernamentale, care a început să aibă efecte asupra ROBOR şi asupra monedei euro şi de modul în care majoritatea parlamentară înţelege să intervină în legile justiţiei.

ora 12:45 Câțiva protestatari au plecat din Bacău spre Capitală cu trenul.

 ora 12:30 Potrivit monitorulcj.ro, mai mulți clujeni au plecat cu avionul spre Capitală pentru a participa la proteste.

ora 12:00 Din fiecare tren care ajunge în Gara de Nord coboară zeci de protestatari dotați cu steaguri și bannere. Manifestanții se vor alătura celorlalte grupuri care ajung în Capitală.

ORA 10:00  Protestatarii care au venit pe jos din Cluj au fost așteptați în fața Primăriei Otopeni de mai mulţi demonstranți, cu care au plecat împreună spre Bucureşti.

Ce se întâmplă sâmbătă, 20 ianuarie, în București și în alte orașe din țară

Conform programului organizatorilor, protestatarii din alte oraşe din ţară vor fi aşteptaţi de către cei din Bucureşti la Gara de Nord până la ora 16.00. În acelaşi timp, la ora 10.00 vor pleca din zona Otopeni clujenii care au pornit, în urmă cu câteva zile, într-un "Marş al speranţei”, pe jos, urmând să treacă pe la Casa Presei Libere, Arcul de Triumf, sediul ALDE, sediul PSD, Piaţa Victoriei şi apoi Piaţa Universităţii, unde va începe protestul.

Manifestanţii vor să plece în marş la 19.30 spre Palatul Parlamentului, trecând pe la "instituţiile confiscate de majoritatea parlamentară” - Avocatul Poporului, CCR, CNA. La ora 21.00, protestatarii ar urma să-şi aprindă lanternele telefoanelor şi să cânte Imnul.

"Schimbarea începe cu noi şi nu se termină niciodată. E un drum lung, iar perseverenţa noastră în faţa corupţiei le va da şi celorlalţi încrederea şi speranţa că puterea este de fapt în mâinile noastre”, scriu organizatorii.

La protestul din Capitală au anunţat că vor participa oameni din mai multe oraşe din ţară, aceştia urmând să ajungă în Bucureşti în prima parte a zilei de sâmbătă, cu trenul, cu microbuze şi cu maşinile personale.

Cei cu maşinile vor porni în coloană pe trasee separate: cei din Oradea, Cluj, Arad şi Timişoara se vor întâlni la Sebeş şi vor merge către Sibiu, de unde vor pleca împreună către Râmnicu Vâlcea, Piteşti, apoi Bucureşti. Iaşi, Bacău, Focşani se vor întâlni la Buzău, iar de acolo vor pleca spre Bucureşti.

De asemenea, Tulcea, Galaţi, Slobozia se vor întâlni pe Autostrada Soarelui cu cei care pleacă din Constanţa şi vor merge spre Bucureşti. Vor mai pleca spre Capitală protestatari din Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dolj, Maramureş, Prahova. Organizatorii estimează că vor fi peste 100 de maşini.

Pe tot parcursul deplasării către Capitală, protestatarii vor purta mesaje pe maşini şi steaguri, scriu organizatorii.

În plus, cinci clujeni au pornit pe jos în "Marşul speranţei”, pe traseu alăturându-li-se mai mulţi tineri, inclusiv copii, numărul lor ajungând la 25. Ei au parcurs aproximativ 450 de kilometri, ajungând vineri seară la Otopeni. Iniţiatorul “Marşului Speranţei” este un horticultor în vârstă de 51 de ani din Cluj-Napoca, el fiind prezent şi la Revoluţia din 1989. La plecarea din Cluj Napoca, acestuia i s-au alăturat unul dintre fiii săi, în vârstă de 18 ani, doi nevăzători şi un cetăţean francez stabilit de mai mulţi ani în ţară, fiind căsătorit cu o româncă.

Înainte de plecare, Sorin Bobiş a spus că a ales această formă de protest pentru a le atrage atenţia în primul rând bucureştenilor, pe care îi invită la protestul de sâmbăta viitoare. “Dacă noi putem face un efort de a merge 10 – 11 zile pe jos, bucureştenii pot coborî de blocuri în ziua protestului şi să ni se alăture. Aveam 23 de ani când am participat la Revoluţia din 1989, iar acum simt că ce am câştigat atunci s-a pierdut pe drum”, a spus iniţiatorul “Marşului Speranţei”.

Pe grupurile de pe Facebook au circulat formulare pentru cazare şi transport pentru protestatarii din alte oraşe, cereri şi oferte de la cei din Bucureşti.

În acelaşi timp cu protestul de amploare din Capitală, sunt anunţate manifestaţii şi în alte oraşe din ţară, precum Alba Iulia (prefectură), Arad (primărie), Botoşani (primărie), Brăila (Piaţa Independenţei), Buzău (Piaţa Dacia), Cluj (Monumentul Memorandiştilor), Craiova (Piaţa Mihai Viteazu), Galaţi (prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Mediaş (Piaţa Corneliu Coposu), Oradea (Piaţa Unirii), Petroşani (Casa de Cultură a Sindicatelor), Piaţa Neamţ (Piaţa Ştefan cel Mare), Piteşti (Piaţa Vasile Milea), Suceava (Esplanada Casei de Cultură), Mureş (prefectură) şi Timişoara (Piaţa Operei).

