Primăria Ploieşti, acuzată că a dat cu titlu gratuit o rețea de gaze unui distribuitor privat

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 21 Februarie 2018 08:00
Categorie: Actualitate
Gaze naturale

Auditorii Curţii de Conturi impută Primăriei Ploieşti sume în cuantum de sute de mii de lei plătite în mod nejustificat unor societăţi comerciale.

Printre firmele beneficiare se numără un distribuitor de gaze naturale care a primit de la autorităţile locale o extindere a reţelei plătită din bani publici, dar şi firma de transport a Consiliului Local, care au emis facturi cu TVA mai mare decât ar fi trebuit, iar acestea au fost decontate de la buget.

Potrivit raportului făcut public de Curtea de Conturi, verificările făcute de către auditori la Primăria Ploieşti arată că de la bugetul local s-au plătit către diverse firme sume de bani de ordinul zecilor de mii de lei sau chiar peste o sută de mii de lei, în mod nejustificat, informează news.ro.

Una dintre plăţile făcute din bugetul local şi care este contestată de către Curtea de Conturi este cea către o firmă care distribuie gaze naturale şi care a primit cu titlu gratuit de la autorităţile locale o extindere a reţelei de gaze naturale plătită din bani publici.

Astfel, în anul 2016 autorităţile locale au finalizat oinvestiţie în valoare de aproape 123.000 de lei în extinderea unei reţele de gaze, care a fost predată cu titu gratuit firmei privare care asigură distribuţia de gaz în zonă.

”În anul 2016 U.A.T.M . Ploieşti a plătit în mod nejustificat unei societăţi comerciale suma de 122.888,40 lei, drept contravaloarea unui obiectiv de investiţii care a fost preluat din momentul realizării lui cu titlu de drept de proprietate şi în mod gratuit de către societatea comercială, fără ca entitatea verificată să primească nimic în schimbul sumei amintite, din care până la data prezentului audit financiar a recuperat suma de 42.702,66 lei, diferenţa de 80.185,74 lei reprezentând prejudiciu pentru bugetul local al Municipiului Ploieşti, pentru imobilizarea căreia au fost calculate penalităţi în sumă de 9.351,85 lei” se arată în raportul Curţii de Conturi.

Surse din administraţia loocală au declarat că este vorba despre extinderea reţelei de gaze naturale într-un cartier de la periferia Ploieştiului, realizată cu fonduri de la bugetul local şi care, imediat după finalizarea investiţiei a fost trecută în proprietatea firmei de distribuţie a gazelor care nu a contribuit cu nimic la realizarea investiţiei.

Primăria Ploieşti a contestat aceste constatări, contestaţia a fost respinsă de Curtea de Conturi iar în prezent există un proces în instanţă, întrucât reprezentanţii municipalităţii consideră că nu este nimic ilegal în faptul că au cedat reţeaua de gaze firmei private, au precizat sursele citate.

Sume nejustificate au fost plătite de la bugetul local al municipiulu iPloieşti şi către societatea care asigură transportul în comun în oraş şi care aparţine Consiliului Local.

Astfel, în condiţile în care Consiliul Local a aprobat subvenţii la transportul în comun pentru anumite categorii sociale, firma de transport public a emis trei facturi cu TVA de 24% iar acestea au fost achitate ca atare, deşi taxa pe valoarea adăugată ar fi trebuit să fie de 20%.

Suma plătită în mod nelegal în această situaţie este de peste 186.000 de lei, susţine Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi a constatat de asemenea că autorităţile locale din Ploieşti au plătit în mod ilegal accize şi TVA pentru gazele folosite la încălzirea unor şcoli deşi acestea erau scutite prin lege de plata acestor taxe.

”În perioada 01.06.2014 – 30.06.2017 U.A.T.M. PLOIEŞTI a bugetat şi a virat în mod nejustificat pentru 30 ordonatori terţiari de credite din sistemul de învăţământ suma de 42.922,56 lei, pentru accize şi T.V.A.aferentă gazelor folosite pentru încălzire, deşi potrivit prevederilor legale aceste instituţii erau scutite, pentru imobilizarea sumei amintite fiind calculate penalităţi în sumă de 10.580,32 lei” se arată în documentul citat.

Tot de la bugetul local s-au mai plătit, conform constatărilor făcute în timpul auditului, peste 96.000 de lei lucrări neexecutate pentru reparaţii curente, dar şi peste 22.000 de lei pentru servicii de dezinsecţie şi larvicidare a unor lacuri, lucrările fiind supraevaluate.

În acest caz majorările de întârziere au fost calculate la 7.928 lei.

Nereguli au fost constatate şi la instituţii din subordinea Consiliului Local Ploieşti. Conform Curţii de Conturi, în anul 2016, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti nu a înregistrat evenimente teatrale în sumă totală de 82.805 lei, reprezentând drepturi de autor pentru regie, texte şitraduceri, achiziţionate prin opt contracte pentru drepturi de autor/regie, curegizori, artişti sau traducători – persoane fizice autorizate.

Gaze naturale Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Asistentă medicală dintr-un spital din Ploiești, acuzată ca i-a rupt piciorul unei paciente
Asistentă medicală dintr-un spital din Ploiești, acuzată ca i-a rupt piciorul unei paciente
Ponta susţine că Vlad Cosma a fost pus să dea o declaraţie falsă împotriva lui
Ponta susţine că Vlad Cosma a fost pus să dea o declaraţie falsă împotriva lui
Inspecţia Judiciară face verificări la DNA Ploieşti, în urma înregistrărilor lui Vlad Cosma
Inspecţia Judiciară face verificări la DNA Ploieşti, în urma înregistrărilor lui Vlad Cosma
VIDEO PROTVPLUS.RO
arme Galşa
Arsenalul găsit în casa unui arădean. Avea 69 de săbii şi multe alte arme
LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 13 decembrie 2018
Un bărbat din Suceava trimitea droguri pe fundul putinilor cu murături şi brânză
Revelioane exotice, chiar și în București. Cât trebuie să scoateți din buzunar
Ieşean condamnat să facă două fapte bune, după ce a bătut un medic în trafic
Reacția funcționarei de la Poștă după ce vede că vrem să trimitem carne de porc în Europa
hot care fura din palton
Ce metode folosesc hoţii de Sărbători. Chiar şi "bătrâneii inofensivi" pot fi infractori
Ultima versiune a metodei ”accidentul”. O bătrână a rămas fără 11.000 de euro
Puiul de leu găsit în portbagaj va avea ocazia să își facă prieteni noi
Satul terorizat de zile bune de hoți: "Ăștia nu sunt oameni"
Alertă în Titu, după ce o țeavă de gaze s-a fisurat. Localnicii au fost evacuați
Ce ascundea un şofer din Arad în dubă. Poliţiştilor le-a spus că are un balansoar