Printul Charles i-a invitat pe localnicii din Valea Zalanului la o petrecere campeneasca. Vrea sa isi cunoasca toti vecinii

29-05-2014 14:52


Dupa o zi incarcata, petrecuta la Brasov, Printul Charles s-a retras miercuri seara la conacul sau din Valea Zalanului si s-a dus devreme la culcare, pentru ca joi are programate o multime de evenimente.

Mostenitorul coroanei britanice vrea sa-i cunoasca pe toti vecinii lui din sat si pentru asta a organizat o petrecere campeneasca - "maial" - cum se spune in Ardeal.

Toata suflarea satului Valea Zalanului a fost invitata la petrecerea de joi, de la pranz. Printul Charles a vrut sa ii cunoasca pe toti oamenii, sa dea mana cu ei si sa vorbeasca in tihna despre viata lor.

Locul ales pentru maial este o gradina plina de verdeata, aflata in mijlocul satului. Localnicii l-au asigurat pe print ca vor gati ei - chiar la fata locului - un gulas secuiesc.

Petrecerea poate fi considerata destul de extinsa, daca ne gandim ca, in total, in Valea Zalanului traiesc 100 de suflete. Satul, ascuns intre dealurile si padurile Malnasului, nu are niciun drum asfaltat si nici semnal la telefonul mobil.

Cale de 15 kilometri in jurul lui nu exista nicio alta asezare omeneasca. Chiar linistea, peisajele si traiul autentic l-au atras pe Printul Charles, care vine aici de 6 ani!

Imediat ce a ajuns in Valea Zalanului, printul Charles, ca orice gospodar bun, si-a inspectat domeniul ca sa vada in ce stare mai sunt cladirile fata de anul trecut cand a fost aici ultima oara."

Ghid i-a fost si de aceasta data bunul sau prieten contele Kalnoky, cel care are grija de casele detinute de printul Charles in Romania si supravegheaza si restaurarea lor.

Oaspetele s-a retras apoi in odaia sa, dar nu inainte de a pune la punct ultimele detalii ale intalnirii cu satenii din Valea Zalanului, pentru care a planuit petrecerea campeneasca.

Mostenitorul coroanei a vizitat miercuri Biserica Neagra, unde a ascultat orga mare, care a fost, la momentul construirii sale, una dintre cele mai importante din Europa.

Christian Plajer, prim preotul Bisericii Negre: "S-a interesat de istoria comunitatii evanghelice, de istoria bisericii, de arhiva bisericii, i s-au aratat unele lucruri, desigur f putin din tot ce este si speram sa revina."

La iesire din biserica, turistii si brasovenii care l-au recunoscut au izbucnit in urale.

Printul a vrut apoi sa vada si prima scoala romaneasca din Scheii Brasovului. Intamplarea a facut sa intalneasca aici un grup de turisti britanici, carora nu le-a venit sa-si creada ochilor. Nu-l mai vazusera niciodata pe print in carne si oase.

Turisti: "Come on Charlie!"
Charles: "I am very glad to meet you all."

Si la prima scoala romaneasca, printul si-a impresionat gazdele prin atentia cu care a ascultat toate explicatiile.

In urmatoarele zile, printul Charles are de gand sa se bucure in tihna de vizita in Romania. Se va plimba pe pajistile inflorite din apropierea satului si se va odihni la umbra, in curtea casei sale. Pe scurt, se va bucura pe deplin de natura transilvaneana, pe care o iubeste atat de mult si care i se dezvaluie in toata splendoarea acum, la inceput de vara...
 

VIDEO PROTVPLUS.RO