Proteste sunt anunţate şi în oraşe din afara ţării: Buenos Aires, Viena, Bruxelles, Toronto, Zurich, Fribourg, Helsinki, Bordeaux, Paris, Strasbourg, Dusseldorf, Munchen, Suttgart, Wurzburg, Milano, Roma, Torino, Dublin, Beirut, Birmingham, Cardiff, Edingburgh, Londra, Newscastle, Bergen, Oslo, Amsterdam, Haga, Madrid, Valencia, Budapesta, San Francisco şi Los Angeles.

De altfel, în ultima săptămână, în Bucureşti, reprezentanţii comunităţii Corupţia Ucide au desfăşurat o campanie de informare, împărţind pliante şi lipind afişe prin oraş şi au făcut inclusiv flashmob-uri în staţiile de metrou. Potrivit organizatorilor, au fost împărţite aproximativ 120.000 de pliante.

Jandarmeria Capitalei a transmis, vineri, un mesaj video pe pagina sa de Facebook, făcând apel la desfăşurarea unor manifestaţii paşnice. Instituţia spune că este echidistantă şi garantează drepturile constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia se manifestă paşnic şi recomandă protestatarilor să fie civilizaţi şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

În 18 ianuarie s-a împlinit un an de la declanşarea celor mai mari proteste din România, de după Revoluţie, care au scos în stradă sute de mii de oameni, imaginile cu luminile telefoanelor din Piaţa Victoriei făcând înconjurul lumii.

Manifestaţiile au început la două săptămâni de la învestirea Guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, fiind declanşate de intenţia Guvernului de graţiere a unor pedepse şi de modificare a Codurilor penale.

Dacă în prima zi, 18 ianuarie, au ieşit în stradă în jur de 5.000 de oameni, dintre care aproximativ 4.000 în Capitală, în următoarele zile protestele au luat amploare în toată România, mai ales după adoptarea de către Guvern, în noaptea de 31 ianuarie, a OUG 13 privind modificarea Codurilor penale.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Clujenii care au pornit pe jos în
Clujenii care au pornit pe jos în "Marşul Speranţei" au ajuns în Bucureşti, după 450 de kilometri parcurşi pe jos

Grupul format din cinci clujeni care a pornit acum 11 zile pe jos în “Marşul Speranţei” a ajuns în Bucureşti, urmând să ajungă în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a protesta faţă de modificările aduse legilor Justiţiei. Clujenilor li s-au alăturat

Filosoful Mihai Şora, despre decizia de schimbare a premierului: „M-aș mulțumi și cu o oaie”
Filosoful Mihai Şora, despre decizia de schimbare a premierului: „M-aș mulțumi și cu o oaie”

Filosoful Mihai Şora și-a expus critic părerea, pe pagina sa de Facebook, referitoare noua schimbare a premierului.

Tudor Chirilă: Ne conduce o mână de iresponsabili cu un dispreț suveran față de popor
Tudor Chirilă: Ne conduce o mână de iresponsabili cu un dispreț suveran față de popor

Tudor Chirilă a reacţionat dur pe Facebook după scandalul din PSD şi demisia lui Mihai Tudose și a amintit de protestele de pe 20 ianuarie.

19 grupuri din societatea civilă îi cer președintelui Iohannis să acționeze pentru apărarea statului de drept
19 grupuri din societatea civilă îi cer președintelui Iohannis să acționeze pentru apărarea statului de drept

19 asociaţii şi comunităţi de pe internet îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să folosească atribuţiile de mediator pe care i le conferă Constituţia pentru ca ”România să nu devină un proiect blocat, eşuat din punctul de vedere al statului de drept”.

Proteste în Piața Universității, pe 20 ianuarie: ”Tot Clujul merge în București”
Proteste în Piața Universității, pe 20 ianuarie: ”Tot Clujul merge în București”

Mai multe persoane din Cluj au anunțat pe Facebook că intenționează să vină la București pentru a participa la protestele organizate față de Guvern și modificarea legilor justiției.

Recomandări
Ungaria agită spiritele la Chișinău. Szijjarto afirmă că liderii europeni nu susțin extinderea UE. „Calitate, nu cantitate”
Ungaria agită spiritele la Chișinău. Szijjarto afirmă că liderii europeni nu susțin extinderea UE. „Calitate, nu cantitate”

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene declară public că susţin extinderea blocului comunitar, dar în culise se opun acesteia, a afirmat vineri, la Chişinău, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Peter Szijjarto.

Economia României „gâfâie”, bugetul e în pericol. Suntem codașii UE la capitolul creștere economică
Economia României „gâfâie”, bugetul e în pericol. Suntem codașii UE la capitolul creștere economică

Economia României a crescut sub așteptări cu mai puțin de un procent în prima jumătate a anului. Potrivit INS, rezultatul pentru lunile aprilie, mai, și iunie, arată îngrijorător, avansul economiei fiind periculos de aproape, de zero.

Incendiile de vegetație devastează România. Zona în care a fost nevoie de intervenția unui elicopter Black Hawk
Incendiile de vegetație devastează România. Zona în care a fost nevoie de intervenția unui elicopter Black Hawk

Canicula s-a potolit, dar pentru că totul e uscat în jur, iar regulile privind focul în spații deschise nu sunt respectate, incendiile de vegetație dau bătăi de cap în sudul și vestul țării.