Cei doi polițiști reținuți duminică seară în cazul morții bărbatului din Pitești pus la pământ de agenți ar putea fi arestaţi preventiv.

Medicii legiști spun că victima a avut un sfârșit violent și s-a stins asfixiată.

Oamenii legii au fost audiați, la fel și martorii, iar înregistrările din momentul intervenției sunt analizate minuțios de anchetatori.

Cei trimiși în spatele gratiilor pentru 24 de ore sunt acuzați de lovituri cauzatoare de moarte și de purtare abuzivă.
Propunerea de arestare reventivă a luat drumul instanței de judecată acolo unde un judecător de drepturi și libertăți le va decide soarta pentru următoarele săptămâni. De altfel procurorii insistă, ca cel puțin deocamdată, cei doi agenți de poliție să fie arestați preventiv asta și după ce le-a fost schimbată încadrarea juridică din ucidere din culpă în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. O acuzație pentru care dacă vor fi găsiți vinovați riscă până la 12 ani de închisoare.

În imaginile suprinse de un martor, vineri, se vede că bărbatul se ceartă cu polițiștii care ajutau la evacuarea localului unde izbucnise un incendiu și nu voia să plece. La un moment dat, unul dintre agenți l-a trântit la pământ.

Martor: Bărbatul nu era agresiv 

 

Martorul care a filmat scena susține că bărbatul nu era agresiv, dar nu a făcut ce i s-a cerut.

Vladimir, martor: "I s-a spus de vreo câteva ori să se îndepărteze, nu prea a înţeles acest lucru, nicidecum nu a fost violent. Primul poliţist l-a prins atunci de mână, probabil a vrut să-l prindă de mână de braţ şi să-l conducă mai încolo, probabil celălat coleg al dansului, cel în verde a crezut că este vreun moment de imobilizare a cetăţeanului".

Acum, legiştii şi-au prezentat concluziile.

Dan Manu - şef SML Argeş: "În urma autopsiei am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism generator, ce a cauzat asfixsia mecanică, a fost comprimarea parţilor moi ale gâtului şi toracelui. Are o alcoolemie de peste doi la mie".

Cu alte cuvinte, bărbatul a murit sufocat. Legiștii mai spun că victima nu a suferit un infarct, ci mai multe traumatisme, inclusiv o lovitură la cap provocată de cădere. Nu se știe deocamdată dacă bărbatul suferea de vreo boală gravă. Anchetatorii așteaptă analizarea altor probe prelevate.

Dan Manu - şef SML Argeş: "Este vorba de rezultatele de laborator, din sfera laboratorului de anatomie patologică, dar şi din sfera laboratorului de toxicologie medico-legală".

Toate probele adunate sunt analizate. Imaginile surprinse de martori vor juca un rol important. Anchetatorii trebuie să stabilească dacă felul în care polițiștii l-au imobilizat pe bărbat i-a făcut rău.

În prima fază au fost audiate cel puţin zece persoane: martori, un membru al echipajului SMURD, dar şi patru poliţişti bănuiţi că ar fi intervenit brutal. Însă numărul celor chemaţi la audieri ar putea creşte, în funcţie de ce declară persoanele audiate.

Unul dintre polițiști, cel care l-a pus la pământ pe bărbat, a venit însoțit de un lider sindical.

Marius Ionel Ştefan, prim-procuror Argeş: "Urmează să evaluăm probele administrate până în acest moment, inclusiv imaginile suprinse, în raport de acestea pentru a putea stabili o eventuală participaţie penală a persoanelor implicate. Având în vedere contextul în care s-au produs aceste leziuni, trebuie să stabilim clar o eventuală contribuţie a participanţilor".

Florin Cîțu, premier: "Am avut o discuţie cu domnul Bode şi am cerut o anchetă foarte rapidă şi i-am spus că vinovaţii trebuie să răspundă".

Martor: "Au tăbărât pe el. L-au imobilizat la pământ şi l-au ţinut acolo doua - trei minute".

Bărbatul avea 63 de ani și lucrase la Combinatul Petrochimic din Pitești. Mai avea doi ani și ieșea la pensie. Familia acuză că intervenţia poliţiştilor i-a adus sfârșitul.

Soţie: "Este crimă şi seamănă cu crima din America, numai că nu semănăm noi ca popor cu americanii".

Mama bărbatului: "În certificatul ăsta ce scrie? Atât din cap şi până în picioare e bătut şi lovit şi spart".

Bărbat, rudă: "Poliţistul ăla care era în geaca aia galbenă, în fosforescenţă, ăla s-a aruncat pe el primul. Să plătească."

Nu se ştie deocamdată cât timp și în ce mod a fost ținut bărbatul la pământ până i s-a făcut rău.

Reacția ministrul Bode: ”Orice misiune încheiată tragic este o palmă dată sistemului”

 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, referindu-se la cazul de la Piteşti, unde un bărbat şi-a pierdut viaţa în urma intervenţiei poliţiştilor, că orice misiune încheiata tragic este o palmă dată sistemului de ordine şi siguranţă publică. El a precizat că cei vinovaţi vor plăti, dar ”nu este corect să punem semnul egal între tragedia de la Piteşti şi restul acţiunilor”.

Lucian Bode a afirmat că fiecare răspunde pentru faptele sale.

“Pentru mine, ca ministru al MAI, orice misiune încheiată tragic este o palmă dată sistemului de ordine şi siguranţă publică, care zdruncinează încrederea românilor în această instituţie fundamentală în stat care este Poliţia Română. Filmul evenimentelor îl cunoaşteţi, nu îl reiau, doar ştiţi că este o anchetă penală în curs, s-a început cu cercetarea faptei, in rem, legat de uciderea din culpă, iar acum vorbim despre o acuzaţie a procurorilor, lovituri cauzatoare de moarte, ştiţi că sunt doi poliţişti reţinuţi cu propunerea de arestare pentru 30 de zile. Cei vinovaţi vor plăti, iar un lucru să fie foarte clar, fiecare răspunde pentru faptele sale”, a afirmat Bode, luni, într-o conferinţă de presă.

Bode a mai menţionat că nu este corect să fie pus semnul egal între tragedia de la Piteşti şi intervenţiile zilnice ale poliţiştilor.

“Nu este corect să punem semnul egal între tragedia de la Piteşti şi restul acţiunilor desfăşurate de către Poliţia Română. Este greşit să generalizăm pentru că zilnic în ţară avem mii de intervenţii ale Poliţiei Române care se desfăşoară corect în urma cărora sunt salvate vieţi”, a precizat Bode.