Procesiune cu moaștele sfintei Filofteia: ”Oprește noua boală molipsitoare”

Ultima actualizare: 22-04-2020 18:14

Moaștele Sfintei Filofteia au fost purtate, miercuri, prin județul Argeș, într-o procesiune menită a opri epidemia de COVID-19.

Vorbim despre una dintre cele mai cinstite mucenițe din zona Balcanilor, care a trăit la începutul secolului al XIII-lea și este mereu înfățișată în icoane în straie populare.

De la mănăstirea Curtea de Argeș, sfintele moaște au ajuns la mai multe biserici și spitale, iar credincioșii s-au rugat de la ferestre ca această muceniță să învingă molima.

"Oprește noua boală molipsitoare, epidemia aceasta, precum ai încetat pedepsirea poporului tău în vremea regelui David!", a putut fi auzit Calinic Argeșeanul.

Racla cu sfintele moaște a fost preluată de la catedrala arhiepiscopală din Curtea de Argeș, unde arhiepiscopul Calinic a rostit o rugăciune specială pentru oprirea pandemiei și o rugăciune către sfânta Muceniță Filofteia, considerată ocrotitoare a Țării Românești.

Calinic Argeșeanul, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului: "Foarte interesant, în arhive s-a găsit (...) când era vorba de o gripă anume, de o boală, când lumea tușea sau era răgușită, foarte interesant, solicitau ca sfânta Filofteia să meargă în satele respective și credincioșii mergeau, se închinau, în sfârșit, și era mare bucurie, că se vindecau."

Ștefan Dumitrache, directorul muzeului Curtea de Argeș: ”De-a lungul istoriei, de câte ori a fost o mare nenorocire, o molimă, secetă sau inundații, s-au făcut astfel de procesiuni. Și de fiecare dată au fost cu folos. Cred că trebuie să avem încredere în Dumnezeu și în minunile pe care le face El."

Racla cu moaștele sfintei al cărei nume însemană, în limba greacă, "Iubitoare de Dumnezeu", a fost purtată, apoi, pe străzile orașului Basarabilor, la bisericile importante și la spitalul municipal, unde cadrele medicale au ieșit să se închine la moaște și s-au rugat în gând. De la Curtea de Argeș, racla a pornit spre spitalul județean de urgență din Pitești, unde mai multe cadre medicale au așteptat-o, pline de emoție, la poartă.

"Nu mai am cuvinte!”, a spus plângând una dintre infirmiere. "Dragoste, de ceva, așa, ne eliberează, ne dorim ceva mai bine", a mai spus aceasta.

De-a lungul acestei epidemii, au fost purtate în procesiune și Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, ale Sfântului Ierarh Nifon sau Moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO